“Was de Gouden Eeuw werkelijk zo decadent?” Han van Hagen geeft daarop een antwoord tijdens de ‘KunstKringmiddag’ in Ons Gebouw in Ootmarsum. Hij verhaalt over burgerlijke en ‘niet direct bekende’ onderwerpen in de Nederlandse schilderkunst van de 17e eeuw. Tijdens de lezing worden vele schilders belicht en worden de belangstellenden deelgenoten van hun doen en laten en hun belevenissen in het dagelijkse leven. Deze kunstenaars worden door Han van Hagen op amusante en doorwrochte wijze voor het voetlicht gebracht. Zodoende komen de deelnemers aan deze KunstKring in aanraking met rijke stinkerds, volkse types als malle Babbe, kloosterlingen en ook met rommelpotten en strojonkers. Er worden schilderijen getoond, waaruit blijkt dat de walletjes in Amsterdam al flink opgeld deden. Het coma zuipen was algemeen ingeburgerd. “Van kansspelen komen niets dan ongelukken. Waar hebben we dat meer gehoord? Gelukkig waren daar nog de kerken om het dagelijks leven te ontvluchten. Was de gouden eeuw werkelijk zo decadent? We zullen het zien wat dit item Kerken, Kroegen en Bordelen’ brengt,” laat het bestuur van de KunstKring weten.
Over Han van Hagen
Han van Hagen is een Nederlandse etser. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zijn aandacht vooral getrokken werd door de lithografie en het etsen. Han woonde een aantal jaren in Nieuwkoop en vervolgens in Zuidwolde. In deze plaats richtte hij in 1993, samen met zijn vrouw, de keramiste Lia van Rijn, het Kunstcentrum Hofstede Duet op. Han van Hagen geeft onder andere lezingen en organiseert reizen voor zijn cursisten.
Op donderdag 22 februari 2024 komt hij een lezing geven over ‘Kerken, Kroegen en Bordelen’. De lezing begint om 14.30 uur en wordt gehouden in ‘Ons Gebouw’ aan de Ganzenmarkt in Ootmarsum.
Entree: Vrienden € 5,00
Overigen: € 12,50