Het is misschien een heel goed medicijn om het jaarboek van de vereniging Heemkunde te lezen. Dat heeft niet alleen te maken met de het artikel van Fons Temmink, die namens de werkgroep Genealogie een prachtige bijdrage leverde over de langstlopende artsenpraktijk in Ootmarsum. Het heeft ook niet te maken dat huisarts Rob Barenbrug het eerste exemplaar van deze 31e editie kreeg overhandigd. De artikelen van de diverse schrijvers zorgen namelijk voor een meer dan lezenswaardig Jaarboek van de Heemkunde Ootmarsum. En om dat te lezen is een medicijn om de alledaagse sores te vergeten, want de hoofdstukken in dit jaarboekje boeien van begin tot eind.
Vele bekende, maar ook debuterende schrijvers weten op intrigerende wijze hun bijdrages te leveren. Natuurlijk laat Henk Eweg zijn licht schijnen over een karakteristiek pand in Ootmarsum, Fons Temmink is niet alleen bezig op het gebied van de genealogie, maar ook de natuur raakt hem. Ben Velthuis, een unieke persoonlijkheid en schrijver, verhaalt over de Kajotters van Ootmarsum. Jongeren, die het voortouw namen en de eerste ‘ouderavonden’ organiseerden. Het leidde zelfs tot een toneelwedstrijd in het bisdom Utrecht. Een kort maar treffend onderdeel is de lof, die de Ootmarumse kunstenaar Piet Kleinschmit wordt toebedeeld. Een ‘einzelgänger’, maar ook een voorloper, misschien niet zo bekend, maar toch uniek.
Huize Manna zal niet voor iedereen bekend zijn, maar de plek aan de Almelosestraat weet iedereen. Henk Eweg beschrijft deze locatie op een voor hem bekende gedetailleerde wijze. Kennis gepaard aan het gevoel om juist deze plek op indrukwekkende wijze te beschrijven. Theo Oude Elberink laat de lezer voelen en horen hoe hij de geluiden als kind uit het oud Ootmarsumse interpreteerde. Jan Rosenthart is verbonden met de RK kerk en steeds weer weet hij nieuwe elementen tot leven te brengen. Met veel compassie weet Huub Borrenbergs zijn jaren in Ootmarsum tot leven te wekken. De huidige Brabander kijkt met veel genoegen terug op zijn leven in de Siepelstad. Twente, VVV, KOSC, gemeenteraad, hij heeft zijn verdiensten gehad en het eerbetoon van Frans Swennenhuis over de legende Huub Borrenbergs oogstte louter bijval. Dat geldt zeker voor debuut schrijfster Ine Hulsman, die Rozik Sananian-Vittor heeft geïnterviewd. Het is een aangrijpend verhaal geworden van een vrouw, die zich in de Nederlandse maatschappij met vallen en opstaan een geweldige plek heeft verworven en daarmee de nodige vooroordelen naar de achtergrond heeft verplaatst. Gé Westgeest geeft ons een inkijkje wie de ware Simon en Judas zijn en dat heeft natuurlijk alles te maken met de RK kerk.
Archeoloog Hans Oude Rengerink weet als geen ander het belang van de Middeleeuwse put inde Kloostertuin. Het is dan ook logisch dat hij deze op verantwoorde wijze weet te beschrijven. Rob Meijer laat ons genieten van de Oranjes in het Drostenhuis en de ‘rebelse wijze’, waarop mevrouw Mulder Koningin Beatrix aansprak en haar attendeerde op de betekenis van het Drostenhuis. Gerhard Broekhuis is een beeldende schrijver en dat laat hij merken in zijn bijdrage over de laatste schoester van Ootmarsum. Het lezen van deze bijdrage zorgt voor een heel herkenbaar referentiekader. Jeugdherinneringen van Henk ter Horst leiden tot zijn beelden, die de laatste jaren Ootmarsum hebben verfraaid. Op cruciale punten bij de aula in de Kloostertuin en het nieuwe zorgcentrum zorgen zijn beelden voor een bijzondere aanvulling van deze karakteristieke plekken. Ties van Kerkhoff beschrijft een andere unieke plek en dat is het Educatorium in Ootmarsum. De vele vrijwilligers, die zorgen voor het nodige elan vormen de basis voor een hernieuwde start van dit onderwijsmuseum dat inmiddels onmisbaar is in de bezienswaardigheden in het Siepelstadje. Ben Velthuis zorgt voor een prachtig verhaal over oud gemeentesecretaris Henk Lohuis. Dat is echt smullen voor de oud Ootmarsummers, die de politiek van weleer op de voet hebben gevolgd. Deze markante Siepel is tot op de dag van vandaag een voorbeeld voor iedere huidige gemeenteambtenaar.
Jan Bank was in Oostenrijk en zag de waarde en de teksten, die bij een kruisbeeld hoorden. Dat zorgde voor een gedicht, dat nu onlosmakelijk verbonden is met het karakteristieke kruis op de Kuiperberg.
Alwie Oude Hanter verhaalt over de plattelandsvogels en met name waar ze zijn gebleven. Het aantal is duidelijk gedaald. Het is vooral aan een samenspel tussen overheid, natuurorganisaties en aanwonenden om gezamenlijk deze soorten te beschermen en in ere te houden.
Het laatste grote artikel handelt over de verschillende huisartsenpraktijken in Ootmarsum. Het zijn er vele, maar de praktijk van Barenbrug spreekt toch tot de verbeelding. Het jaarboekje wordt afgesloten meteen kroniek, die is samengesteld dor Wim Leverink. Het jaarboek van de Heemkunde is een uniek exemplaar en dus een prachtige aanvulling op de huisbibliotheek.
De avond in de Weemhof werd geopend door voorzitter Nettie Aarnink, die vervult met trots de belangstellenden toesprak. Zij complimenteerde de schrijvers, maar ook de redactie en de vormgevers voor hun geweldige inspanning om er een uniek exemplaar van te maken.
Vervolgens nam Marlou Raatgerink de belangstellenden bij de hand en leidde hen door het Jaarboek. Va iedere schrijver en artikel wist ze iets leuks te vertellen. Daarna mocht Rob Barenbrug het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
Deze eer kreeg hij toebedeeld, omdat Rob Barenbrug vele verdiensten heeft voor de Ootmarsumse gemeenschap. Rob nodigde ook zijn compagnon Bert Buddingh’ naar voren en samen overhandigden ze een envelop met inhoud voor de vereniging Heemkunde.
Na de pauze was het opnieuw smullen geblazen van de verhalen van Ben Velthuis. En daarmee besloot de Heemkunde een zeer gezellige avond in Gasterij de Weemhof.
Het boekje kost € 9,50 en is te koop bij Brummelhuis, VVV, AH en natuurlijk het Openluchtmuseum.
.