Interessante lezing Heemkunde Ootmarsum

Op donderdag 17 oktober om 20.00 uur vindt bij Hotel van der Maas de jaarlijkse Donateurs/leden vergadering plaats van de Heemkunde Ootmarsum. Deze avond houdt Drs Hennie Kok een boeiende lezing over de lotgevallen van de Twentse – en in het bijzonder de Ootmarsumse dienstplichtigen ten tijde van Napoleon en hoe dit de plattelandssamenleving verstoorde. Napoleon Bonaparte voerde bijna overal in Europa oorlog. Daar had hij veel soldaten voor nodig. Dus ook uit Nederland, dat van 1795 -1813 onder Frankrijk viel. Zijn broer, Lodewijk Napoleon was koning van Holland van 1806-1810 en hij moest voor zijn ‘grote broer’ zorgen dat er voldoende Hollandse jongens gerekruteerd werden. Het was ook de tijd dat na zware veldslagen Franse soldaten naar Nederland kwamen om hier op kosten van de ‘Nederlandse staat’ weer op krachten te komen, en gevoed en opnieuw gekleed werden.
In 1809 bezocht deze koning Lodewijk Napoleon, met zijn kabinet, Ootmarsum om na de reformatie de Protestantse Gemeente een bijdrage te schenken voor de bouw van de huidige N.H, kerk. Dit werd in Ootmarsum, na 200 jaar, in 2009 nog eens uitgebreid herdacht.
Donateursavond Heemkunde (4)

Koning Lodewijk Napoleon riep jonge mannen op om voor de keizer te strijden. Dit bleek niet zo eenvoudig, want niemand wilde als “ kanonnenvlees” dienen. In 1810 nam Napoleon Bonaparte de macht van zijn broer over. Het roer ging om en meteen werd de dienstplicht ingevoerd met zware straffen voor mensen, die niet op kwamen dagen. In sommige plaatsen braken rellen uit als de jonge mannen door militairen werden opgehaald. Procentueel gezien , waren dienstweigering en desertie in Twente in de Napoleontische periode zeer hoog in vergelijking met de rest van het land. De dienstplicht bestond in ons land van 1810 tot 1996.
Donateursavond Heemkunde (2)

Op basis van uitgebreid archiefonderzoek weet Hennie Kok veel nieuwe wetenswaardigheden aan het licht te brengen en legt hij verbanden tussen de gebeurtenissen op verschillende plaatsen in Twente. Tijdens zijn lezing, zal hij dieper ingaan op de lotgevallen, van de dienstplichtigen in het arrondissement Almelo (ongeveer het huidige Twente) in zijn algemeenheid en het kanton Ootmarsum in het bijzonder. Zijn verhaal wordt ondersteund met boeiende beelden.
De heer Kok heeft geschiedenis gestudeerd en heeft 40 jaar als informaticus gewerkt o.a. in Hengelo, Delft, Apeldoorn en Wenen. Hij hoopt volgend jaar te promoveren op het onderwerp: De invoering van de dienstplicht in Twente (1811-1818). Een sociaal economische benadering. Een uiterst interessante lezing voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van Twente en Ootmarsum. Heemkunde Ootmarsum hoopt veel van haar leden en donateurs te mogen begroeten. Introducés, zijn ook van harte welkom De koffie staat klaar en de toegang is gratis.

Donateursavond Heemkunde (3)

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben...

Lees verder >
Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Soms grijpen gebeurtenissen wonderlijk in elkaar om de cirkel rond te krijgen. Dat ondervond Marlou ...

Lees verder >
Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Het eerste exemplaar van het jaarboek Heemkunde 2021 is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd a...

Lees verder >