Julius Jaspers en Robert Kranenborg jureren beschilderde wijnvaten

Nederlandse top-koks onder de indruk van Twentse Wijndagen in Ootmarsum

Plotseling liepen ze deze week samen door Ootmarsum: Julius Jaspers en Robert Kranenborg. Nederlands bekendste chef-koks en tv-persoonlijkheden waren niet zomaar even op bezoek in het stadje. Ze waren op uitnodiging van de VVV Ootmarsum in het kader van de Twentse Wijndagen naar de Siepelstad afgereisd. De twee top-koks waren als juryleden gevraagd om de 50 beschilderde wijnvaten te beoordelen, die her en der bij winkels, galerieën en op andere plekken staan om extra sfeer en beleving in het stadje te creëren. Menig bezoeker keek verrast op en herkende de twee meteen.

Met veel plezier waren ze samen naar Ootmarsum gekomen in de veronderstelling dat ze dat varkentje wel eventjes zouden wassen. Maar toen ze er eenmaal waren, raakten ze zeer onder de indruk van alle creativiteit. Ze wisten niet wat ze zagen. ,,We hebben veel gezien en meegemaakt in ons leven”, gaven ze uiting aan hun verbazing, ,,maar dit is wel heel bijzonder.” Julius Jaspers en Robert Kranenborg doelden daarmee niet alleen op de 50 beschilderde wijnvaten, maar ook op de twee manshoge wijnvaten bij Gasterij Oatmössche. Daarin kunnen gezelschappen van acht personen dineren, lunchen of gewoon gezellig met elkaar borrelen.

Proosten
Een landelijk uniek initiatief van de uitbaters van Gasterij Oatmössche, Manfred en Esmeralda Bijen. Enthousiast vertellen zij de sterren-koks hoe dat in de praktijk allemaal werkt en dat er veel belangstelling voor is. Natuurlijk lieten zij zich de kans niet ontnemen om zelf ook even aan tafel plaats te nemen in een van de wijnvaten in een van de 1500 kilo zware wijnvaten afkomstig uit de Franse Jura.  ,,Het moet heel apart zijn hier te dineren. Dit wil ik graag een keer meemaken”, zei Julius Jaspers; Robert Kranenborg kon alleen maar instemmend knikken. Vooruitlopend daarop proostten de twee op de Twentse Wijndagen én alvast op het mooist beschilderde wijnvat. “Daarvoor zijn wij speciaal gekomen,” vertellen de beide top-koks, die echt onder de indruk zijn van de Twentse Wijndagen.

Bewondering
Voorzitter Jos Bosch en marketingmanager Jeroen Enkelaar van de VVV Ootmarsum-Dinkelland gingen met Julius Jaspers en Robert Kranenborg voor de jurering op pad door het stadje, langs alle beschilderde wijnvaten. De ene ondernemer had het zelf gedaan, een ander had er een kunstenaar voor in de arm genomen. Het gezamenlijke resultaat mag er zijn, knikten Jaspers en Kranenborg bewonderend. Ook complimenteerden zij Maureen Knobben met het ontwerp dat zij heeft gemaakt voor de magnumfles met drie liter witte wijn die de winnaar van het mooist beschilderde wijnvat in ontvangst mag nemen. De kunstenaresse maakte maar wat graag van de gelegenheid gebruik om even met de top-koks op de foto te gaan mét de fles wijn en het door haar beschilderde wijnvat bij haar galerie. In de Kapelstraat volgde een hartelijke ontmoeting tussen Julius Jaspers en galeriehoudster IJkje Abeln. De Ootmarsumse is namelijk een tante van de succesvolle kok en schrijver van kookboeken.

Oordeel
Voor Jaspers en Kranenborg zat het werk er na de rondwandeling nog niet op. Toen moesten ze nog tot een éénstemmig oordeel komen welk van de wijnvaten het mooist is beschilderd. Daarvoor trokken zij zich terug in parkhotel De Wiemsel waar ze met veel plezier te gast waren. Natuurlijk werd er gedineerd en natuurlijk namen de gelouterde sterren-koks ook even letterlijk een kijkje in de keuken.

Prijsuitreiking
Wie de winnaar is van de wijnvaten-wedstrijd staat vast, maar de naam blijft nog even geheim. De prijswinnaar wordt volgende week zondag bekend gemaakt aan het slot van de Twentse Wijndagen op het Kerkplein. Ook komend weekeinde en volgend weekeinde staat Ootmarsum van vrijdag tot en met zondag nog volledig in het teken van wijnen vanuit de hele wereld. Jos Bosch en Jeroen Enkelaar zijn halverwege het evenement  al goed te spreken over de respons. ,,Het loopt heel erg mooi”, klinkt het opgewekt uit de mond van Enkelaar. ,,De Wijndagen slaan aan bij de bezoekers. We zien alleen maar blijde gezichten. De mensen komen er, vanuit heel Nederland, speciaal voor naar Ootmarsum. En ook als het minder goed weer is, komen de mensen.”

Blijvertje
De eindbalans moet nog worden opgemaakt maar Jos Bosch en Jeroen Enkelaar hebben nu al wel de indruk dat de Twentse Wijndagen een ‘blijvertje’ in Ootmarsum worden. ,,Een mooie aanvulling van het bestaande aanbod een verlenging van het seizoen. Mooier kan niet.”

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Twentse wijndagen succesvol maar onzekerheid over een vierde editie

Twentse wijndagen succesvol maar onzekerheid over een vierde editie

De afgelopen vier weekenden stond Ootmarsum in het teken van de ‘Twentse wijndagen’. Een eveneme...

Lees verder >
Twentse wijndagen smaken naar meer

Twentse wijndagen smaken naar meer

Het eerste weekend van de Twentse wijndagen smaakt naar meer. Letterlijk en figuurlijk. In de eerste...

Lees verder >
Aanpassingen Twentse wijndagen op vrijdag 20 oktober

Aanpassingen Twentse wijndagen op vrijdag 20 oktober

Het derde weekend van de Twentse wijndagen gaat er anders uitzien dan de eerste twee weekenden. Door...

Lees verder >