Op een drukbezochte donateursavond van Heemhuis Poorten Frederik verzorgden Lizette Velthuis en haar partner Herman Steigstra een lezing over hoe stamboomgegevens op de website worden verwerkt en opgezocht kunnen worden. Henk Koop vertelde vervolgens over het door hem geschreven Markeboek Nutter Oud Ootmarsum.
Voorzitter Nettie Aarnink heette de sprekers en alle belangstellenden van harte welkom. Ze gaf een kort verslag over de stand van zaken omtrent de aanpassingen in het Heemhuis Poorten Frederik. Met behulp van een kundige enthousiaste bouwploeg, die op vrijwillige basis helpt om ook de verduurzaming en inrichting van het gebouw te realiseren. De aanvragen naar subsidies vergen daarnaast veel aandacht en kunde.
Monnikenwerk
Webmaster Steigstra sprak over historiek en de onbegrensde mogelijkheden van ons internet. Velthuis gaf met humor duidelijk uitleg over hoe te zoeken op de website van het Heemhuis naar burgerlijke stand, stamboom en het bevolkingsregister. Door het scannen van geboorte en huwelijksaktes en gegevens uit kerkboeken komt alles in een database te staan en vervolgens krijgt elke persoon een nummer. Vanwege de privacy, zijn de gegevens van nog niet overleden mensen afgeblokt. Monnikenwerk, maar ondanks dat heeft deze werkgroep er drie enthousiaste leden bij. Steigstra gaf verder uitleg over: Wie woont waar? Aan de hand van een adres, de Meierij ging het over erve Eertman, Seevert, Aarnink en Deperman.
Zorgvuldig onderzoek
Na de pauze was het Henk Koop, die de belangstellenden meenam in zijn zorgvuldig onderzoek naar de Marken geschiedenis van Oud Ootmarsum en Nutter. Hij heeft als wetenschapper al vele boeken geschreven. Om dit nieuwe boek te schrijven heeft Koop gebruik gemaakt van oude notulen en brieven, die worden getranscribeerd en geïnterpreteerd over de gemeenschappelijke gronden. De rechten waren verdeeld over de gewaarde (waardevolle) erven. Er werd toen ook al gesteggeld over nieuwkomers en geschillen. Het geeft meer inzicht in historisch grondgebruik, boerderijen, watermolens en familienamen. Erve Scholten Splinterinck aan de Laagsestraat was toen de hof van de markenrichter. Aan de hand van grondboringen en hoogtemetingen kreeg hij een beeld van landweren, karrensporen en de plaats van watermolens. Bij de molen aan de Poelbeek de Formmeule werden knopen gedraaid door een formdraaier.
Geïnteresseerden konden zich al inschrijven voor het boek: De Marke Oud Ootmarsum en Nutter.