Elf inwoners van Dinkelland zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij werden op 24 april verrast met deze mooie boodschap tijdens een persoonlijk bezoek door burgemeester Joosten. Door de Corona maatregelen echter op gepaste afstand. Donderdag 2 en vrijdag 3 juli namen zij de bijbehorende versierselen en de oorkonde in ontvangst De gedecoreerden kregen allen het lintje opgespeld door familieleden.
De dames en heren ontvangen hun lintje als blijk van waardering, omdat zij zich op bijzondere wijze, en vaak vrijwillig, hebben ingezet voor onze samenleving. In verband met de Corona maatregelen kregen de gedecoreerden het lintje opgespeld door familieleden.
Henk Scholten uit Agelo
Willy Bruns uit Denekamp
Harrie Hulsman uit Ootmarsum
Ine Hulsman-Hulshof uit Ootmarsum
Hans Haamberg uit Tilligte
Paul Keizer uit Weerselo
Ans Keizer-Brunink uit Weerselo
Gerrit Hofsté uit Denekamp
Herman Haamberg uit Lattrop-Breklenkamp
Willy Kolmschot-ter Haar uit Saasveld
Marlou Raatgerink-Essink uit Ootmarsum
Uit Ootmarsum/Agelo kregen Ine en Harrie Hulsman, Henk Scholten de versierselen uitgereikt. Marlou Raatgerink kon deze dagen niet en zal op een later tijdstip het lintje ontvangen. Burgemeester John Joosten had voor alle inwoners, die onderscheiden zijn in de Orde van Oranje Nassau, een persoonlijke speech. Delen uit de toespraken voor de Ootmarsummers zijn hieronder terug te vinden.
Ine Hulsman-Hulshof “Nooit stilgezeten als vrijwilliger”
Ine Hulsman heeft als vrijwilliger nooit stilgezeten. Ook niet tijdens haar werkzame leven als onderwijzeres. Samen met haar echtgenoot Harrie is ze meer dan 30 jaar zeer actief geweest binnen Kunst in Ootmarsum. Onder meer werving, selectie en begeleiding van kunstenaars was bij haar steeds in goede handen. De vakanties werden vaak afgestemd op Kunst in Ootmarsum om bijvoorbeeld bepaalde kunstenaars over te halen om naar de Siepelstad te komen. Ook binnen de Simon en Judaskerk is Ine Hulsman al sinds de jaren ’80 actief onder meer als lid van het gemengd koor, later bij het voorbereiden van themavieringen en nu als lid van de pastoraatsgroep. Binnen de stichting Litouwen heeft ze veel betekend voor het adoptieproject ‘1 op 1’ en in de praktijk zo’n 250 gezinnen mogen helpen. Dat gold ook zeker voor de begeleiding van een Syrisch gezin in de jaren ’90, die Ine maar liefst 7 jaar intensief heeft begeleid.
Ook hier was persoonlijke aandacht en warmte geven voor de mensen in Litouwen van groot belang. Binnen de Heemkunde is Ine Hulsman de laatste jaren bijzonder actief en dan met name voor het samenstellen van het jaarboek.
“Alles bij elkaar opgeteld mag ik wel stellen dat u van bijzondere waarde voor Ootmarsum en omstreken bent en dat u het daarom verdient om Lid in de Orde van Oranje Nassau te zijn,” besluit burgemeester Joosten deze speech.
