Het heeft even geduurd…
De bouw is klaar en de troep is opgeruimd. Het is weer rustig in de straat na twee jaar in een bouwput te hebben geleefd. Wekenlang een heimachine naast de deur en als klap op de vuurpijl de Kapelstraat, die met riolering en al in de bouwput van Schulten was gegleden.
Eindelijk rust!
Dan zal ook het groen in de straat wel weer snel worden aangeplant…
Althans….. in die veronderstelling leefden de bewoners van de Kapelstraat toen. Immers na de nadrukkelijke toezegging tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor onder andere aanwonenden in het oude museum Ton Schulten mocht dat ook worden verondersteld. Het liep dus anders………..
Vier prachtig bloeiende Lindebomen (Tilia ×europaea)en twee statige Zuileiken (Quercus robur ‘Fastigiata’) vielen ten prooi aan de sloopdrift, die nodig was om plaats te maken voor de bouw van het grote museum Ton Schulten met aanpalende winkeltjes en appartementen.
“Geen nood het komt allemaal weer goed. ‘Ik hou van groen’, “ suste Ton nog.
Bijna twee jaar na de opening van het museum was er nog geen enkele actie ondernomen om de toezegging aan de bewoners gestand te doen. Noch de opdrachtgevers noch de gemeente lieten iets van zich horen.
“Uit deze nood is een burgerinitiatief ontstaan, waarbij zes aanwonenden de handen ineen sloegen en als gezamenlijke bewoners contact hebben gezocht met de gemeente Dinkelland voor het project ‘Herinrichting Groen Kapelstraat’. Voor de gemeente was het ook duidelijk dat er in dit smalle straatje geen plaats meer zou zijn voor (Linde)bomen. Het eventueel plaatsen van bloembakken zou de toegankelijkheid voor hulpdiensten in gevaar hebben gebracht. Het idee van de bewoners, om de gevel van hun woning hiervoor beschikbaar te stellen, was de oplossing voor de gemeente,” vertellen de bewoners de reden van dit initiatief.
Dit staaltje van burgerinitiatief wordt dan ook gewaardeerd, waarbij de gemeente stelde een deel van de kosten te willen dragen, mits betrokken ondernemers en de eigenaren van de appartementen hier ook hun steentje aan bijdragen. Ondernemers en eigenaren in de Kapelstraat en de Pastorie hebben zich bereid getoond hierin te willen participeren met een geldelijke bijdrage. Daarvoor hulde.
“Wel een beetje jammer om te moeten constateren dat de eigenaar van het museum (als enige) heeft aangegeven niet te willen bijdragen aan dit project. Tsja, je kunt appelleren aan moreel/fatsoen/noaberschap, maar mensen kun je niet dwingen. Ondanks deze ervaring kunnen we spreken van een fraai staaltje van burgerparticipatie,” laten de Kapelstraatbewoners weten.
En het resultaat mag er zijn…
Op een zestal plaatsen zijn aan de voorgevels van de woningen plantgaten gemaakt met daarin telkens 2 klimrozen. Klimsteunen aan de gevels geven de ambities van de rozen/bewoners weer; de rozen kunnen tot 4 à 5 meter klimmen. Hoewel dit 1e jaar nog niet teveel bloeispektakel mag worden verwacht, zijn er nu toch al bloemknoppen in de kleine jonge struiken te zien. Het betreft bekende sterke rozensoorten als New Dawn en Veilchen Blau maar ook wat minder voor de hand liggende rambler rozen als Guirlande d’Amour en Paul’s Himalayan Musk.
Bij de keuze van de rozen is uiteraard gebruik gemaakt van het vakmanschap van de plaatselijke Tuinmeester Jos Heerink.
Het monteren van de steunen werd onder leiding van Toon Jansen door de bewoners zelf ter hand genomen.
Met de deskundigheid van Jos achter de hand, kunnen de bewoners straks ook het onderhoud voortaan zelf gaan uitvoeren.
Bewoners en ondernemers zijn erg tevreden met het bereikte resultaat tot zover. Natuurlijk kan iedereen dit zelf gaan beoordelen door een wandelingetje door de Kapelstraat te maken. En het mooie is: toegang gratis! Een aanwinst voor een natuurlijke beleving in het hart van de Stad Ootmarsum.