Inwoners Dinkelland scheiden bovengemiddeld hun afval!

De inwoners van Dinkelland verdienen een compliment voor de manier waarop zij in 2016 hun afval hebben gescheiden. De hoeveelheid restafval is in 2016 gedaald met maar liefst 74 procent, blijkt uit de cijfers van afvalinzamelaar ROVA. Wethouder Alfons Steggink is erg blij dat te horen. “Dit is natuurlijk een fantastisch resultaat en dat hebben wij aan onze inwoners te danken. Met het scheiden van afval dragen zij bij aan een beter milieu én het is goed voor hun eigen portemonnee.”

In 2015 stelde de gemeenteraad in het nieuwe afvalbeleidsplan vast, met daarin de ambitie om de hoeveelheid restafval uiteindelijk te verminderen tot maximaal 50 kilo per inwoner per jaar. Om dit te bereiken is DIFTAR ingevoerd, en met succes. De hoeveelheid kilo restafval per inwoner is in een jaar tijd al met 184 kilo gedaald naar 66 kilo in 2016. Gemiddeld zamelde ROVA in 2016 84 kilo restafval in per inwoner, bij gemeenten waar DIFTAR is ingevoerd. Dinkelland zit daar dus ruim onder.

Enorme toename door scheiding PMD
De grootste oorzaak in de daling van het restafval komt door de scheiding van het PMD. Die inzameling is in 2016 gestegen van 10 naar 29 kilo per inwoner, een stijging van 190 procent. Dit is net iets onder het gemiddelde van de ROVA DIFTAR gemeenten van 33 kilo per inwoner.

Ook het GFT is door de inwoners in 2016 beter gescheiden. In 2015 zamelde een inwoner gemiddeld 160 kilo GFT in en in 2016 was dit 198 kilo. Dit is een stijging van 24 procent en ruim boven het gemiddelde van de ROVA DIFTAR gemeenten van 141 kilo per inwoner. Echter blijkt dat in de samenstelling van het restafval nog ongeveer 25 procent GFT zit. Daar valt voor de inwoners dus nog winst te behalen.

Het scheidingspercentage is van 52 procent in 2015 gestegen naar 86 procent in 2016. Dit betekend dat 86 procent van het huishoudelijk afval in Dinkelland kan worden hergebruikt, dankzij het gescheiden inzamelen. “De landelijke doelstelling voor het scheidingspercentage in 2020 is 75 procent, dit hebben we dus in één jaar tijd al ruim behaald”, vertelt de wethouder. “Daarvoor verdienen onze inwoners dus terecht een groot compliment.” De doelstelling voor 2025 is gesteld op 90 procent. “Als we op deze manier doorgaan moeten we die doelstelling ook met gemak kunnen halen. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst”, aldus de wethouder. “Uit de eerste kwartaalcijfers van 2016 die vorig jaar zijn gepresenteerd bleek al dat de gemeente Dinkelland goed op weg was. Nu blijkt dat de inwoners deze goede start de rest van het jaar hebben doorgezet en dat is natuurlijk fantastisch.”

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >