In het gezondheidscentrum ‘De Molenborgh’ is een Praktijk voor Cesar Therapie gevestigd. Deze wordt geleid door een enthousiaste Cesar oefentherapeute Els Nijland uit Vriezenveen.
De Cesartherapie is een paramedische behandelmethode, waarmee cliënten door gezond te bewegen werken aan het verminderen van hun klachten of helpen klachten te voorkomen (de preventieve behandeling). De speciaal opgeleide Cesar oefentherapeuten bereiken dit resultaat door houdingscorrectie en bewegingsinstructies. Cesartherapie behandelt klachten zoals nek-, schouder- en rugklachten, spanningshoofdpijn, beroepsklachten zoals CANS (RSI) en rugklachten in verzorgende beroepen, hernia, ischias en andere uitstralende zenuwpijnen, revalidatie na een ongeval of een heupoperatie, verbetering van de motoriek van kinderen, bekkeninstabiliteit enzovoorts, enzovoorts……….
“Eigenlijk teveel om op te noemen, “ vertelt Els Nijland in haar praktijk in ‘De Molenborgh’, “Fysiotherapie is in Nederland natuurlijk algemeen bekend, maar daarnaast zijn er meerdere therapieën, die net even op een andere manier kijken en daardoor ook een oplossing kunnen bieden voor klachten. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met houdings – en bewegingsklachten. Als Cesar therapeuten kijken we naar het hele lichaam, maar letten we bijvoorbeeld ook op de ademhaling. Daarnaast maken we onze patiënten bewust dat ze iets anders moeten bewegen of iets anders moeten gaan staan of zitten. Vaak sluipt het er in dat iemand onderuit gezakt ergens zit en later last krijgt van klachten aan de rug of aan de schouders. De manier van stofzuigen of zelfs tanden poetsen kan al bepalend zijn voor lichamelijke klachten. De hoogte van het aanrecht – of bureaublad en wat te denken van een strijkplank. Laatst kwam een mevrouw bij me met serieuze lichamelijke klachten aan de schouders en armen. Zij spaarde het strijkgoed op en wilde het dan in één keer wegstrijken. Op een bepaald moment lukte dat niet meer, want haar houding was niet goed en het te lang achter elkaar strijken bleek ook niet bevorderlijk voor haar lichaam. Uiteindelijk kon ze nog maar één blouse strijken en dan was de pijn al niet meer te harden. Na een aantal behandelingen en natuurlijk wat praktische tips strijkt ze nu weer een half uur zonder klachten,” geeft Els Nijland een treffend voorbeeld uit de praktijk weer.
Els Nijland is drie jaar geleden aan de Hogeschool in Utrecht afgestudeerd als oefentherapeute Cesar. Op dat moment zocht ze een praktijkruimte en vond deze bij Barry Ruwe in De Molenborgh. “Het grappige is dat ik zelf als kind ook een beroerde houding kende. ‘Loop eens rechtop ‘ hoorde ik vaak tegen me zeggen of ‘ga eens rechtop staan en hang niet zo’. Ik had er echt een hekel aan dat ze dat tegen me zeiden, “Els Nijland kan daar nu wel om lachen. “Ik weet uit ervaring dus ook hoe snel je went aan een bepaalde houding.
De laatste tijd komen er steeds meer meiden en jongens in de praktijk met een scoliose (scheve rug). Vroeger werd dit door een schoolarts al op de basisschool gesignaleerd, maar dit gebeurt tegenwoordig minder of zelfs helemaal niet meer. Op een leeftijd van 14 à 15 jaar kan de rug al behoorlijk scheef staan en dit is nauwelijks meer te corrigeren waar dit op jongere leeftijd nog wel lukt. De houding is van grote invloed op een scoliose, want tijdens het onderuitgezakt zitten op school, achter de laptop, tablet of mobieltje hangen de jongeren automatisch in hun voorkeurs bocht en dit versterkt de bocht. Het lichaam is als een toren en als je scheef hangt moeten je spieren extra hard werken of verkeerde spieren nemen die taak over en dat veroorzaakt na verloop van tijd de pijnklachten. Wij kijken als Cesar therapeuten heel compleet naar het lichaam. Lopen, zitten, tillen en bukken. Daaruit kunnen we al heel veel afleiden. En dan gaan we met behandelingen gericht aan het werk om de oorzaken te vinden. Als therapeuten begeleiden wij onze patiënten, want het is een proces en uiteindelijk moeten ze hun eigen zelfmanager worden en daar komt dus ook een stukje psychologie bij kijken. Je leert de cliënt zijn beweeggedrag aan te passen met als doel de kwaliteit en functionaliteit van het bewegen te verbeteren. Dit doe je onder andere met behulp van oefenvormen, adviezen en tips en ook door de cliënt te begeleiden bij het veranderen van dagelijkse beweeggewoontes. Het is echt een bewustwordingsproces, want gezond gedrag kun je leren” belicht Els Nijland de sterke punten van de Cesar therapie.
Interesse of een afspraak maken dat kan: Neem contact op met Els Nijland 06-51723800 of nijland@cesardynamiek.nl. Of kom eens langs aan de Molenstraat 8G. Els Nijland is daar op woensdag en vrijdag in het Gezondheidscentrum ‘De Molenborgh’.