In de stad Ootmarsum wordt gewerkt aan een carillon. Het zal zijn plaats krijgen in de open lantaarn van de Protestantse Kerk. De Kerkenraad heeft deze toren ter beschikking gesteld, doch de eigenaar van het carillon is de Stichting Carillon Ootmarsum. Deze stichting is in 2003 opgericht. De 3 noodzakelijke vergunningen zijn intussen verkregen (milieu-, monumenten- en bouwvergunning). Om deze vergunningen te krijgen is geprocedeerd, respectievelijk Raad van State en Rechtbank Almelo, omdat enkele bewoners in Ootmarsum tegen het carillon stemden. De rechter van de Raad van State heeft alle bezwaren afgewezen en enkele als niet ontvankelijk verklaard.
De aanzet om tot een carillon te komen is al lang geleden geopperd, maar krijgt nu steeds meer gestalte. Intussen zijn 30 klokken gegoten en gestemd. De beiaard zal uiteindelijke bestaan uit een reeks van 44 klokken, ais1,c2,d2 chromatisch g5 (aangesloten als c1,d1,e1 chromatisch a4). Een lichte beiaard dus.
Het mechanisch historische uurwerk, 1924, dat ook het carillon zal sturen is in 2009 aangebracht. De grootte van de wijzerplaat en zijn plaats aan de toren heb ik conform de guldensnede ontworpen. De kerk is in gebruik genomen in 1810, zie foto.
Het carillon is met de hand bespeelbaar en door middel van een automaat per kwartier. De speeltijden zijn vanaf 9 uur tot en met 18 uur. Op zondag vanaf 12 uur.
Na briefwisseling met het Koninklijk Huis is op 3-6-2009 door de Prins van Oranje toestemming gegeven om het carillon naar hem te mogen vernoemen; Willem-Alexander Carillon. Omdat de grootste klok in 2013 wordt gegoten is er weer een briefwisseling met de prins geweest en na 30 april 2013 mag het carillon de naam dragen van Koning Willem-Alexander Carillon. Op deze klok komt zijn naam als
“KONING WILLEM-ALEXANDER 2013”.
In dit carillon zullen twee bijzonderheden worden toegepast. De tractuur wordt uitgevoerd in zwarte koolstofvezel (Twaron of Kevlar) wat de massa tussen stokkenklavier en klepel behoorlijk vermindert. De klepelbediening volgens een volkomen nieuwe constructie waarbij bolvormige klepels in het zwaartepunt aan roestvast stalen bladveren komen te hangen aan de buitenzijde van de klokken. Dit carillon zal in een afzonderlijke beschrijving nader worden uitgelegd, inclusief de wiskundige verklaring waarom deze vinding een groot aantal, 12 (!), voordelen heeft.
Over dit carillon is een boek geschreven. Dit is als pdf document verkrijgbaar bij de stichting Chronos Ootmarsum.