Jan en Gé Braad kijken na 60 jaar vol dankbaarheid terug op hun huwelijk

Op 7 maart vierden Jan en Gé Braad hun diamanten huwelijk. Dat vierden ze met hun kinderen en kleinkinderen op Texel waar ze vele kostbare herinneringen hebben liggen. Het eiland waar ze vaak kwamen, omdat ze daar erg genoten van de natuur, de wind en het strand. Beiden zijn in 1935 geboren in Oldemarkt en ook dat is een omgeving waar de natuur met water en wind een belangrijke rol spelen. Dat trok hen ook aan op Texel en ze hebben zelfs overwogen om Ootmarsum na hun pensionering in te ruilen voor dit eiland. “Nagenoeg jaarlijks kwamen we daar met onze zoon en later met zijn vrouw Astrid.  Zij kregen twee kinderen en samen vierden we  daar vele jaren ons familieweekend. Op het moment dat het gezin van Jaap en Astrid met de veerboot vertrok, zagen we hen en de kleinkinderen richting het vasteland en dus naar onze woonplaats Ootmarsum vertrekken. Wij bleven dan nog wat langer. Het afscheid van de kleinkinderen viel niet mee, waarna we naderhand tegen elkaar zeiden dat we een dergelijk gedag zeggen niet al te vaak wilden en dus werd er een streep door Texel gezet,” lachen Gé en Jan Braad.  Burgemeester Joosten kwam hen namens de gemeente een bloemetje aanbieden. Hij bleef nog een tijd heel gezellig kletsen met het diamanten paar dat zijn bezoek zeer op prijs stelde.


Geboren en getogen in Oldemarkt

Jan Braad en Gé Koning werden in Oldemarkt geboren in het jaar 1935. In de kop van Overijssel groeiden ze op. Ze zaten bij elkaar op dezelfde lagere school, maar speelden na schooltijd nooit met elkaar samen.  “We kenden elkaar en daar hield het mee op. Na de lagere schooltijd zijn we onze eigen weg gegaan en het frappante is dat we beiden na onze opleidingen in Arnhem werkten. Maar ook hier ontmoetten we elkaar niet.” Jan Braad volgde de politieopleiding en die was in Arnhem. Gé Koning volgde avondopleidingen en kwam te werken op een kantoor in de Gelderse hoofdstad. “Na wat omzwervingen troffen we elkaar in de trein op weg naar ons geboortedorp Oldemarkt. In Steenwijk stapten we uit de trein en op het perron sprak Jan me aan. Het klikte, de vonk sloeg over en we maakten een afspraak om naar de film te gaan. Ik heb geen idee meer welke film, maar vanaf dat moment waren we onafscheidelijk van elkaar,“ vertelt Gé Braad.
Op 7 maart 1960 trouwden ze in Oldemarkt en hebben daar de eerste jaren van hun huwelijk gewoond. In 1961 werd hun zoon Jaap geboren.

Vanuit de kop van Overijssel naar Twente
Het leven kreeg een wending toen Jan Braad met een man in gesprek kwam, die hem wees op een andere richting in zijn loopbaan. “Ik ben een echt natuurmens en deze man wees me op de mogelijkheden bij Staatsbosbeheer.  Na cursussen en een opleiding heb ik kunnen solliciteren op een functie bij deze natuurorganisatie op het Springendal. Ik werd in 1971 aangenomen als opzichter en in een later stadium kreeg ik de functie van districtsassistent. Een mooie tijd volgde  waar ik met ontzettend veel plezier op terugkijk. Een uitdagende functie, omdat je beleid kon maken om de natuur een handje te helpen, en dat was en is nog steeds mijn passie,” laat Jan Braad weten. Door de verandering van werkkring verhuisde het gezin Braad via Kloosterhaar naar Ootmarsum. Ook Gé vond in de Siepelstad werk op het kantoor van de Twentsche Damast. En in dit stadje voelen ze zich meer dan thuis.


