Johan Weustink overleden

1927-2014

Old soldiers never die.

Deze bekende zin is van toepassing bij het overlijden van Johan Weustink. Hoewel al jaren weg uit Ootmarsum, zal hij bij veel inwoners in herinnering blijven. En dan vooral als oud-Indiëganger, een van de vele Ootmarsumse jongemannen die na de Tweede Wereldoorlog naar Indië werden uitgezonden. Bij gevechtshandelingen  werd Johan Weustink door een kogel getroffen en deze richtte zoveel schade aan, dat na vele operaties een amputatie onvermijdelijk was.

Johan was niet de man om bij de pakken te gaan neerzitten. In het militair hospitaal in Utrecht sloot hij met succes een studie praktijkdiploma boekhouden af. Zijn doorzettingsvermogen werd beloond met een baan bij Stork in Hengelo. “Mede dankzij bemiddeling door Prins Bernhard,” vertelde Johan later. Hij werkte in totaal36 jaar bij Stork in Hengelo, waar hij ging wonen.

Johan Weustink maakte zich ook sterk voor militaire oorlogsslachtoffers. Hij was 35 bestuurslid van de Overijsselse afdeling van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers, waarvan 28 jaar als voorzitter. Hij pleitte er in die functie voor, dat militairen als ze langer dan 5 jaar in dienst waren gebleven een uitkering kregen.  Mede hiervoor werd hij in 1991 koninklijk onderscheiden.

In 1996 verscheen het boek Indiëgangers uit Ootmarsum vertellen als een reactie op de vele negatieve publicaties over de gedragingen van de Nederlandse militairen in Indië. De presentatie van het boek, waarbij alle betrokkenen aanwezig waren, was aanleiding om een jaarlijkse ‘Ootmarsumse’ reünie te beleggen en het was Johan Weustink die van deze groep voorzitter en woordvoerder werd. Het hoogtepunt beleefden hij en zijn maats in oktober 2009, toen als dank en ter herinnering aan de Ootmarsumse Indiëgangers op het Bergplein een plaquette werd aangebracht. Samen met burgemeester R. Cazemier verrichtte Johan Weustink de onthulling.

Om ook de Ootmarsumse jeugd te laten weten, hoe het destijds in Indië was, ging hij de laatste paar jaar naar de bs Meander om zijn belevenissen te vertellen. Dat werd bijzonder op prijs gesteld.

Elk jaar maakte hij bij het begin van de reünie de opmerking Oons köppelke wodt alvedan kleiner.” Nu heeft Johan Weustink zelf het groepje reünisten kleiner gemaakt.

Bij de foto:

Een hoogtepunt voor Johan Weustink: de onthulling in 2009 samen met burgemeester Cazemier van de plaquette op het Bergplein. “Wij zijn erg ingenomen met dit Ootmarsumse eerbetoon,” was zijn reactie (foto Gees K)

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ootmarsum verliest in Frans Swennenhuis een markante inwoner

Ootmarsum verliest in Frans Swennenhuis een markante inwoner

Een golf van medeleven, maar ook ongeloof spoelde over Ootmarsum, nadat bekend was geworden dat Fran...

Lees verder >