Hoewel de instroom van asielzoekers volgens de berichtgeving wat terugloopt, blijft de huisvesting een uitdaging. Want de asielzoekerscentra zitten op dit moment vol met asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen en daarmee statushouders zijn geworden. Iedere gemeente in ons land moet jaarlijks een aantal statushouders huisvesten. Dat geldt ook voor Dinkelland. Daarbij is de keuze gevallen op de Julianaschool in Denekamp.
Iedere gemeente in ons land moet jaarlijks een bepaald aantal statushouders huisvesten. Het gaat daarbij om zowel alleenstaanden als om gezinnen. Het COA bepaalt naar welke gemeente een statushouder gaat: de gemeente kan daarover hooguit een voorkeur uitspreken, maar niet bepalen. De huisvesting moet voldoen aan de minimale eisen van het Bouwbesluit en dat is sober en doelmatig.
“In 2016 moet de gemeente Dinkelland 67 personen plaatsen”, vertelt wethouder Annette Zwiep. “Omdat Woningstichting Mijande Wonen onvoldoende woningen heeft om deze statushouders te huisvesten, heeft het college besloten om samen met Mijande Wonen de Julianaschool in Denekamp geschikt te maken voor tijdelijke huisvesting van statushouders.”
Mijande Wonen is bereid om de verhuur, het beheer en het onderhoud van de huisvesting voor statushouders op zich te nemen. “Er komen in totaal vijf appartementen met drie slaapkamers, geschikt voor gezinnen van vijf personen of drie alleenstaanden”, aldus Cindy Asma van Mijande Wonen. “De Julianaschool is voor deze mensen een tijdelijke oplossing. Zodra zij hier hun intrek nemen, moeten zij zich inschrijven bij een woningcorporatie. Dat kan bij Mijande Wonen zijn, ze kunnen er ook voor kiezen om ergens anders in Nederland te gaan wonen en zich daar dan in te schrijven. Eenmaal ingeschreven hebben deze statushouders precies dezelfde rechten en plichten als iedere andere woningzoekende. Zij krijgen dus geen voorrang bij het vinden van een woning.”
De statushouders die in de Julianaschool komen wonen, worden bij hun integratie begeleid door stichting Palet. “We hebben nu in totaal achttien vrijwilligers in Denekamp die allemaal een of meerdere gezinnen begeleiden en hen wegwijs maken binnen de gemeente”, vertelt Inge Eenjes van stichting Palet. “We komen nu al mensen tekort en zijn daarom hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers die fungeren als huisbegeleiders en zijn daarnaast op zoek naar vrijwilligers voor incidentele ondersteuning zoals bijvoorbeeld het leren fietsen. We hopen dat veel Denekampers ons hierbij willen helpen.” Aanmelden kan via info@stichting-palet.nl
Om omwonenden nader te informeren en de gelegenheid te geven tot het stellen van vragen, houden Mijande Wonen, Stichting Palet en de gemeente Dinkelland donderdag gezamenlijk een informatieavond. De omwonenden hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen.