Met de gouden naam ‘Voor Ons Plezier’ wordt er inmiddels al 50 jaar klootgeschoten door de leden van VOP. De naam zegt het eigenlijk al: Het is een vrije vereniging met het bekende credo ‘Alles mag en niets moet’. Een club zonder contributie, waarvan de leden zich op de eerste zondag van de maand trouw verzamelen op de Mors om richting café Rouwers te schieten. Daar wordt een pauze gehouden om vervolgens terug te schieten over de Mors. “Het is trouwens wel zo dat de winnaars van deze wedstrijd bij Rouwers minder betalen dan de verliezer. Dat is om het spannend te maken, “ lacht Johnny Rouwers. “Naast deze maandelijkse, onderlinge wedstrijd nemen we op jaarbasis deel aan een aantal vaste toernooien of rondes en spelen we tegen zusterverenigingen, die ook niet in competitieverband uitkomen. We klootschieten denk ik al wel 45 jaar tegen ‘de melkboeren’. De meesten vervullen dat beroep al lang niet meer, maar we noemen deze confrontatie nog steevast ‘tegen de melkboeren’.”
Ontstaan VOP
Bewoners van de Denekamperstraat spraken ruim 50 jaar geleden een keer af om gezellig te gaan klootschieten. Met een man of 8 schoten ze op de Alleeweg en dat bleek de bakermat te zijn voor een nieuwe vereniging. Namen als Hendrik van Benthem, Marinus Huls, Bennie Rouwers, Bennie Beijerink en Henk Sleiderink waren de mannen van het eerste uur. “Meer mensen raakten enthousiast, “ vertelt Herman Beijerink, “Men besloot om dit vaker te doen onder een aantal voorwaarden. Deelnemers moesten aan de Denekamperstraat of de Nieuwstad wonen of gewoond hebben en er mochten alleen maar mannen bij. De wedstrijden werden steeds gezelliger en dus werd het een echte vereniging, waarvan Herman Veelders de naam bedacht: ‘Voor Ons Plezier’.
Legendarische wedstrijden tegen het gemeentebestuur van Ootmarsum
In de toenmalige gemeente Ootmarsum schoot VOP jaarlijks tegen de leden van de gemeenteraad. Liefst 25 keer kwamen beide partijen tegen elkaar uit en Voor Ons Plezier wist hiervan 24 keer te winnen. “In het jaar dat Denekamp en Ootmarsum fuseerden wonnen de gemeenteraadsleden. Een pleister op de wonde voor hen na het bekend worden van de fusie waar men in feite in Ootmarsum niet achter stond. We hebben tegen diverse burgemeesters, raadsleden en niet te vergeten ook de partners geschoten. In de gemeenteraad werd het afgekondigd en vaak bleek iedereen aanwezig. De kruiwagen werd gevuld met jenever, bessenjenever, bier, kaas en worst en dan gingen we op pad.
Er werd altijd geschoten op de Mors van Café Rouwers tot voorbij het bord Ootmarsum tot het huidige scoutinggebouw en terug voor de uitslag en de kloot ophangen. De destijds zittende wethouders Henk Veldboer en Jan Hesselink zijn al sinds jaren benoemd tot ereleden van de VOP en ook bij het 50-jarig jubileum hopen ze weer aanwezig te zijn. Tijdens één van de wedstrijden tegen het gemeentebestuur schoot ook Annemarie Roeloffzen mee. Ze was netjes gekleed in een mantelpakje en had glacés handschoenen aan. Toen ze aan de beurt was om te schieten nam ze een redelijke aanloop, maar de kloot schoot door de gladde handschoen niet naar voren, maar belandde een meter achter haar. Gelukkig bracht dit mislukte schot geen persoonlijke schade aan,” beschrijft Johnny Rouwers een hilarische anekdote.
Veel activiteiten door het jaar heen
Café Rouwers is zolang als de vereniging bestaat het stamcafé waar de activiteiten beginnen en/of eindigen. “In de beginjaren bij Gait en Truus Rouwers zaten we nog bij de potkachel. In al die jaren voelden we ons hier vertrouwd en ook nu in het vernieuwde en prachtig verbouwde café restaurant bij Herman en Jacqueline Rouwers zijn we iedere keer meer dan welkom. Herman verwelkomt ons steevast met ‘Goei’ndag VOP-jes. Hier hebben we ook nog onze bekerkasten, die goed gevuld zijn en dat geeft wel aan dat we door het jaar heen veel activiteiten hebben, “ aldus Herman Beijerink en Johnny Rouwers. De rondes van Bussloo, Assen, Hulsbeek en Tilligte staan nagenoeg jaarlijks op de agenda. Tevens schiet men tegen andere klootschietverenigingen, die eveneens niet aangesloten zijn bij de Klootschietersbond. “Drie jaar geleden hebben we in Tilligte gewonnen en dat was voor onze vereniging een echt hoogtepunt,” vertelt een trotse Johnny Rouwers. “Met Parijs-Ootmarsum hebben van onze club ook twee leden meegelopen aan deze estafette. We zijn toen nog met drie auto’s naar België geweest om hen onderweg aan te moedigen. Klootschieten blijven we doen met veel plezier. Het is cultuur, noaberschap, kameraadschap, sport en bewegen. ‘Loat maar loap’n wordt vaak in onze club gezegd. Dat geldt ook voor ons ledenaantal, want dat loopt terug. We weten ook niet wat de toekomst brengt, want we hebben eigenlijk geen jeugd binnen de VOP. Wat we wel hebben zijn hele trouwe sponsors, die al vele jaren wisselbekers ter beschikking stellen. Zij komen regelmatig even langs voor de gezelligheid en zeker bij wedstrijden om die bekers zijn ze present om de bokaal aan de winnaars uit te reiken, “geeft Herman Beijerink aan dat de club kan leunen op trouwe leden en sponsors.
Jubileumactiviteiten
Op 30 april is de officiële oprichtingsdatum en bestaat de klootschietersclub exact 50 jaar. Het bestuur van de VOP heeft een programma georganiseerd rondom deze datum. Traditioneel wordt er een boog gezet bij café Rouwers. Er is een uitstapje voor de leden en hun vrouwen dat wordt afgesloten met een diner. Op 1 mei is er tussen 18.00 uur en 20.00 uur een receptie, die ook in het stamcafé wordt gehouden. Op 5 juni volgt het Jubileumtoernooi met zusterverenigingen. Deze wordt gehouden op de Zonnebergweg. “Dan gaat onze gouden kar mee, die gevuld wordt met hapjes en drankjes en met dit altijd gezellige toernooi sluiten we het jubileum op passende wijze af.”
De huidige leden van het VOP
Johnny Sanders en Bertus Krom ontbreken op de foto