De Vogelwerkgroep Ootmarsum is een club van echte liefhebbers. Natuurlijk hebben ze hun grote passie ‘Vogels’ gemeen. Maar ook op andere terreinen in de Ootmarsumse gemeenschap zijn velen van hen actief. Ze zijn vaak vroeg uit de veren, maar schromen niet om ook in de verdere uren van de dag uit te vliegen en hun steentje bij te dragen als vrijwilliger op welk vlak dan ook. Namens deze Vogelwerkgroep en ook door zijn eigen liefde voor vogels zorgt Robert Westerhof op gezette tijden voor een bijdrage over vogels of andere natuuronderwerpen op deze site In en Om Ootmarsum. Iedere keer weet hij er een boeiend verhaal van te maken en daarnaast geven zijn foto’s een prachtig beeld van de mooie natuur, die we rondom ons stadje moeten koesteren. Dit keer gaat zijn verhaal over jonge haviken, die een warm nest vinden in het Springendal om vervolgens uit te vliegen over het prachtige natuurgebied waar hun bronnen liggen.
2 jonge haviken op het nest
Tijdens één van onze laatste broedvogeltellingen op het Springendal ondekten we 2 jonge haviken.
In het bos loop je normaal gesproken zo aan een haviksnest voorbij. Dit nest, ook wel horst genoemd, wordt met dode takken hoog in de boomkruin in een gaffelvormige tak gebouwd, of aanleunend tegen de stam.
Gedurende onze looptocht op het Springendal zagen we op een plek veel uitwerpselen liggen. Toen we omhoog keken, zagen we het nest in een den zitten.
uitwerpselen rondom het nest
In eerste instantie dachten we dat de jongen al uitgevlogen waren maar er bleken nog 2 jongen aanwezig op het nest.
Normaal gesproken heeft een havik 3 tot 5 jongen.
De havik is een karakteristieke, maar schaarse roofvogel. Ze maken een groot nest van takken hoog in de boom. Meestal hebben ze meerdere nesten binnen hun territorium. Elk jaar kiezen ze weer een ander nest. Dit doen ze omdat na het broedseizoen het nest vol zit met parasieten.
Op het Springendal heeft onze havik 3 nestgelegenheden binnen een straal van 50 meter.
Van maart tot en met juni is het broedseizoen. In maart hoor je regelmatig de Havik met zijn kekkende geluid. Vanaf half april merk je de havik bijna niet meer op in het bos. Pas in juni kun je weer activiteit van de soort opmerken. Doorgaans zijn de jongen eind juni van het nest af en gaan ze de omgeving verkennen. In de periode daarna zullen ze zelf op zoek moeten naar een nieuw territorium.
jonge Havik op een tak
Tijdens ons laatste bezoek waren de jongen al van het nest af, maar zaten nog wel in dezelfde boom.
Het nest zag er behoorlijk donzig uit. Dit komt omdat de havik-ouders hun prooien meenemen naar het nest. En wanneer de jongen groot genoeg zijn, moeten ze zelf de meegebrachte prooi plukken en verorberen. Het menu bestaat uit kleine zoogdieren, konijnen, eekhoorns en vogels. Met een pijlsnelle verrassingsaanval door de bomen weten ze hun prooien te overrompelen.
Haviken zijn ook in staat om andere roofvogels te eten. Op het Springendal heeft deze soort zich al eens te goed gedaan aan een bosuil.
plaats (boomstronk) waar de Havik zijn prooien plukt
In Nederland komen ongeveer 1800 tot 2000 haviken voor. Op het Springendal zijn er 2 paar aanwezig. Haviken zijn standvogels en zijn dus het gehele jaar in hun territorium aanwezig.
een jonge donzige Havik die onder de boom lag
In 2003 vonden we op het Springendal een jonge donzige havik onder een boom liggen. De vogel zag er gezond uit. Waarschijnlijk is hij uit het nest gedrukt, want bovenin de boom, was de havikshorst goed te zien. De vogel is overgebracht naar een vogelopvang. Hij is vervolgens in een ander haviksnest weer bijgezet.