Iedereen heeft ze thuis: plastic dopjes van bijvoorbeeld frisdrankflessen of zuivelpakken. KNGF Geleidehonden roept mensen op deze niet weg te gooien, maar in te leveren! Door doppen te sparen ontlast men het milieu én steunen zij KNGF Geleidehonden. De ingezamelde doppen leveren namelijk geld op bij recyclebedrijven. Deze opbrengst gaat geheel naar de opleiding van de geleidehonden. Onlangs is een inzamelpunt in deze regio geopend.
Mirjam Wagenmans, De Mors 10 in Ootmarsum is het adres waar de doppen kunnen worden ingeleverd.
Spaart u ook mee? Voor u een kleine moeite, maar een speciaal opgeleide hond betekent straks voor iemand met een handicap een groot verschil.
Schone doppen
“Meedoen aan de doppenactie is heel simpel”, vertelt Anika Blessing, die de actie vanuit KNGF Geleidehonden coördineert. “Gooi de plastic doppen niet weg, maar spoel ze even schoon. Heeft u een (vuilnis)zak vol gespaard, dan kunt u ze inleveren bij Mirjam Wagenmans. Een gebaar waar wij heel blij mee zijn!”, aldus Blessing. Alle ronde plastic doppen en deksels zijn welkom, van mineraalwaterflessen, frisdrankflessen, melk- of yoghurtpakken, fruitsappakken en sportdrank (zonder het kleine doorzichtige dopje binnenin). Maar ook doppen van slagroombussen, doseerdopjes van wasmiddelflessen en deksels van pindakaas- en chocopastapotten worden graag in ontvangst genomen op de inzamelpunten.
Opbrengst voor geleidehonden
Het inzamelpunt zorgt ervoor dat de doppen naar een recyclebedrijf gaan dat een vergoeding toekent aan KNGF Geleidehonden. De opbrengst komt vervolgens ten goede aan de opleiding van de geleidehonden voor mensen met een handicap. KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-) geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen. Doppen zijn dus erg welkom en het inleveradres is dus in Ootmarsum bij Mirjam Wagenmans, aan De Mors 10.