Met ingang van 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet veranderd. Naast een aantal inhoudelijke wijzigingen, geeft deze wet de gemeenten de mogelijkheid lokaal regelgeving te formuleren voor alle alcoholverstrekkers, met in het bijzonder de para-commerciële horeca. Dit zijn horeca inrichtingen die wel alcohol verstrekken, maar een andere hoofdactiviteit hebben, zoals sportverenigingen en dorpshuizen. Gemeenten nemen vanaf die datum onder andere de controle van de Drank- en Horecawet over van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Horecaverordening
De gemeenten Dinkelland en Tubbergen, die samenwerken in Noaberkracht, willen graag samen met alle horecabedrijven, commercieel en para-commercieel, tot één gezamenlijke en passende horecaverordening komen. Op 6 maart 2013 hebben de gemeenten een brainstormbijeenkomst belegd met enkele bedrijven uit alle sectoren van de horeca, zoals slijterijen, cafés, zalencentra, sportverenigingen etc.
Burgemeester Cazemier: “We hebben de brainstormavond als zeer prettig ervaren. Er is gesproken over onderwerpen als happy hours, bijeenkomsten van persoonlijke aard in zaaltjes en het verstrekken van sterke drank in de para commerciële horeca. Het was een zeer nuttige avond en als resultaat ligt er nu een eerste concept Drank- en Horecaverordening voor de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Ook is er een eerste concept Sanctiebeleid opgesteld.’
Beide documenten kunnen worden ingezien via de websites van beide gemeenten.
Voorlichtingsavond
In vervolg op deze brainstormsessie houden de gemeenten een /informatieavond voor alle horecabedrijven, commercieel en para-commercieel, slijterijen en supermarkten die alcoholhoudende drank verkopen in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Deze bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 29 mei, aanvang 20.00 uur, bij Zaal Ensink in Weerselo.
Tijdens deze bijeenkomst lichten de gemeenten de nieuwe concept Drank- en horecaverordening en het concept Sanctiebeleid toe.
De avond zal worden geleid door de heren Raymond Berens en Michiel van Baardewijk van het ROAC. Het ROAC biedt opleidingen voor gemeentelijke toezichthouders aan en begeleidt de toezichthouders in de praktijk. Er wordt informatie gegeven over de nieuwe Drank- en Horecawet, er wordt verteld over de brainstormavond en ook worden aan de deelnemers tips gegeven hoe zij zelf overtredingen kunnen voorkomen.
Happy Fris
Burgemeester Stegers: “ Wij zetten ons als gemeenten in voor Happy fris. Wij zijn zuinig op onze jongeren en wij willen daarom graag dat ze fris kiezen. Want fris kan altijd en overal: bij het uitgaan, in de sportkantine, op de camping, op een feestje en thuis. Met de campagne Happy Fris willen de gemeenten bereiken dat jongeren onder de 16 geen alcohol drinken. Een gedragen drank- en horecabeleid door gemeenten en alle ondernemers door een gezamenlijk en passend beleid is een goed vervolg op deze campagne.”
Aanmelden
Alle horecabedrijven, commercieel en para-commercieel, slijterijen en supermarkten die alcoholhoudende drank verkopen in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen zijn uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Om in te kunnen schatten hoeveel deelnemers de gemeenten kunnen verwachten, vraagt men de deelnemers zich vooraf aan te melden. Zij kunnen zich aanmelden via emailadres: horeca@noaberkracht.nl