Intense en zeer geslaagde start Pianofestival Twente

De kop van het Pianofestival Twente is er af en hoe. In een volle Themazaal van het Museum Ton Schulten speelde de talentvolle pianiste Matilda de Angiolini het openingsprogramma, waarbij een accent werd gelegd op de vrouwelijke componiste Clara Wieck Schumann. De pianiste vertolkte de drie romances van deze componiste met frisheid en eenvoud. Het hartstochtelijke pianospel van de pianiste kwam daarna ook naar voren in de ‘Moments Musicaux’ van Rachmaninoff, uitgevoerd met diepgang en technische vaardigheid.

 

Drukbezochte stadswandeling

Vervolgens  een druk bezochte muzikale stadswandeling waarbij Chris en Jos Kuipers en Lodewijk den Broeder uitstekend muziek maakten op het Epmann orgel, de vleugel in de Galerie Ton Schulten en de fortepiano in het Drostenhuis. Het zorgde voor sfeervolle momenten waarbij het publiek zich mede door de passende uitleg van de stadsgids even terug kon wanen in andere tijden.

 

Willem Peerik haalt echt alles uit de piano
Op zaterdagmiddag volgde het kunstconcert in de Simon en Judaskerk, waarbij beeld en muziek verenigd werden in het poëtische pianospel van pianist Willem Peerik. Zijn verfijnde aanslag bracht hierbij heldere en delicate klanken voort in eenheid met het impressionistische ‘Miroirs’ van Ravel.
Tijdens zijn interpretatie van de ‘schilderijen van een tentoonstelling’ van Moessorgski maakte de pianist samen met het publiek een reis langs de tien schilderijen van Victor Hartmann. Hierbij verklankte hij met grote muzikaliteit de inhoud van de schilderijen variërend van subtiel, dansend en speels tot groots en angstaanjagend. Met dit intense programma bereikte de pianist het enthousiaste publiek dat hem bedankte met een enorm applaus.

Overvol Singraven

Op zondagochtend vervolgens het concert van het duo Delta Scuti in een uitverkocht Singraven. De uit Nederland afkomstige Gemma Smit (cello)en uit Bolivia afkomstige Mateo Viscarra Wilde (piano) verenigden hun muzikale kunst in een tweedelig programma: een Europees gedeelte waarin de sonate van Beethoven vertolkt werd en een Zuid Amerikaans gedeelte, waarbij de ‘Gran Tango’ van Piazzolla de boventoon voerde. De intense muzikale band van deze twee jonge musici en een uitstekende repertoirekeuze zorgde in het overvolle Singraven voor een sfeervolle ochtend.

 

 

Intensiteit van emoties bij Alberto Dalgo
In de Simon en Judaskerk verzorgde de Italiaanse pianist Alberto Dalgo vervolgens een onvergetelijk pianoconcert. Met perfectie en intensiteit vertolkte hij een opbouwend programma dat begon met de subtiel uitgevoerde variaties van Mozart ‘Ah, vouw dirai-je maman’, en eindigde met een hoogtepunt met de uitvoering van ‘Mazeppa’ van Liszt. In dit laatste liet hij een overweldigende intensiteit van emoties uit de muziek oprijzen. Indrukwekkend. Ook met de prachtige sonate ‘State of the soul’ van Scrjabin wist Alberto Dalgo de gevoelens van het publiek te bereiken. Een staande ovatie en meerdere toegiften maakten een einde aan dit grandioze concert en daarmee aan het eerste succesvolle weekend van het Pianofestival Twente.

Tweede weekend vervolg inspirerende muzikale reis
In het tweede weekend start het Pianofestival opnieuw in Ootmarsum, waarna het op zaterdagavond zijn vleugels uit slaat naar de Hofkerk van Oldenzaal en vervolgens op zondag in het Techniekmuseum en in de Waterstaatskerk in Hengelo.
Op zaterdag 14 september verzorgen in het Museum Ton Schulten twee uitzonderlijke Spaanse pianisten de zogeheten ‘jong talent concerten:
Om 11:00 uur geeft de Spaanse pianiste Sandra Cebrian een betekenisvol ochtendconcert. Sandra Cebrian maakt deel uit van het Praeteritum Ensemble en het Caoba Quintet. Als solo pianiste speelt ze tijdens het Pianofestival de Dante sonate van Liszt, de vierde sonate van Skrjabin en Triana uit de suite van Albeniz.
Om 16:30 is het concert van de Spaanse talentvolle pianist Juan Lara Mijancos. Hij zal de sonate op 31 n.3 van Beethoven, klavierstucke op. 119 van Brahms en de Polonaise-fantasie van Chopin uitvoeren.
Tussen deze twee jonge talent concerten vindt er om 12:30 weer een muzikale stadswandeling plaats, waarin regionale jonge pianisten op de authentieke instrumenten spelen.
Vervolgens voert in Oldenzaal het Roemeense pianotalent Antoniu Nagy tijdloze composities uit. Met uitzonderlijke vitaliteit en een directe manier van spelen brengt deze jonge pianist onder andere de sonate op. 101 van Beethoven en de monumentale sonate in B mineur van Liszt tot leven.
Op zondag 15 september spelen de concerten van het Pianofestival Twente zich in Hengelo af waar om 11:00 uur de Pianomarathon begint in het Oyfo Techniekmuseum. Een  druk bezocht feestelijk evenement, waarbij zowel gevorderde jonge pianisten afwisselend met enthousiaste beginners een gevarieerd programma spelen. Enkele deelnemers van deze Pianomarathon zijn leerlingen van de pianoschool Pianoarte uit Ootmarsum.
Om 15:30 uur is het concert van de veelgeprezen Italiaanse pianist Gianluca Luisi in de Waterstaatskerk.  Gianluca Luisi speelt hier de Fantasie in d mineur van Mozart, de Wanderer Fantasie van Schubert en een uitgebreide selectie uit het ontroerende oeuvre van Chopin.
Deze pianist heeft gespeeld in de belangrijkste concertzalen van Europa, Azië en de Verenigde Staten. Het programma is klassiek, maar toegankelijk voor beginnende liefhebbers als voor kenners van  klassieke muziek.
Deze inspirerende muzikale reis zet zich daarna voort in het Rijksmuseum Twente en de grote finale vindt plaats op het Stift in Weerselo.

Verdere informatie en reserveren kan via concertart.nl

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Pianofestival Twente: inspirerende muzikale reis

Pianofestival Twente: inspirerende muzikale reis

Op zaterdag 7 september vindt om 10:30uur in het Museum Ton Schulten het openingsconcert plaats van ...

Lees verder >
Aftrap Pianofestival Twente in Ootmarsum

Aftrap Pianofestival Twente in Ootmarsum

Het is inmiddels een mooie traditie geworden dat het Pianofestival Twente wordt gehouden. Deze editi...

Lees verder >