Inzameling huishoudelijk afval moet in de toekomst op de schop

De colleges van Dinkelland en Tubbergen hebben beiden de afvalbeleidsvisie ‘Afval is grondstof’ vastgesteld. Beide colleges stellen de gemeenteraden voor om met deze afvalbeleidsvisie in te stemmen.

Afval is grondstof
De afvalbeleidsvisie komt voort uit een onderzoek dat gedaan is namens de 14 Twentse gemeenten. In dit onderzoek is gekeken naar de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van afvalinzameling en verwerking. Verantwoordelijk wethouder Alfons Steggink van Dinkelland: “Afval wordt steeds meer gezien als een belangrijke grondstof. Het wordt steeds belangrijker om de waardevolle grondstoffen die nu nog verbrand worden bij Twence, uit het afval te halen en weer te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Verantwoordelijk wethouder Jos Harmelink van Tubbergen vult aan: “Als we afval hergebruiken en als het als grondstof zien dan putten we onze natuurlijke bronnen veel minder uit. Simpel gezegd: Als we papier zien als grondstof en hergebruiken dan hoeven we ook geen bomen te kappen. Met de techniek van tegenwoordig kunnen we veel afval hergebruiken. Dus afval is geen afval meer, maar een grondstof waar we nieuwe dingen van kunnen maken. Dit is een groene en duurzame visie waar het college van Tubbergen echt achter staat.”
De ambitie, die Dinkelland en Tubbergen in de afvalbeleidsvisie neerleggen, is dat de hoeveelheid restafval in 2030 verminderd tot 50 kg per inwoner per jaar. Nu is dit in beide gemeenten nog ongeveer 200 kg per inwoner per jaar. Dit betekent een vermindering van maar liefst 75%. “Ons doel is dat dit gepaard gaat met een verlaging van de afvalstoffenheffing”, vullen Steggink en Harmelink aan.

wastebin_large
Visie is uitgangspunt voor beleid 2015-2020

De visie is het uitgangspunt bij het opstellen van het beleidsplan voor de periode 2015-2020. Om de doelstellingen te bereiken, moeten beide gemeenten keuzes maken. De manier, waarop nu wordt omgegaan met de inzameling van huishoudelijk afval, moet flink op de schop. De nadruk ligt niet meer op het inzamelen van de groene en grijze containers maar op de mogelijkheden om waardevolle componenten uit de grijze bak te behouden. “Er moeten belangrijke keuzes gemaakt worden op het gebied van inzameling, afvalstoffenheffing, containermanagement en participatie/communicatie.
Deze keuzes hebben betrekking op de frequenties waarmee we het huisvuil ophalen, de wijze waarop inwoners de afvalstoffenheffing betalen, de containers die we te beschikking stellen, de wijze waarop de inwoners kunnen participeren en welke communicatiemiddelen we inzetten. Beide colleges hebben er nadrukkelijk voor gekozen om deze keuzes nu nog niet aan de gemeenteraden voor te leggen. De nieuwe gemeenteraden krijgen alle ruimte om hierover besluiten te nemen.”

avu_glasauto_(low_res2).005

Minder overheid, meer samenleving
Ook op dit beleidsterrein kunnen inwoners en bedrijven meer verantwoordelijkheden in eigen hand nemen en kan de rol van de overheid kleiner worden. “De taak van de gemeente wordt dan dat we er op toezien dat de inzameling en verwerking van de grondstoffen op een goede wijze gebeurt. De papierinzameling in beide gemeenten is daarvan een mooi voorbeeld, scholen en verenigingen verzorgen de inzameling.”

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >