Kok Jan Vos heeft in de KloosterKeuken een prachtige plek gevonden om daar met zijn kookgroepen de heerlijkste maaltijden te bereiden. Op deze derde woensdag in mei staan de mannen van de kookgroep Siepelwind in de keuken. Tien keer per jaar komen ze maandelijks met heel veel plezier naar deze locatie om onder leiding van patron Jan Vos op een enthousiaste wijze en met veel saamhorigheid het recept van de chef-kok tot in details uit te voeren. Het teamwork leidt er toe dat rond 21.00 uur de voorbereidingen voor de maaltijd klaar zijn. Vervolgens zoekt men een plek aan tafel, die volgens de etiquette is gedekt, en laat men zich de bereide gerechten goed smaken. “Het is maandelijks een warm bad om met deze groep te koken,” vertelt Hans Oude Breuil. “Met deze kookcursus draai je voor jezelf de knop om. De hele wereld mag bij wijze van spreken in brand staan, maar wij genieten deze avonden van het leren koken, maar zeker ook van het sociale aspect en als kers op de taart van het heerlijke eten,” vult Gerard Hassink aan.
Een briefing vol humor
Het is buiten het klooster al te horen dat de KloosterKeuken gevuld is met mannen. Bulderend gelach rolt als welkomstgroet naar buiten. De aanwezige leden van de Siepelwind nuttigen een bakje koffie. Een viertal Hengeloërs moet nog komen en dat gaat direct gepaard met kostelijke opmerkingen. Direct wordt ook duidelijk gemaakt dat de naam Siepelwind te maken heeft met de samenstelling van deze kookgroep. “Ooit vonden Siepels uit Ootmarsum en inwoners van Hengelo, Hengeler Weend, elkaar. Zij vormden samen een kookclub en de naam Siepelwind was geboren. Dat kleine clubje kookte bij Naats op ’n Bult waar nu het huidige Wokrestaurant Royal Plaza zich gevestigd heeft. Eén van de initiatiefnemers Frans Bolscher kende chef-kok Jan Vos en in 2005 vonden oude en nieuwe ingrediënten elkaar in een 16 sterren gezelschap. Tot 2017 kookte deze groep bij Cusine des Amis op de locatie De Schnieder te Weerselo.
“Het is één van mijn acht kookgroepen,” zegt Jan Vos. “Iedere kookgroep heeft zijn eigen dynamiek en aanpak nodig. Sommige leden heb ik al bijna 25 jaar kookcursussen gegeven, maar het verveelt nooit. We beginnen de cursus met een bak koffie of thee en als iedereen er is geef ik uitleg over het recept dat uit meerdere gangen bestaat. Ieder gerecht dat ik aanbied heb ik zelf uitgeprobeerd en kent voor mij dus geen geheimen.”
Voorzitter Robert Wolters van Siepelwind opent deze cursus. ‘Gedreigd’ wordt met een lange toespraak, maar de tijd wordt bijgehouden en na het openingswoord halen de leden opgelucht adem. “Duidelijk binnen de tijdsmarge gebleven.” In deze setting en sfeer voelt de Ootmarsumse kok zich zichtbaar in zijn element. De opmerkingen van zijn ‘leerlingen’ laat hij meestal aan zich voorbijgaan. Toch zijn er momenten dat Jan Vos wel reageert en dan heeft het altijd te maken met de kern en dat is om er samen iets verrukkelijks van te maken. Op deze avond in mei vormen asperges bij alle gerechten een belangrijke rol. Termen als lauwwarm en half zacht gekookt zorgen voor respons en naderhand laten een aantal cursisten weten dat Jan nog nooit zo lang van stof is geweest.
Gerard Nijhuis laat iedereen een plastic mes trekken en daarop staat welke rol de cursisten deze avond moeten vervullen. Op deze wijze wordt iedereen ‘op zijn plaats gezet’ in de keuken: ‘Mise- en place’. “De taken worden verdeeld, het recept ligt klaar in de keuken en iedereen start zijn werkzaamheden,” legt Jan Vos uit. “Vanaf dat moment wil ik ook dat er met aandacht gewerkt wordt aan de gerechten. Er mogen grappen gemaakt worden, de opmerkingen vliegen heen en weer, maar ik wil dat mijn cursisten heel bewust met het eten omgaan. Er mag rustig iets verkeerd gaan, dan sturen we bij, maar ik wil geen gerommel met het eten. Een reebout moet je bij mij niet als boksbal gebruiken, want dan vlieg je er uit.”
