Sinds een aantal weken is Ingrid van Delft terug uit Zuid Soedan. Wie het wereldnieuws volgt zal ongetwijfeld de conclusie trekken dat ze daar dan net op tijd vertrokken is. In dit Afrikaanse land is een machtsstrijd gaande en uit diverse berichten is af te lezen dat er inmiddels al honderden slachtoffers zijn gevallen. Daar aanwezige Nederlanders worden geëvacueerd en daaronder zijn ook collega’s van Ingrid van Delft, die voor VSO, een internationale ontwikkelingsorganisatie, werken. In het nieuwsprogramma Eén Vandaag van afgelopen donderdag liet Ingrid van Delft haar licht schijnen over dit land, waar ze voor kort nog werkzaam was. Ook zij sprak haar zorg uit over de ontstane situatie, maar liet wel weten dat er een wereld van verschil was tussen de plaats Torit, waar zij de helpende hand reikte, en de hoofdstad Djoeba waar de situatie momenteel hoogst onveilig is.
Na haar terugkomst in Nederland bij haar man Evert Kleijer pakte Ingrid van Delft het gewone leven weer op. Tijdens haar welkomstfeest liet ze echter weten om toch terug te keren naar Zuid Soedan voor het begeleiden van kleinere projecten. De bijeenkomst in De Pastorie en het Ton Schultenmuseum gaf de genodigden de kans om de bijzondere verhalen van Ingrid van Delft te horen. Zelf had ze zeer regelmatig al de nodige gebeurtenissen op haar weblog geschreven.
Ingrid van Delft krijgt van haar man en van de buren BlogBoek over South Sudan
Van het jaartje vrijwilligerswerk dat Ingrid van Delft in South Soedan deed, heeft echtgenoot Evert Kleijer samen met de buren Bas Ekkelboom en Els en Rob Oolderink een boekwerk laten maken. Aangenaam aangevuld met de door Ingrid gemaakte foto’s is het een prettig en leerzaam belevingsboek geworden. Als Ingrid haar zojuist gehouden lezing van de periode Torit afrondt, wordt ze daarmee aangenaam verrast. Alle aanwezigen, veelal donateur, zorgden er voor dat Ingrids financiële armslag werden verruimd. Daarmee kon ze kleinere projecten ter plekke ondersteunen.
Door haar verpleegkundige- en managers achtergrond kon Ingrid al snel haar vingers op ‘zere’ plekken leggen om daar vervolgens oplossingen voor proberen te bedenken. “Met hele simpele zaken kun je daar al heel veel teweeg brengen. Wij zijn in Nederland al zo verwend met wat dan ook, dat het dagelijkse leven in South Sudan ons bevattingsvermogen volledig op z’n kop zet. Wel 100-150 jaar terug in de tijd zet het je als Europeaan. Stromend schoon water via de kraan en een stroomnet, waarop je kan vertrouwen om je koelkast enigszins koel te houden, zijn wel de meest opvallende afwezige zaken, die ook elke dag weer terugkomen. En dan hebben we het nog helemaal niet over eten gehad, om over de totaal afwezige buurtsuper nog maar niet te spreken. De kunst is om niet te gehaast processen willen laten veranderen, maar de stappen heel laagdrempelig te houden,” vertelt Ingrid van Delft.
Een mooi voorbeeld van een kleinschalig project kwam tot stand door financiële steun van een vriendengroep uit Ootmarsum. Uit het eerste blog en foto’s bleek al duidelijk dat er in het ziekenhuis totaal geen privacy was voor de patiënten. Volgens de vriendengroep moesten er dus bedschermen komen. Maar ook de actie van buurman Rob Oolderink mocht er zijn. Hij bedacht om kinderen in Torit het nieuwe logo van de Raad van Elf van de Othmarridders te laten inkleuren. Het was voor het eerst dat deze Zuid Soedanese kinderen een voorgedrukte tekening zagen en met kleurpotloden mochten werken.
Goede-doelen-actie
De enorme ontwikkelingsachterstand in een land als Zuid Soedan vraagt om structurele hulp. Ingrid van Delft liet weten zich in te blijven zetten voor kleinschalige projecten. Daarvoor is geld nodig en dus kan men het boek met daarin foto’s en haar blogverhalen kopen voor 25 euro per stuk. Het ingezamelde geld gebruikt Ingrid om in april of mei, als de situatie hopelijk weer veilig is, terug te keren naar Zuid Soedan om daar kleinschalige projecten een kans te geven. Voorwaarde is wel dat de mensen in Torit echt zelf ook wat moeten doen.
Het doel is onder meer om matrassen aan te schaffen voor het ziekenhuisje van Torit. Via bankrekeningnummer 2377102 kan men geld overmaken onder vermelding van Torit.
tekst en foto’s Annet Palthe