Het college van B&W heeft ingestemd met de jaarrekening en het jaarverslag 2013. De stukken zijn inmiddels aangeboden aan de gemeenteraad ter besluitvorming. Het college legt over ieder begrotingsjaar inhoudelijk en financieel verantwoording af aan de gemeenteraad en haar inwoners over het gevoerde beleid. Dit doet het college met de jaarrekening en het jaarverslag. De jaarstukken zijn het sluitstuk van de zogenaamde Planning & Control cyclus. In het 1e deel, het jaarverslag, staat het gevoerde beleid centraal. In het 2e deel, de jaarrekening, worden de cijfers gepresenteerd.
In het jaarverslag wordt de indeling van de begroting gevolgd en wordt de realisatie van de doelstellingen uit de programmavelden “wonen”, “veiligheid”, “economie en toerisme”, “ontwikkeling en zorg”, “leefomgeving”, “mobiliteit” en “burger en bestuur” verder toegelicht. De jaarrekening 2013 sluit met een negatief resultaat van € 573.000,-. Dit is een fors tekort, maar verantwoordelijk wethouder Alfons Steggink is niet verbaasd over deze cijfers. “Natuurlijk zie ik liever geen negatieve cijfers, maar ik ben ook heel realistisch. Ook Dinkelland heeft te maken met de gevolgen van de economische crisis. Het tekort wordt dan ook voor het overgrote deel veroorzaakt door de afwikkeling van het contract over het Klooster Ootmarsum. Doordat de ontwikkelaar zich heeft teruggetrokken, hebben wij te maken met een flink renteverlies. Daarnaast zijn er veel minder omgevingsvergunningen aangevraagd zodat de legesopbrengsten fors minder waren dan begroot.
Dit is de eerste keer in mijn periode als portefeuillehouder financiën dat ik een negatief resultaat moet presenteren. Maar het beeld over de afgelopen vier jaar is gelukkig nog steeds positief. Dit komt doordat Dinkelland altijd een financieel solide beleid heeft gevoerd, en dat blijven we doen. Wij zijn altijd heel streng voor onszelf doordat we altijd krap begroten. We rekenen nooit te ruim en leggen onszelf al jaren de discipline op om de interne budgetten niet te verhogen. Dit heeft ons altijd een hele goede financiële positie opgeleverd en we blijven op deze manier op onze portemonnee passen. Ons meerjarenperspectief is door dit behoudende financiële beleid nog steeds positief,” adlsu de wethouder.
Gerealiseerde projecten
De jaarstukken 2013 laten ook zien dat er veel projecten gerealiseerd of opgepakt zijn. Zo is de Stichting DinkellandWerkt! opgericht. Deze stichting zal langzamerhand Wsw-personeel en -activiteiten gaan overnemen, die de gemeente nu nog samen met Losser en Oldenzaal heeft georganiseerd binnen de gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningsschap Oost Twente (WOT). Dit betekent op termijn een besparing op de bijdrage, die de gemeente betaalt in het tekort van WOT (en Top Craft).
Natura Docet Wonderryck Twente is heringericht als Landschapscentrum voor Noordoost Twente en verbonden met de 8 Vlinderpunten in Noordoost Twente. Hiermee is de positie van Dinkelland op het gebied van cultuur, recreatie en toerisme flink versterkt. Daarnaast zullen er op termijn besparingen worden gerealiseerd doordat er nu is geïnvesteerd in de verzelfstandiging van groot onderhoud sport en kunstgras.
Ook is er flink geïnvesteerd in de leefbaarheid in de kernen. Zo is het Trefpunt in Weerselo verbouwd en gemoderniseerd. Weerselo beschikt nu over een multifunctioneel gebouw dat echt een centrale ontmoetingsplek is in het dorp. Er zijn plannen gemaakt voor een dorpsplan plus voor Tilligte en Agelo waarmee wordt gewerkt aan leefbare en veilige kernen en omgeving waar de inwoners graag willen blijven.
In Denekamp zijn de Nordhornsestraat en de kop van de Eurowerft heringericht. In Ootmarsum heeft het Kerkplein een kwaliteitsverbetering ondergaan.
“Naast deze, en veel meer, projecten, is ook hard gewerkt om goed voorbereid te zijn op alle veranderingen die op ons af gaan komen op het gebied van de AwbZ, WMO, participatiewet en de transitie jeugdzorg. Op dit gebied is een heel goede stap gezet, maar dit zal de komende jaren een onderwerp blijven waar veel tijd en energie in gestoken moet worden,” vertelt de wethouder.
Genomen maatregelen
Het college van Dinkelland wil graag de risico´s die van invloed zijn op de bedrijfsvoering zo goed mogelijk in beeld hebben en beheersbaar maken. “Als we inzicht hebben in risico´s, kunnen we verantwoorde besluiten nemen zodat de risico´s in verhouding zijn met de vermogenspositie van onze gemeente. Een van deze risico´s waarop is ingespeeld, zijn de teruglopende legesinkomsten. Hiervoor is in de begroting 2014 al een buffer opgenomen. Zo zijn er meer risico´s geïnventariseerd. Doordat we op deze manier anticiperen op risico’s hebben we het weerstandsvermogen om een groot deel op te vangen vanuit onze eigen middelen.”