Uit de keuken klinkt gezang, want het clublied dat door Freddie Mensink is geschreven wordt aangeheven. Het tweetal dat de ‘tussendoor’ hapjes maakt loopt rond en dat smaakt al voortreffelijk. Er wordt geroerd, gesneden, geschild en Jan Vos loopt goedkeurend rond. Vragen worden beantwoord of juist niet. “Bepaalde zaken kunnen ze, door er even wat langer over na te denken, best zelf oplossen. Je weet ook eigenlijk na al die jaren wat voor vlees je in de kuip hebt. Het is iedere keer weer een spel waar ik geweldig van geniet, “ beschrijft de chef-kok. Ondertussen is Gerard Nijhuis bezig om de tafel te dekken. “Ik heb ontzettend veel plezier in deze maandelijkse kookcursus. Ik ben een liefhebber, een Bourgondiër, die van lekker eten houdt. Dankzij Jan Vos heeft het koken voor mij meer diepgang gekregen. De recepten, die we hier bereiden, wil ik thuis ook uitproberen. En dat geldt voor meer cursisten en daardoor ontstaan er ook allerlei sub groepjes, waarmee je gezellig staat te koken.”
De humor ligt in de keuken
De mannen van Siepelwind zijn serieus aan de slag om de gerechten voor te bereiden en klaar te maken. Het is ook een kwestie van het zo goed mogelijk te willen doen, want niemand wil verzaken. “We willen allemaal naderhand aan tafel heerlijk kunnen eten met een goed glas wijn er bij. Natuurlijk is er wel eens kritiek op de smaak of de samenstelling, maar als je allemaal je best doet om er het beste van te maken, dan levert dat geen enkele probleem op. Het is een mooi gezegde: Smaken verschillen, en dat geldt ook voor onze homogene en enthousiaste kookgroep,” dissen de leden hun mening op. “Voor osn is het koken met een lach.”
Jan Vos blijft er schik in houden, want ook deze avond zorgt voor veel voldoening bij de kok, maar zeker ook bij zijn cursisten. “Het is zo mooi om na zo’n cursus met een heerlijk diner af te sluiten. Dat schept een band en dat geldt voor al mijn kookgroepen. Samen heb je iets kunnen bereiden en iedereen heeft een gerecht voor zijn of haar rekening genomen. En dat levert eigenlijk iedere keer weer een culinair hoogtepunt op.”
Nieuwe groepen
Chef-kok Jan Vos is momenteel bezig om nog twee kookgroepen aan zijn totaal toe te voegen. Een dames kookgroep draait al op dit moment, maar kan nog een aantal cursisten gebruiken.
Een heren kookgroep wordt opgestart en belangstellenden kunnen zich bij de patron aanmelden. De kookcursussen worden gehouden in de KloosterKeuken in Ootmarsum en iedereen, die zich wil verdiepen in het koken is van harte welkom. Opgave kan per mobiel: Jan Vos 06 25 06 34 15.
Het geheim van deze Ootmarsumse kok
Voor Jan Vos is iedere cursus een uitdaging en zo wil hij dat ook overbrengen op zijn cursisten. Als jonge Ootmarsummer vertrok hij voor drie jaar naar Parijs om daar ervaring op te doen in een Frans Restaurant. Vele jaren bestierde hij hotel de Vos. “Een bijzondere tijd en dat heb ik 22 jaar kunnen volhouden. Ik wilde wat anders, want je bent niet alleen kok, maar je moet leiding geven aan je hotel. Na het afstoten van het hotel ben ik me helemaal gaan toeleggen op mijn passie en dat is het koken en vooral het vinden van ‘nieuwe’ gerechten. Je moet lef hebben, dingen uitproberen en eigenlijk ben ik er best wel trots op dat ik steeds weer kersverse recepten aan mijn repertoire kan toevoegen.” Het geheim van de kok?? “Altijd bezig zijn, je verdiepen in elk onderdeel van een recept en vooral nieuwsgierig blijven,” besluit een nog immer enthousiaste Jan Vos, die op smaakvolle wijze zijn koksleven de revue laat passeren.