De Vogelwerkgroep Ootmarsum is een club van echte liefhebbers. Natuurlijk hebben ze hun grote passie ‘Vogels’ gemeen. Maar ook op andere terreinen in de Ootmarsumse gemeenschap zijn velen van hen actief. Ze zijn vaak vroeg uit de veren, maar schromen niet om ook in de verdere uren van de dag uit te vliegen en hun steentje bij te dragen als vrijwilliger op welk vlak dan ook. Namens deze Vogelwerkgroep en ook door zijn eigen liefde voor vogels zorgt Robert Westerhof op gezette tijden voor een bijdrage over vogels of andere natuuronderwerpen op deze site In en Om Ootmarsum. Iedere keer weet hij er een boeiend verhaal van te maken en daarnaast geven zijn foto’s een prachtig beeld van de mooie natuur, die we rondom ons stadje moeten koesteren.
Jonge zwarte spechten op het Springendal
Dit jaar waren we blij verrast dat we weer eens een nest van een zwarte specht langs het wandelpad op het Springendal mochten aantreffen. Op één van de eerste tellingen in het vroege voorjaar hoorden wij deze soort een gat hakken in een beukenboom. De zwarte specht is de enige spechtensoort in Nederland, die in een levende boom een gat hakt. Elk jaar maken ze weer een nieuw nest op een andere plek. Andere dieren maken graag gebruik van de oude verlaten spechtenholen. Vogels zoals het kauwtje en de spreeuw nemen hier dankbaar bezit van. Ook boommarters gebruiken deze holen als broedplaats.
De zwarte specht is de grootst voorkomende specht in Europa. Gezien zijn omvang zou je denken dat je hem regelmatig in het bos zou kunnen tegenkomen. Helaas is dit niet het geval. De zwarte specht is een schuwe bosvogel, die graag verstoppertje speelt. Wanneer de vogel op een boom zit en hij ziet een mens, dan zorgt hij er vaak voor dat hij aan de andere de kant van de boom gaat zitten, zodat je hem niet ziet. Als je het geluid van deze specht kent, dan kun je hem sneller in het bos traceren.
Begin april ontdekten we hem tijdens een broedvogeltelling met de vogelwerkgroep op het Springendal. Sindsdien ben ik regelmatig gaan kijken. Afgelopen zondag zag ik voor het eerst drie jonge spechtenkoppies uit het gat steken. Een prachtig gezicht! Deze donzige pullen riepen veelvuldig naar hun ouders. Zowel vader als moeder zijn druk met het voeden van hun jongen.
Kenmerken
Het mannetje van de zwarte specht kun je herkennen aan de gehele rode pet op zijn kop. Het vrouwtje heeft alleen een rode vlek op het achterhoofd.
In Nederland komen tussen 1100 tot 1600 broedparen voor. Het eerste broedgeval voor Nederland was in 1915 bij Lonneker. In ons telgebied op het Springendal zitten 2 paar zwarte spechten. In 2008 hadden we een paartje zwarte spechten bij de Janninkskolk. Helaas werd dit gezin slachtoffer van een boommarter die te vroeg gebruik wilde maken van het spechtenhol. Op een ochtend vonden we een afgebeten kop van de zwarte specht onder de boom. Na enig speurwerk konden we concluderen dat dit het werk van een boommarter geweest moest zijn.
Gelukkig is dit paartje beter af en zijn de jongen inmiddels gezond en wel uitgevlogen.
Foto’s en tekst Robert Westerhof