In de periode mei-juni 2017 heeft ROVA een inwonersonderzoek naar de tevredenheid over de afvalinzameling laten uitvoeren in de gemeente Dinkelland. Wat blijkt? Inwoners van de gemeente Dinkelland zijn over het algemeen erg tevreden over de afvalinzameling, zij gaven een gemiddelde score van 7.9.
Het onderzoek geeft inzicht in het afvalscheidingsgedrag, de tevredenheid en verwachtingen van inwoners ten aanzien van de dienstverlening en de informatievoorziening met betrekking tot huishoudelijk afval. “Onze inwoners scheiden bijna allemaal hun afval”, vertelt wethouder Alfons Steggink. “De afvalsoorten die ze het meest scheiden zijn papier en karton, groente, fruit en tuinafval, plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons en glas. De reden om dit te scheiden is voor de meeste inwoners simpelweg de mogelijkheid om het te doen, de ‘ik doe het omdat het kan’-gedachte. Daarnaast is voor velen ook de kostenbesparing een reden afval te scheiden.”
De afvalinzameling wordt door 71 procent van de inwoners als (zeer) goed beoordeeld. Slechts 2 procent van de inwoners beoordeelt de afvalinzameling als (zeer) slecht. “Deze cijfers geven aan dat de meeste inwoners tevreden zijn over de afvalinzameling en daar zijn we er blij mee”, aldus de wethouder. “Uiteraard willen we blijven verbeteren. Onze inwoners hebben via het onderzoek ook een aantal aspecten kenbaar gemaakt waar volgens hen verbeteringen mogelijk zijn.” Het gaat om het gebruiksgemak van en de netheid rondom de verzamelcontainer, het aantal locaties waar restafval kan worden ingezameld, de duidelijkheid van de informatie en wijzigingen in de inzameldata en –tijden en de kwaliteit van het klantcontactcentrum van ROVA.
Landelijk is de doelstelling vastgesteld om in 2025 tot een scheidingspercentage van 90 procent te komen. Daar zit de gemeente Dinkelland nog niet aan. “Momenteel is het percentage 65 procent”, vertelt de wethouder. De doelstelling voor 2020 is nu behaald. Dat is natuurlijk geweldig en we gaan kijken wat er moet gebeuren om ook de doelstelling van 2025 te halen. De verbeterpunten uit het onderzoek worden hierin meegenomen. Tevens willen we meer aandacht besteden aan de voorlichting en communicatie over wat wel en niet in de verschillende containers mag.”