Harrie Hulsman mede grondlegger imago Kunst in Ootmarsum
In huize Hulsman heeft het drie decennia mede gedraaid om Kunst in Ootmarsum. Zowel Ine als Harrie waren erg actief binnen deze organisatie. “Voor Kunst in Ootmarsum heeft u zich meer dan 30 jaar zeer verdienstelijk getoond. U was begin jaren ’80 werkzaam als hoofd openbare werken van de gemeente Ootmarsum. U toonde zich meer dan beroepsmatig geïnteresseerd in Kunst in Ootmarsum, waarna u samen met uw echtgenote toetrad tot de organisatie. Dat was het begin van meer dan 30 jaar zeer veel werk verzetten voor het evenement. Mede dankzij u is het een van de grootste kunstmanifestaties van ons land geworden. U was secretaris, maar deelde ook het circuit in, u bestelde de kramen, verzorgde de stadspoorten, de vlaggen bij invalswegen en zelfs de plattegrond. De verschillende jubilea van het evenement zijn altijd gevierd met mooie, extra activiteiten. Helemaal bijzonder was het 25-jarig jubileum in 2008. Dat werd een groots evenement met zilveren vlaggen, een jubileumboek en de schenking van een bronzen sculptuur op het Kerkplein. De uren die u en uw echtgenote hebben besteed aan Kunst in Ootmarsum, zijn niet meer te tellen. Uw inzet heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het imago van Ootmarsum als kunststadje van het oosten,” memoreert burgemeester Joosten. Echter ook het Drostenhuis heeft veel aan Harrie Hulsman te danken als gids, suppoost en promotor. Harrie Hulsman is voorzitter van de Twentse Automobielclub en organiseert evenementen, die de TwAC voor de kaartleessport verzorgt. Ook ontbrak de stichting Litouwen niet, want daar verrichtte Harrie Hulsman zes jaar lang veel werk om te inventariseren aan welke spullen arme gezinnen in Litouwen behoefte hadden. “Ook uw werk voor de geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas wil ik noemen. U was zeer betrokken bij het oprichten en het beheren van stichting Begraafplaatsen Ootmarsum. Tel daar nog uw werk voor Monumentenwacht Overijssel, volleybalvereniging Set-up ’65, het carnaval en natuurlijk de paasgebruiken in Ootmarsum bij op en dan is het logisch dat u wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau,” besluit burgemeester John Joosten.
Henk Scholten actief op de grens tussen Agelo en Ootmarsum
Vrijwilligerswerk loopt als een rode draad door het leven van Henk Scholten. Dat begon al op zijn twintigste en duurt nog steeds voort. Als krasse tachtiger blijft hij zich op vele terreinen inzetten. “Uw vrijwilligerswerk begon bij de scouting Ootmarsum. Eerst was u zelf lid van de verkenners, later bent u verkennersleider geweest en zelfs groepsleider. De scouting heeft zelfs u en uw vrouw Fien bij elkaar gebracht. Met de scouting heeft u vele verhuizingen meegemaakt. Van de Klep naar de Blokhut naar de Klep. In 1970 werd de blokhut een jeugdhuis en u nam ook zitting in de nieuwe stichting Blokhut. U draagt de scouting nog altijd een warm hart toe en dat wordt zeer gewaardeerd. Zelfs de JOTA mocht georganiseerd worden op jullie weiland. U hielp zelfs met de opbouw en in die weekenden zijn heel wat scouts van over de hele wereld met elkaar in contact gebracht,” aldus de burgervader.
Als geboren Ootmarsummer was het voor Henk Scholten geen probleem om ook in Agelo vrijwilligerswerk op te pakken. Ruim 10 jaar was hij penningmeester van de buurtschapsraad en ook organisator van de paashouttradities in Agelo. Al sinds de oprichting van de Vrienden van Agelo in 2002 is Henk Scholten aan de stichting verbonden. Honderden uren van zijn tijd zijn in het veldnamenboek gestoken. Om daar inhoud aan te geven heeft Henk heel wat mensen bezocht om veldnamen, maar vooral ook anekdotes te kunnen vastleggen. Ook heeft hij zich zeer verdienstelijk gemaakt voor het getranscribeerde markeboek van Agelo. “Naast al deze werkzaamheden werd u in 2005 kerkengids in de Ootmarsumse Simon- en Judaskerk. Dat is geen gemakkelijke taak want de kerkengids moet over grondige kennis van de historie van de kerk hebben. En aangezien de kerk al in de 13de eeuw is gebouwd, heeft het een zeer lange historie. U wijst bezoekers op alle bijzonderheden en weet overal een boeiend verhaal bij te vertellen. De gebrandschilderde ramen, de pronkstukken, de in 1964 herontdekte grafkelder: met al deze verhalen weet u al die duizenden toeristen te boeien die jaarlijks de Ootmarsumse kerk bezoeken. U bent ook nog voorzitter van het gilde van twintig kerkgidsen. Een belangrijke taak aangezien u de roosterindeling verzorgt. Meneer Scholten, uw inzet is van wezenlijk belang voor Ootmarsum, Agelo en omstreken. Zo wezenlijk dat het beloond is met een Koninklijke onderscheiding. U bent benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau,” zijn de afsluitende woorden van burgemeester John Joosten.
Ook vanaf deze plaats feliciteren we de gedecoreerden. De argumenten om Marlou Raatgerink te benoemen tot lid in de Orde van Nassau komen in een later stadium terug als ook zij het lintje ontvangt.
Foto’s Caspar Kouijzer