Betrokkenheid bij de Protestantse kerk

In hun leven hebben Jan en Gé Braad altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Beiden waren actief binnen de Hervormde, nu Protestantse kerk in Ootmarsum. “We woonden nog maar een jaar hier toen Jan gevraagd werd om zitting te nemen in de Kerkenraad. Zelf heb ik 12 ½ jaar de administratie gedaan. Tevens maakte ik de liturgieën op een toen nog ‘gewone’ typemachine. Daarnaast moest je deze stencilen, vouwen en nieten. Al met al was je daar een hele tijd mee bezig. Verder heb ik de vrouwenbond mogen leiden en ook dat was een hele leuke periode,” aldus Gé Braad. “We zijn eigenlijk altijd betrokken geweest bij de Protestantse kerk,” vult haar man aan, “We hebben vele jaren meegewerkt aan de Siepelmarkten. Ons Gebouw en delen van ’t Pläske en de Ganzenmarkt werden druk bezocht en we bouwden als kerk echt een naam op waar je tijdens de Siepelmarkten heerlijke pannenkoeken kon eten.” Ze hebben daar heel veel uren in gestoken en deden het werk met veel liefde en inzet. “We voelden en voelen ons echt betrokken bij de Protestantse kerk. Het is een fijne geloofsgemeenschap waar we nog steeds regelmatige kerkgangers zijn,” geven Gé en Jan Braad hun betrokkenheid met de kerk weer.


Vrijwilligerswerk en hobby’s

Naast het vrijwilligerswerk en het huishouden volgde Gé Braad een opleiding sociale dienstverlening en van daaruit heeft ze de zogeheten VOS (Vrouwen oriënteren op de samenleving) cursussen gegeven. “Dat was erg leuk om te doen,” blikt ze terug, “Verder hou ik van lezen, wandelen, bakken en koken.” Voor Jan Braad blijft de natuur een hele belangrijke hobby. Verder is hij nog steeds actief met bezoekwerk voor de kerk en heeft hij jarenlang maaltijden bezorgd bij mensen in Ootmarsum. Daarnaast hebben Gé en Jan twee Syrische vluchtelingen mogen begeleiden, die tijdelijk waren ondergebracht in de Wyllandrie. “Een hele fijne tijd, we hebben die jongens Nederlands kunnen leren. Ze kwamen destijds één keer in de week bij ons en nog steeds hebben we contact met hen. We zijn erg blij dat het goed met hen gaat.”
Samen genieten ze van de vakanties, die ze hebben doorgebracht met hun gezin, familie en of vrienden. Texel als favoriete eiland, maar ook de Scandinavische landen werden de afgelopen jaren regelmatig bezocht. Verder blijft Oldemarkt trekken en dat heeft er alles mee te maken dat daar nog vrienden wonen.


“Dankbaar om dit te mogen beleven”

Met hun zoon en schoondochter, Jaap en Astrid en de kleinkinderen Jasmijn, Jan-Jaap met zijn vriendin Laura hebben Jan en Gé hun diamanten huwelijk op Texel gevierd. Op dit eiland liggen kostbare herinneringen en samen hebben ze er een heel fijn weekend mogen beleven. “Het was echt heel erg mooi,” beamen Jan en Gé, “We kregen van hen een prachtig fotoboek. ‘Stiekem’ hebben ze fotoboeken uit ons huis gehaald om foto’s te scannen. Dat ging bijna een keer mis. We waren niet naar de kerk en ze belden met het idee dat we er toch niet waren. Toen moesten ze heel snel een smoes verzinnen en dat is ze gelukt,“ lachen Gé en Jan. “Het fotoboek is prachtig geworden. We zijn ontzettend blij dat we nog bij elkaar zijn en de kinderen en kleinkinderen om ons heen hebben.  En vooral heel dankbaar dat we dit hebben mogen beleven. En het prachtige weekend op Texel vormde een mooie kroon op ons diamanten huwelijk,” besluiten Jan en Gé Braad.

Foto’s Hanneke Spermon

 

< Vorig / Volgende bericht >