Het blijft boeien. De vogelwereld In en Om Ootmarsum. De trouwe lezer kent de bijdrages van onze vaste natuurliefhebbers. Maar ook in die groep wordt ‘nieuw, jong leven’ op prijs gesteld. Patrick Scholten is zo’n jonge liefhebber, die zijn vogelpassie op boeiende wijze weet vast te leggen. Het onderwerp van de jeugdige Ootmarsummer is de grutto’s van Ottershagen. ‘Noem ze maar de koning of de koningin onder de weidevogels”, liet hij de redactie weten. Gelet op de prachtige foto’s doet deze benaming niet alleen recht aan deze weidevogels, maar ook aan de prachtige prenten, die Patrick heeft gemaakt.
Jaarlijks kijken de leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum reikhalzend uit naar het voorjaar en vooral naar de ontwikkelingen in Ottershagen. In de maanden maart en april is het daar meer dan goed toeven voor de vogelliefhebbers als de eerste groepen weidevogels zich aandienen. Maar dan volgt altijd een spannende periode. Wat zijn de aantallen vogels, die daar nestelen. En later, bijvoorbeeld in deze maand mei, is het wachten op de jongen en vooral of ze overleven. Vorig jaar viel het best tegen, maar dat is geen garantie voor een nieuw broedseizoen. Hoop doet leven en dus blijven de leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum observeren om zo goed mogelijk de 6 tot 8 Grutto broedpaartjes in dit gebied te volgen.
Nederland is voor de Grutto in Noordwest Europa veruit het belangrijkste broedgebied. In 1990 broedden er in Nederland jaarlijks ongeveer 100.000 paren van de grutto. Men schat dat tot 2000 het aantal grutto’s met de helft is afgenomen. Het kost veel moeite om de gruttostand in Nederland op peil te houden. Omdat een groot deel van de wereldpopulatie in Nederland broedt, heeft deze achteruitgang een direct effect op de wereldpopulatie. Daarom staat de grutto als Gevoelig op de internationale rode lijst van de IUCN[1] en ook als gevoelig op de Nederlandse rode lijst.
Er wordt natuurlijk gezocht naar de oorzaak van de achteruitgang van de Grutto. Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Met nam de broedgebieden verminderen en daarom is Ottershagen, ondanks het relatief kleine aantal broedparen, van groot belang voor deze weidevogels. Het verdwijnen van broedgebieden is niet de enige oorzaak, want weidevogels kennen de nodige vijanden, waaronder de vos, de kraai, de buizerd, maar ook bijvoorbeeld een hermelijn. Deze roofdieren hebben het gemunt op de eieren en de jongen van de Grutto. Daarom blijft het ieder jaar weer een groot vraagteken hoeveel gruttojongeren het broedseizoen overleven. Het aantal Grutto’s in Nederland daalt nog steeds. Reden te meer om het natuurgebied in de Ottershagen te koesteren. Dat laatste is Patrick Scholten en zijn collegaleden van de Vogelwerkgroep wel toevertrouwd.
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
Trouwe vogelaars op hun post
2 oktober 2021Leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum telden op Euro Birdwatch maar liefst 1683 vogels. Da...
Lees verder >Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum
11 mei 2021Tegenover het prachtig gerenoveerde terras en speeltuin van café Rouwers ontwaarde Robert Westerhof...
Lees verder >Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten
14 april 2021Een aantal leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, die in de buurt wonen, stonden boos en met tranen ...
Lees verder >