Maandelijks wordt deze site opgesierd met een column van Frederick. De basis is een antwoord te vinden en te geven op de vraag ‘Wat is spiritualiteit’? Deze keer is het onderwerp ‘Karma’. Altijd boeiend om te lezen.
‘Het geschenk dat Leven heet’
In plaats van karma zouden wij hier in het westen beter kunnen spreken van de wet van oorzaak en gevolg; hoewel ze hetzelfde betekenen. Karma is een begrip dat uit het hindoeïsme en boeddhisme stamt en ‘handeling’, ‘actie’ of ‘daad’ betekent[1]. Strikt genomen verwijst karma naar het verrichten van daden en niet naar de gevolgen van die daden. Wij zijn van oudsher beter bekend met de uitspraken als: ‘wat je zaait zal je oogsten’ en ‘je krijgt loon naar werken’. De betekenis is vrijwel hetzelfde.
Als je vaststelt dat het principe van karma bestaat, (ik zou het maar doen!) dan kun je eigenlijk niet anders dan constateren dat het een eerlijk beginsel is. Hoe zuiver is het om de resultaten van je handelen te ondervinden; of het nu gaat om plezierige of minder plezierige resultaten? Natuurlijk ga je liever voor de plezierige en prettige oogst in plaats van het minder prettige voortvloeisel. Kunnen accepteren dat al onze gedachten, uitspraken en handelingen gevolgen hebben, voor onszelf en voor anderen en dat die gevolgen de levenskwaliteit van de ander beïnvloedt, geeft een verantwoordelijkheid waar je meestal niet bij stil staat. Of liever niet bij wilt stilstaan; want kennen we niet allemaal de volgende leefregels; ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ of ‘behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden’?
De wet van oorzaak en gevolg is een prachtig hulpmiddel dat je in staat stelt gemaakte vergissingen in te zien, te corrigeren maar vooral ook om deze te voorkomen. We leven in een samenleving waarin het zo gemakkelijk is om behulpzaamheid, vriendelijkheid, aandacht etc. uit het oog te verliezen in de waan van alledag. Waarbij je het risico loopt het Mens-Zijn van jezelf en van de ander eveneens uit het oog te verliezen. Karma is niet anders dan een instrument om te corrigeren en een herinnering aan hoe het ook al weer bedoeld was en niet om te straffen. Bij dat straffen kom je uit bij die wrakende Godheid die je er eens flink van langs zal geven als je de spelregels (onbedoeld?) vergeten bent. Laten we vaststellen dat de we de tijd van een, willekeurig, straffende God wel gehad hebben. (als dat al ooit bestaan heeft!)
Je leven is echter niet geheel vrijblijvend en alleen maar bedoeld als een loos uitstapje van voorbijgaande aard in tijd en ruimte, zonder enige zin en bedoeling. De opzet is dat je vooruit gaat, leert lief te hebben, de ander als jezelf te zien, grenzen te verleggen, je te ontwikkelen,, vrij te zijn, jezelf te verbeteren. Ach, is het dan zo raar dat je in je enthousiasme af en toe een ‘foutje’ maakt? Wat doet karma dan? Karma herinnert je eraan om bepaalde, gedane, zaken op een andere manier aan te pakken, om actief te worden, vooruit te gaan, voor jezelf op te komen, sterk en moedig te zijn enzovoorts. De ene keer is die aansporing wat krachtiger dan de andere keer afhankelijk van je reactie of het ontbreken daarvan. Hoe onbegrijpelijk die aansporing voor velen ook aanvoelt, want vrijwel altijd roept die aansporing op tot een verandering in het denken, spreken of handelen en het is maar de vraag hoe graag, of niet, je wilt veranderen?
Als karma bestaat en deze invloed en uitwerking heeft op onze levens, wie of wat is dan dat karma? Is het een soort van reusachtige computer, die geheel zelfstandig kan beoordelen, evalueren, concluderen en opleggen? Wie heeft die computer gebouwd? Of zou God soms hulpjes hebben die dit werk voor Hem doen; een soort Raad van Karma? De antwoorden op die vragen zijn er en ze zijn te vinden! Je moet er echter wel voor opstaan, dus in de benen komen! Zoekt en ge zult vinden; als je op je krent blijft zitten kom je niet veel verder! Het Leven is meer dan waard om geleefd te worden en je kunt stellen dat het een geschenk is; Het Geschenk dat Leven heet!
[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Karma