Bouwien Rutten is samen met nog vier andere leden van de Stichting Behoud kleine scholen naar Den Haag geweest om te praten met vertegenwoordigers van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en met woordvoerders Onderwijs uit de Tweede Kamer. Het werden intensieve gesprekken. Op een aantal belangrijke punten werd er toch begrip gevonden in Den Haag. Van belang is echter dat ouders van een kleine school en inwoners van een kleine kern goed op de hoogte worden gesteld en/of zijn van de gevolgde procedure en hun rol moet duidelijk worden versterkt. De Agelose Bouwien Rutten is overigen erg te spreken over de rol van de stichting Konot in deze regio. “Zij gaan heel goed om met deze krimp door het instellen van scholengemeenschappen. Bij ons heet dat ATOL: Agelo, Tilligte, Ootmarsum en Lattrop.”
Woensdag 15 januari heeft Stichting Behoud kleine school gesprekken gevoerd met het Ministerie van OCW en woordvoerders van Onderwijs in de Tweede Kamer. In het gesprek met het ministerie van OCW is er gesproken over de procedure, die gevolgd wordt bij fusie en sluiting van basisscholen tot 145 leerlingen. Ieder plan tot fusie of sluiting ten gevolge van krimp moet goed onderbouwd worden door besturen. Twee punten die van belang zijn: het advies van de medezeggenschap en achterban raadpleging.
Het blijkt dat er maatregelen nodig zijn om schoolbesturen te dwingen dit proces te optimaliseren. Er zijn schrijnende gevallen in Nederland waar schoolbesturen besluiten de kleine school op slot te doen, maar deze maatregel niet kunnen onderbouwen. Betrokkenheid van ouders en inwoners van een kern is gewenst om draagvlak te creëren. Dat zijn beide partijen volledig met elkaar eens.
Het ministerie van onderwijs heeft accountmanagers aangesteld die informatie kunnen geven over hoe om te gaan met leerlingendaling en de gevolgen hiervan. Daarnaast is er een voorgenomen plan om geld beschikbaar te stellen voor procesbegeleiders is de regio om tot goede breedgedragen plannen te komen. Een ander onderwerp wat besproken is, is kwaliteit op kleine scholen. De manier waarop onderwijs vorm gegeven wordt op kleine scholen moet aangepast zijn aan het type school. Innovatief en persoonlijk onderwijs is passend voor kleine scholen. Meer activiteit op dit vlak is gewenst.
In het gesprek met de Tweede Kamerleden is gesproken over het democratischer maken van besluitvorming rondom fusie en sluiting. Ook zij zijn van mening dat dit beter kan en dat kennis over rechten en wet en regelgeving belangrijk zijn voor ouders en kernen om beter te anticiperen op plannen bij fusie en sluiting van een school. Op papier is medezeggenschap goed geregeld, maar in de praktijk gaat hier nog veel fout.
Helaas was tijdens dit gesprek Karin Straus (VVD) een grote afwezige, ondanks haar toezegging wel aanwezig te zijn. Ook Loes Ypma (PvDA) bleek maar enkele minuten aan te schuiven in plaats van het gereserveerde volle uur. Tweede Kamerleden Michel Rog (CDA), Paul Van Meenen (D66), Roelof Bisschop (SGP) en Joel Voordewind (CU) namen ruimschoots de tijd om aandacht te besteden aan deze problematiek, welke zo belangrijk is voor de toekomst van een kleine kern.
Het huidige doel van stichting Behoud kleine scholen:
1. Versterken positie ouders/kern bij voornemen sluiting school.
2. Eerlijke procedure bij sluiting.
“We blijven kamerleden informeren over waar het in het land misgaat en daarom roepen we ook op om met ons te delen waar ouders en kernen tegen aan lopen in fusie en sluitingstrajecten. “Wij blijven in gesprek met het Ministerie van OCW en de woordvoerders van Onderwijs in de Tweede kamer. Ook op hun verzoek!” besluiten de stichtingsleden Behoud kleine school.
Bouwien Rutten woordvoerder Overijssel 06 20589037
Stephanie Bekker woordvoerder Noord Brabant 06 51364823
Franciella Chamuleau woordvoerder Zeeland 06 10364579
Marco Polman woordvoerder Gelderland 06 12572298
Sonja Hofstee voorzitter stichting/ woordvoerder Groningen 06 25422122