Op deze zonnige maandagmorgen 4 april is het 71 jaar geleden dat Ootmarsum werd bevrijd door de geallieerden. De jeugd van Ootmarsum en Agelo stond op indrukwekkende wijze stil bij deze bevrijding, maar ook bij de begrippen oorlog en vrijheid. De groepen 8 van de basisscholen de Meander en ’n Baoken verzorgden deze viering.
Twee leerlingen leidden de bezoekers in de Protestantse kerk door het programma. Zij vertelden op welke wijze er in de voorbereiding op deze herdenkingsdienst aandacht in de groepen is besteed. Ben Morshuis had de kinderen langs de oorlogsmonumenten begeleid en hen op boeiende wijze de verhalen verteld, die pasten bij deze plekken. Ook Gerard Wortelboer was te gast geweest in de klas om te verhalen over zijn tijd in de Tweede Wereldoorlog en met name over het verzet. “Het waren soms schokkende verhalen in een donkere tijd en wij hopen dat nooit mee te maken,” lieten de kinderen weten.
Wethouder Loes Stokkelaar vertelde de leerlingen dat het niet vanzelfsprekend is dat we in vrijheid leven. “De beelden, die ons nagenoeg dagelijks bereiken over oorlog en geweld, maken dat wel duidelijk. Zelfs dichtbij huis in misschien wel je eigen sportvereniging kom je agressie tegen en is het niet voor iedereen makkelijk om je te houden aan gemaakte afspraken. Het leert ons wel om vrijheid te koesteren. Jullie moeten veilig kunnen opgroeien zonder bang te hoeven zijn. Een mooi voorbeeld is ook hoe de vluchtelingen in Ootmarsum worden opgevangen. Zij ervaren, omdat ze ook het oorlogsgeweld en oorlogsdreiging kennen hoe fijn het is om in een veilige omgeving tot rust te komen en van daaruit op zoek te gaan naar nieuwe kansen,” beschreef de wethouder het grote belang van een veilige omgeving. Ze sloot af met een gedicht over vluchtelingen. De leerlingen vervolgden de viering met het voordragen van declamaties, liederen en gedichten.
Heel bijzonder was het lied ‘Mag ik dan even bij jou’ gezongen door één van de leerlingen en begeleid op gitaar. Juf Mirella beschreef een waar gebeurd verhaal over een Almelose knokploeg. “In deze tijd moet je lef hebben om iets te zeggen van ontoelaatbare situaties, maar in de Tweede Wereldoorlog moest je nog meer lef hebben, want als je gepakt werd…………”
De leerlingen luisterden ademloos naar haar verhaal. Een declamatie over ‘Bevrijding’ en het zingen van het Wilhelmus sloten de viering af, waarna de leerlingen eerste een krans legden bij het monument op het Kerkplein. Vervolgens gingen de leerlingen van Agelo naar het monument achter de Kuiperberg waar in 1940 een bommenwerper neerstortte. Leerlingen van de Meander liepen naar de Hervormde Begraafplaats om daar een krans te leggen bij de vier graven van de piloten, die de bemanning vormden van het neergestorte vliegtuig. Bij de monumenten werd stil gestaan bij wat er is gebeurd. Er werd een gedicht gelezen en één minuut stilte gehouden. De sfeervolle en goed voorbereide herdenking maakte veel indruk op de leerlingen en de aanwezige volwassenen.
De foto’s zijn van Hanneke Wassink-Spermon