De leden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum waren er allemaal bij en zelfs konden weer nieuwe enthousiaste ‘natuur’kinderen worden begroet door de leden van de Heemkunde en met name de Vogelwerkgroep. Dit keer was het doel om een mengsel van wilde bloemen te zaaien langs de Alleeweg.
Onlangs heeft de gemeenteraad van Dinkelland een motie aangenomen om braakliggende terrein, groenstroken, wegbermen en akkerranden te inventariseren en deze jaarlijks in te zaaien met wilde bloemen. Doel hiervan is om bestuivers als bijen, hommels en vlinders meer kansen te bieden, aangezien deze met uitsterven worden bedreigd. ‘Redt de vlinder en de bij’ is een gezamenlijk initiatief en wordt in meerdere kernen van de gemeente ondersteund.
Dus ook in Ootmarsum waar de Jeugdnatuurclub werd ingeschakeld om de mengsels te zaaien. Wethouder Alfons Steggink hielp de leden van de Jeugdnatuurclub mee. “Ik ben ontzettend blij dat jullie meehelpen om dit initiatief te ondersteunen. In de natuur hebben we jonge mensen nodig, die hopelijk later van belang zijn om de natuur blijvend een handje te helpen waar nodig.
Dit is zo’n project. De bij, de hommel en de vlinder hebben onze hulp nodig en daarom zijn we eigenlijk in de hele gemeente bezig om op braakliggende stukken, groenstroken en akkerranden bloemen en planten in te zaaien, die vervolgens van groot belang zijn voor de bestuivers als de bij en de vlinder. Het is mooi dat jullie hier zijn en over de Jeugdnatuurclub lees ik allerlei enthousiaste verhalen en we zijn als gemeentebestuur erg blij met dit initiatief om jongeren bij onze mooie natuur te betrekken,” gaf de wethouder de Jeugdnatuurclub en de initiatiefnemers een groot compliment.
Vervolgens werden de handen uit de mouwen gestoken. Ieder lid mocht, eventueel samen met een ander, zijn eigen stukje grond inzaaien. Harry Wolbers, Gerrit Koertshuis, Ben Heerink en Fons Temmink begeleidden de kinderen. Het zaad werd in een emmertje vermengd met wat wit zand en vervolgens kon het heel gemakkelijk over het stukje grond worden uitgestrooid. Harrie Kokkelink verrichtte de finishing touch en zorgde dat het allemaal keurig werd ingezaaid. Er werd een bordje geplaatst met welke bloemen er uit de grond moeten komen met de naam van de ‘zaaier’ erbij.
De leden van de Jeugdnatuurclub werden weer wat dichter bij de natuur gebracht en velen lieten weten over een paar weken terug te komen om te zien of het zaad al ontkiemd is en de eerste bloemen al bloeien.
In Ootmarsum blijft het hier niet bij, want ook op de voormalige gemeentewerf wordt er binnenkort het één en ander gezaaid en zelfs gepoot, terwijl ook op het terrein van het Openluchtmuseum bij de Weemhof. Deze bloemenlintprojecten zijn al in gang gezet. Ook de beide rotondes die Ootmarsum rijk is staan op de nominatie om dit jaar te worden ingezaaid in afwachting van verdere ontwikkelingen op deze rotondes.