De Duitse ‘Sammtgemeinden’ Neuenhaus met Lage, Uelsen met Halle en Duits Hezingen, en de Nederlandse gemeente Dinkelland met de buurtschappen Lattrop-Breklenkamp en Hezingen hebben plannen gesmeed om te komen tot een grensoverschrijdende intergemeentelijke samenwerking.
Het is de bedoeling een langdurige en veelomvattende coöperatie tot stand te brengen en daarbij het gebied met alle deelnemers samen als één geheel te presenteren. In de eerste plaats aan toeristen, maar ook aan overheden en media. Het streven is om aandacht te vestigen op de bijzondere kwaliteiten van dit decentrale en door de grens ‘verdeelde’ gebied.
Voor de start wordt dankbaar gebruik gemaakt van de komende jubileumjaren van twee in de streek geboren beroemdheden: de in 1618 in Uelsen geboren wereldreiziger Johann Nieuhoff en de in 1819 in Lattrop geboren schilder Johann Barthold Jongkind. Deze jubileumjaren fungeren als startpunt, een fundering waarop de samenwerking verder kan worden uitgebouwd.
Stuurgroep verzamelt projecten van eigen inwoners en instellingen
Er is een stuurgroep ingesteld en de leden hebben tot taak om projecten te verzamelen, die de jubileumjaren inhoud geven. Dat doen ze in hun eigen gemeente of buurtschap. Als deze voorgestelde projecten aan de gestelde criteria voldoen, die door de stuurgroep zijn opgesteld, dan worden ze opgenomen in het uit te brengen programma. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen en instellingen mee kunnen doen, daarom zullen de criteria zeer ruim gesteld worden. Projecten moeten in elk geval grensoverschrijdend zijn en de samenwerking stimuleren
Overleg in alle stilte
In alle stilte heeft in het afgelopen halfjaar in het Huis te Breckelenkamp overleg plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van grensgemeenten in Noordoost Twente en het aangrenzend gebied in de Graafschap Bentheim. Het betreft een ambitieus plan, dat nu vaste vormen heeft aangenomen: een grensoverschrijdende intergemeentelijke samenwerking, die het gebied als een geheel presenteert, met al zijn landschappelijke, cultuurhistorische en recreatieve hoogtepunten. Het plan is een initiatief van Stichting Jongkind Lattrop-Breklenkamp.
Eén gebied
De inwoners van dit gebied zijn altijd al sterk verbonden geweest. Vroeger trouwden ze vaak ‘over de grens’, nu doen ze bij elkaar inkopen en ze kunnen elkaar goed verstaan. Het landschap en de vele unieke monumenten en bezienswaardigheden lijken sterk op elkaar, waardoor de grens voor de bewoners meer een lijn op de kaart is.
Dat is eigenlijk altijd zo geweest, met een onderbreking in de eerste helft van de twintigste eeuw, vooral door de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog bood het Huis te Breckelenkamp ook al onderdak aan overleg tussen Twentse en Bentheimse gemeenten. Dat was in 1950, toen die gemeenten na de oorlog voor het eerst weer bij elkaar kwamen om de eertijds goede betrekkingen te herstellen.
De jubileumjaren
Om inhoud te geven aan de jubileumjaren 2018 en 2019 is een stuurgroep in het leven geroepen, die bestaat uit een vertegenwoordiger van elke deelnemende gemeente en buurtschap en het bestuur van de stichting, met een waarnemer van LEADER Noordoost Twente. “We hopen dat veel bewoners van de grensstreek, maar ook instellingen met ideeën en initiatieven komen. Ze hoeven echter niet direct verband te houden met Nieuhoff of Jongkind. Dat benadrukt nog eens, dat de samenwerking verder gaat dan de jubileumjaren,” vertellen de enthousiaste initiatiefnemers.
Informatieavonden projectaandragers
Er zijn door de stuurgroep twee informatieavonden gepland voor potentiële projectaandragers:
Op 13 juni in Duitsland, plaats en tijdstip nog niet bekend.
Op 14 juni om 19.30 uur in Gasterij De Smid te Lattrop.
Informatie over Stichting Jongkind Lattrop-Breklenkamp (initiatiefnemer plan intergemeentelijke samenwerking)
Historie
Enkele jaren geleden besloot de buurtschapsraad van Lattrop-Breklenkamp om voor de in Lattrop geboren schilder Johan Barthold Jongkind een passend monument op te richten. Op de plaats waar ooit zijn geboortehuis stond, lag wel een zwerfkei met een summiere aanduiding , maar het geheel was onopvallend en passanten merkten het gedenkpunt meestal niet op.
Met de hulp van enthousiaste vrijwilligers kon de bouw worden gerealiseerd. Stichting Jongkind Lattrop-Breklenkamp verzorgde de tekst op de informatieborden. Op 6 juni 2015 legde Jaap Jongkind, een nazaat van de schilder, de eerste steen. Het gebeuren werd bijgewoond door een grote groep leden van de vereniging Dans les pas de Jongkind uit La Côte St André, waar Jongkind lange tijd woonde en waar hij is begraven. Aanwezig waren onder meer de burgemeesters van La Côte St André en Virieu en de voorzitter van de internationaal bekende Société des Amis de Johan Barthold Jongkind te Parijs. Op 26 september 2015 werd het monument geopend door de burgemeester van Dinkelland.
In de maanden na dit eerste project ontwierp de stichting het plan voor een intergemeentelijke samenwerking in de grensstreek (voor details: zie de afzonderlijke documentatie daarover). Alle aangeschreven gemeenten besloten eraan deel te nemen en in december 2016 vond de eerste stuurgroepvergadering plaats op het Huis te Breckelenkamp. Het in gezamenlijk overleg opgestelde concrete plan wordt u vandaag voorgelegd.
Doel van de stichting
De stichting bestaat uit voorzitter Matthijs Wanrooij, secretaris Huub Arends en penningmeester Edwin Henssen. Het secretariaatsadres is Pastoor Brandtsstraat 4, 7635 LW Lattrop-Breklenkamp. Andere leden, die nauw betrokken zijn bij het initiatief zijn Marcel Nolten, Jan-Herman Slage Lambers, Herbert Lüken, Jan Momann en Rob Velthuis.
Het doel van de stichting is historisch, cultureel en landschappelijk bijzondere plekken en historische personen in Lattrop-Breklenkamp en de wijde omgeving onder de aandacht te brengen en het toerisme in de wijde regio te stimuleren.