De Katholieke Ouderen Bond, afdeling Ootmarsum, organiseerde het eerste politieke debat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart. De fractievoorzitters van alle lokale partijen, die aan de verkiezingen deelnemen, waren aanwezig in de goedgevulde KloosterKapel.
Die opkomst van belangstellenden was door de koude weersomstandigheden best nog wel even spannend. “We kenden onze twijfels over de opkomst,” geeft initiator Lidy Tijink aan, “Extreme kou met een gevoelstemperatuur van -15 graden Celsius, sneeuw en gladheid en code oranje. Voor de doelgroep, de ouderen, een heus probleem. Toch kwamen er ruim 70 belangstellenden, die de kou hebben getrotseerd. Bijzonder knap en daar waren we natuurlijk erg blij mee.”
Tijdens het debat, dat onder leiding stond van Anny Masselink, kregen de lijsttrekkers de gelegenheid om in drie minuten hun partij te promoten. “Bij het aanhoren van de lijsttrekkers denk je wel eens aan één partij en waar liggen de verschillen. Ze bleven dus veelal in hun veilige zone en met deze speeches moeten het wel vier werkbare jaren worden,” lacht Lidy Tijink veelbetekenend. “ Er is een tijd van beloften voor de verkiezingen en eentje erna waar de beloftes niet altijd gerealiseerd kunnen worden.”
Na de pauze werd het debat een stuk levendiger. Onderwerpen als de Dusinksweg, de sociale woningbouw en de zwembaden in de gemeente zorgden voor een levendige discussie. “Iedereen was blij dat men inmiddels gestart is met de Dusinksweg, want de realisering van de tweede fase heeft al veel te lang geduurd. Nu maar hopen dat ze op tijd zijn bij de provincie om die bijdrage veilig te stellen. Alle partijen waren het er over eens dat het zwembad in Ootmarsum open moet blijven, maar ze laten zich helaas niet uit onder welke condities. Structureel moet er jaarlijks 1,2 miljoen bij de Dorper Esch en men doet moeilijk over een bedrag van 70.000 euro wat ieder jaar bij het openluchtzwembad in Ootmarsum opgehoest moet worden. Fons Maathuis erkende dat en liet weten dat men er bij de gemeente van uitgaat dat bij het openluchtzwembad de Kuiperberg het merendeel van het werk door vrijwilligers wordt opgepakt. In Denekamp lopen betaalde personeelsleden rond.”
Daarna werd er stevig gedebatteerd over het wonen in de gemeente. Benno Brand van de VVD gaf op een bepaald moment aan dat de exploitant een belangrijke vinger in de pap heeft voor wat betreft de hoogte van het bedrag van de woningen. Dat leidde tot veel discussie in de zaal met als conclusie:
Wat de burger wil is betaalbare woningen voor jong en oud. Ook dienen er meer sociale huurwoningen te komen. “De gemeente moet actiever sturend zijn daarin. Ook met de bouwverenigingen, die toch semi Rijksoverheid zijn, zou de gemeente veel meer een vinger aan de pols moeten hebben,” betoogt Lidy Tijink. Als antwoord daarop durfde CDA-er Ilse Duursma de stelling aan dat over 2 jaar iedereen, die een woning wil, er één heeft. “Nou blijft de vraag: Waar? Betaalbaar? Veilig? Maar de komende 4 jaar heeft ze de tijd om dit waar te maken,” lieten belangstellenden weten. Wilma Schouten van Groen Links pleitte voor Knarrenhofjes. Feit is wel dat de woningbouw nog al wat losmaakte tijdens dit politieke debat. Ootmarsum heeft zeker niet alleen behoefte aan dure penthouses of appartementen, maar er moet ruimte zijn voor sociale woningbouw, dus koop – of huurhuizen in elke prijsklasse.
Ook de wet op de WMO kreeg de nodige aandacht. “Deze wet WMO is niet echt service gericht. Burgers moeten een loket hebben, waar er geluisterd wordt, maar ook concreet hulp op maat gegeven kan worden.” Benny Tijkotte van Lokaal Dinkelland gaf aan dat feit goed begrepen te hebben en zich daarvoor in te zetten. Maar ook Cel Severijn van de PvdA liet zich in dergelijke bewoordingen uit.
Het functioneren van het gemeentelijk apparaat kwam vervolgens aan de orde. “Ambtenaren moeten meer de werkhouding hebben er voor de burger te zijn en hulp te bieden en niet om de procedures zo ingewikkeld te maken. Dan lijkt het meer een speeltuin voor henzelf. Uitzonderingen daar gelaten. Het hele apparaat moet veel meer dienstverlenend worden. Betrouwbaar en integer. Als iets niet kan moet je toch uit kunnen leggen waarom je iets wel of niet doet!!” geeft Lidy Tijink haar mening weer.
Tot slot was er een oproep aan de politici om de komende 4 jaren een goed plan van welke partij ook te ondersteunen en niet bij voorbaat tegen te stemmen en 14 dagen later hetzelfde in een ander jasje te gieten en te willen scoren. De burgers maakt het eigenlijk niet uit uit welke koker een goed plan komt.
“Over 4 jaar hopen we dat we kunnen zeggen dat de politieke partijen constructief goed samen hebben gewerkt. Het kapitaal zinvol ingezet hebben en zo weinig mogelijk budget hebben vermorst. Daarbij wensen wij hun veel succes,” besluit de KBO, die tevreden terug kan kijken op de organisatie van dit goed verlopen eerste politieke debat.
Foto’s Caspar Kouijzer