In Dinkelland zijn de regels rondom het vellen van houtopstanden eenvoudiger geworden. Door deregulering krijgt de samenleving meer ruimte en verantwoordelijkheid en kan een ieder zijn of haar omgeving zelf inrichten.
Minder overheid, meer samenleving
Met de vaststelling van de nieuwe kapverordening en beleidsregels kapbeleid is weer een stap vooruit gezet om invulling te geven aan zelfredzaamheid. Met deze nieuwe regels wordt anders met beleid omgegaan. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo mag u een aantal boomsoorten zonder vergunning vellen. Zo hoeft u ook geen melding te doen bij periodiek afzetten van hakhout en het kappen bij wijze van dunning. Dat betekent minder ambtelijke inzet en geen kosten voor de inwoner.
Zomaar een willekeurige boom kappen?
Het is natuurlijk niet zo dat iedereen zomaar een willekeurige boom mag gaan vellen. Een boom met een diameter dunner dan 40 cm (gemeten op 1.30 meter vanaf het maaiveld rondom de stam) mag je zonder vergunning kappen. Maar hoe zit het met bomen met een diameter groter dan 40 cm? Deze mag je alleen zonder vergunning kappen als ze niet behoren tot de soort haagbeuk, beuk, zomereik, wintereik, Hollandse linde, winterlinde, zomerlinde, Hollandse iep en gewone es. Er zijn dus nog wel degelijk regels verbonden aan het wel of niet mogen vellen van een boom.
Vellen van landschapselementen
Onder landschapselementen verstaan we: hakhout, houtwal of singel, boomgroep (drie of meer bomen), (erf)bos en bomenrij. Deze elementen maken onderdeel uit van het totale landschap als een raamwerk die op de casco-kaart staan vermeld. Binnen deze (indicatieve) kaart staat aangegeven welke landschapselementen worden beschermd, welke mogen verdwijnen en waar behoefte is aan versterking van het landschap. Voor alle landschapselementen gelden de spelregels zoals opgenomen in de beleidsnota “Casco-benadering in Noordoost-Twente” en de daarbij behorende “Richtlijnen objectivering casco Noordoost-Twente”.
Veel gestelde vragen
Beleidsregels zijn in het algemeen niet de meest geliefde teksten om te lezen. Daarom is er een lijst met veel gestelde vragen in duidelijke taal geschreven. Door op deze manier te communiceren, wil gemeente Dinkelland de inwoners op een eenvoudige en duidelijke manier de regels voor het vellen van een houtopstand duidelijk maken. Deze lijst met veel gestelde vragen is te vinden op de website van de gemeente. Verder is er een stappenplan opgesteld. Een handige manier om te zien of u een kapvergunning moet aanvragen of niet. In gevallen waarvoor een bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit is bepaald, geldt een andere omgevingsvergunning.
Elkaar een Groene Dienst bewijzen
Wethouder Eric Kleissen: ‘Met dit kapbeleid willen wij mensen maximaal de ruimte geven om met eigen verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan ons mooie buitengebied.’