Jubileumboek ‘Honderd jaar Carmel’

Het Carmellyceum in Oldenzaal viert in september haar 100-jarig bestaan. Dat gebeurt met een groots opgezette reünie op zaterdag 23 september én met de presentatie van een jubileumboek. Voorzitter van de redactie van dit jubileumboek is de Ootmarsummer Alphons Weierink. De 10-koppige redactie is al bijna anderhalf jaar bezig met de totstandkoming van dit boek dat de titel heeft: ‘100 Jaar Carmel’. De onderkop luidt: ‘Kennis is maar de helft’.

‘Jaar in jaar uit, elke dag op de fiets van Ootmarsum naar het Carmel in Oldenzaal’
Alphons Weierink is één van de vele honderden leerlingen, die in de afgelopen decennia vanuit Ootmarsum het Carmel in Oldenzaal bezochten. Elke dag fietsten ze ’s morgens in een grote groep vanuit de Siepelstad  en ’s middags weer terug; weer of geen weer. En altijd de wind tegen, zo leek het althans. Maar plichtsgetrouw als ze waren, gingen ze ‘gewoon’. Geklaagd werd er niet.
“Dit jubileumboek brengt de 100-jarige historie van deze bijzondere school tot leven”, zegt Alphons Weierink.  “Het boek is een ‘uniek naslagwerk’ over een 100 jaar oude en nog altijd springlevende school en passend bij dit eeuwfeest. Het enthousiasme bij onze redactie was groot: allemaal oud-leerlingen, oud-leraren en zelfs een oud-rector mét het ondefinieerbare maar zo kenmerkende Carmel-gevoel. Dat ‘gevoel’ vormt ook de rode draad door het boek.”

Ootmarsumse aspecten
In het jubileumboek zitten ook tal van Ootmarsumse aspecten.

Rob Barenbrug is één van de oud-leerlingen, die aan bod komt; hij ging van 1963 tot 1969 naar het Carmel. Mét de fiets. Hij vertelt dat hij in zes jaar tijd, met in de hoogste klassen zes dagen per week les, ruim 30.000 kilometer heeft gefietst. “Van het Openbaar Vervoer heb ik weinig gebruik gemaakt. Ik mocht wel met de bus, maar dat moest ik dan van mijn eigen zakgeld betalen. Dat was de mening van mijn ouders. Behalve als ik ziek geweest was en nog niet helemaal fit, dan kreeg ik een weekkaart, zo’n lichtgroene waarin de chauffeur knipjes zette. In de winter gingen er ’s morgens wel drie TET-bussen naar Oldenzaal, van die gele, bomvol scholieren en ook mensen op weg naar Gelderman.” Op één van de foto’s van de fietsende scholieren staat behalve Rob Barenbrug uit Ootmarsum ook Alouis Lohuis uit Ootmarsum.


Ad oude Hengel

In het boek verder een prachtige anekdote over een bijzondere weddenschap van Ootmarsummer Ad oude Hengel. Er lag een dik pak sneeuw en het was bitter koud die dag. Ad oude Hengel ging een weddenschap aan dat hij met alleen een sportbroekje aan op blote voeten een rondje om de school durfde te maken. En hij won de weddenschap glansrijk. Een foto in het boek laat Ad oude Hengel zien tijdens zijn weddenschap in de sneeuw.
Maar er zitten veel meer Ootmarsumse aspecten in het boek. Want er waren ook heel wat Ootmarsummers als docent actief. De gebroeders Ben en Henk Elferink bijvoorbeeld en ook Bert van Zuilekom. Op een foto uit juni 1966 is een foto te zien van een ‘piepjonge’ Henk Elferink tijdens een fietssterrit.

Journalistieke aanpak
Het jubileumboek kan volgens Alphons Weierink gerust worden gezien als een naslagwerk, waarin de lange en rijke historie van het Carmel van verschillende kanten wordt belicht. En zoveel mogelijk ook aan de hand van interviews met betrokkenen, die op de een of andere manier een link hebben met de school. Deze journalistieke aanpak brengt de geschiedenis niet alleen tot leven maar maakt het boek ook leesbaar. Dat was ook het uitgangspunt. Het is een boek geworden dat past bij het karakter van het Carmel. Opvallend is het veelvuldige gebruik van beeld in het jubileumboek. “Hoe meer beeld, des te beter”, is de filosofie van de redactie. “De ‘Carmelmensen’ moeten zichzelf in het boek zoveel mogelijk terug kunnen vinden en zien en dat is naar ons idee echt gelukt.”

Titus Brandsma
De kop van het jubileumboek is heel simpel: ‘100 Jaar Carmel’. Dat dekt de lading helemaal. Dat geldt zeker ook voor de onderkop: ‘Kennis is maar de helft’. Het is een historische uitspraak van Titus Brandsma uit 1929. Hij bedoelde ermee te zeggen dat een school er niet alleen is voor onderwijs, maar zeker ook voor de verdere vorming van jonge mensen op weg naar volwassenheid. “Daar is het Carmel volledig in geslaagd. De eerste decennia met paters als leerkrachten, maar de laatste tientallen jaren hebben ook de toen actieve leerkrachten daar een bijdrage aan geleverd,” vertelt Alphons Weierink. “De jaren op het Carmel hebben mij bagage gegeven voor de rest van mijn leven. En daar ben ik heel blij mee. We hebben dan ook om meerdere redenen heel bewust gekozen voor deze onderkop ‘Kennis is maar de helft. Titus Brandsma  wilde hier mee duidelijk maken dat het op het Carmel niet alleen maar gaat om het vergaren van kennis, maar dat de leerlingen ook allerlei bagage meekrijgen waar ze in hun latere leven hun voordeel mee kunnen doen. En dit gedachtengoed van Titus Brandsma is ook anno 2023 nog altijd springlevend,” is de stellige overtuiging van Alphons Weierink.

Boek bij voorintekening te koop
Het jubileumboek telt in totaal 264 pagina’s en krijgt daardoor een gewicht van liefst 1,6 kilo. De prijs van het boek is 9,95 euro. Voor een dergelijk naslagwerk is dat bepaald geen onoverkomelijk bedrag. Dat dit mogelijk is, is te danken aan de bijdrage van een aantal sponsors en instanties. Het boek is een productie van uitgever Heinink uit Denekamp en is bij voorintekening te koop bij Boekhandel Broekhuis via: www.boekhandelbroekhuis.nl/carmel100jaar 

Het boek kan ook besteld worden via www.carmelreünie.nl/carmel100jaar

De officiële presentatie van het boek is op vrijdag 22 september en tijdens de reünie op zaterdag 23 september. Opgave voor de reünie is ook mogelijk via www.carmelreüne.nl

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Het Oversticht bestaat 100 jaar

Het Oversticht bestaat 100 jaar

2025 is een bijzonder jaar. Een jubileumjaar ‘Het Oversticht’. Zij blikken met trots terug op be...

Lees verder >
Een gouden erepenning, een gouden boek,  een kunstwerk en drie prachtige reünies

Een gouden erepenning, een gouden boek, een kunstwerk en drie prachtige reünies

Een gouden erepenning van de stad Oldenzaal, een jubileumboek in goud en een kunstwerk met een goude...

Lees verder >
Groothuis Schilderwerken en Kitmontage ook na 100 jaar een springlevend familiebedrijf

Groothuis Schilderwerken en Kitmontage ook na 100 jaar een springlevend familiebedrijf

Bij binnenkomst bij Groothuis Schilderwerken en Kitmontage hoef je je niet af te vragen welk beroep ...

Lees verder >