Jan Vos is op meerdere fronten bezig om het koken onder ‘leken’ populair te maken. Inmiddels zijn er meerdere kookgroepen met volwassenen actief in de fraaie KloosterKeuken. Maar de Ootmarsumse kok wil meer en richt zich na de zomervakantie ook op een Jeugdkookclub. In Saasveld heeft hij al met jonge mensen gewerkt en de nodige kooklessen gegeven. Dat gebeurde destijds op initiatief van Elly Scholten en Annemarie Lutke Veldhuis. Met deze beide dames wil hij ook in de Siepelstad een jeugdkookclub van de grond krijgen, want ‘Jong geleerd is……….’.
“We beginnen op woensdag 5 september om vervolgens iedere eerste woensdag van de maand deze kookcursus voor jongeren vanaf 10 jaar te geven. Er is plaats voor 15 kinderen, zowel jongens als meisjes. Acht jaar geleden zijn we met een kookgroep voor de jeugd begonnen in Saasveld en daar heb ik ontzettend veel plezier aan beleefd. De doelstelling is om kinderen kennis te laten maken met verschillende smaken. Wat is er mooier om zelf mayonaise te maken, of een huzarensalade of een kipnugget. Ze kennen het allemaal, maar zelfgemaakt is wezenlijk anders, waardoor ze ook weten welke ingrediënten gebruikt worden om dit allemaal te maken,” legt Jan Vos uit.
Op deze letterlijke en figuurlijke proefmiddag krijgen vier gemotiveerde jonge kinderen de gelegenheid om zelf frietjes te maken. Het zijn de meiden Jette Windmulder, Emma Heisterkamp en de jongens Bo van Benthem en Sirawit Bijwaard. Jan Vos geeft de toekomstige cursisten een hand en legt uit wat de bedoeling is. “Ik vind het belangrijk om de kinderen een hand te geven om elkaar op deze wijze te verwelkomen en straks als ze de keuken verlaten geven we elkaar opnieuw de hand. In dat moment van één op één kunnen we heel kort evalueren. Ik weet nog goed dat een joch me vertelde het eten niet lekker te vinden, maar het wel heel erg leuk gevonden te hebben. Die eerlijkheid kan ik alleen maar enorm waarderen. De Huzarensalade, die wij maken, is niet de salade die ze uit de supermarkt kennen. Het is allemaal zelf gemaakt met stukjes aardappel, appel en vlees en die smaak is gewoon anders dan de producten uit de winkel, die smaakvol worden gemaakt, maar wij maken een puur gerecht. En dat smaakt anders dan ze gewend zijn. Dat is echter ook het mooie van het zelf koken, want dat zorgt voor veel know how bij de jonge cursisten. De ingrediënten voor mayonaise vergeten ze nooit meer en ik hoop dat ze dat ook zelf thuis toepassen, zodat ze niet de kant en klare mayo uit de winkel gebruiken,” geeft Jan Vos de meerwaarde aan van het zelf koken en daar energie in willen steken.
Op deze middag krijgen de vier jonge koks aardappels om deze te schillen. Dat gebeurt met een krabber of een schilmesje en op deze wijze zien en ervaren de kinderen ook wat de mogelijkheden zijn. Stap voor stap legt Jan Vos uit hoe ze komen tot patat. Dat lijkt op voorhand eenvoudig, maar de kok wil dat ze de aardappel stabiel maken en dat kan alleen door de grillige vorm recht te maken.
Ook laat Jan Vos weten dat ze naar hun vingers moeten kijken als ze het scherpe mes hanteren. “Kijk naar je handen en dan kan je niets gebeuren en snijd je je niet.” Daarmee snijdt Jan een belangrijk punt aan, want concentratie is van groot belang.
“De spanningsboog bij kinderen is natuurlijk niet zo groot als bij volwassenen. Dat is mede de reden dat Elly Scholten en Annemarie Lutke Veldhuis mij assisteren en vaak wil ook wel één van de ouders mee helpen om te kunnen garanderen dat de kinderen op verantwoorde wijze omgaan met de keuken’hulpstukken’ . Op de kookcursus voor kinderen wordt steeds één hoofdgerecht met een bijgerecht gemaakt. Ik denk aan de al genoemde Huzarensalade, maar ook een Vietnamese loempia, een kipnugget of een heerlijke tomatensoep. Het mooie van een dergelijke Jeugdkookclub vind ik de dynamiek, het enthousiasme en de manier, waarop de kinderen wat willen leren,” vertelt de Ootmarsumse kok.
Deze proefmiddag levert direct het bewijs, want de vier kinderen genieten van het begin tot einde van het maken van hun eigen Vlaamse frietjes. De meiden vinden hun patat het lekkerste, de jongens proeven het anders, maar het plezier en het leerproces is even groot en dat is precies waar het Jan Vos om gaat. Het gaat er ook om dat er ooit opvolgers komen voor deze Ootmarsumse kok en dus is jong geleerd…….
Op 5 september start de eerste Jeugdkookcursus in de KloosterKeuken. Wie daaraan deel wil nemen kan zich opgeven bij Jan Vos. Mobiel 06 25 06 34 15 en per mail jan@vosculinair.nl
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
7000 euro voor zwembad en molen
25 januari 2020In de kapel van het klooster Maria ad Fontes in Ootmarsum heeft wethouder Benno Brand donderdagavond...
Lees verder >Jan Vos wint met kookteam in Berkelland
11 april 2019Jan Vos uit Ootmarsum kwam met zijn kookteam uit Neede als winnaar uit de strijd tijdens de Berkel...
Lees verder >Oliebollen en balkenbrij brengen bijna 5000 euro op voor het goede doel
3 januari 2019Afgelopen oudejaarsdag werd er in en bij het restaurant de Kloosterkeuken in Ootmarsum weer een olie...
Lees verder >