‘Koomp ê (de wind) oet de west, dan is ’t vuur Oatmössche nig best

Als redactie van In en Om kijken we iedere zondag uit naar het Postduivenverslag. Iedere keer heeft het wel weer iets verhelderends of wordt er gebruik gemaakt van oude wijsheden. ‘Koomp ê (de wind) oet de west, dan is ’t vuur Oatmössche nig best’ of kruislossingen zijn weer twee van deze voorbeelden, die prachtig worden uitgelegd in onderstaand verslag.

Oscar Ossenvoort wint met duiven van zijn oom uit Ommen
Zaterdag 30 mei j.l. stond alweer de 3e midfondvlucht op het programma, dit keer vanuit Chalons en Champage, de naam zegt het al een plaatsje gelegen in het hart van de beroemde Franse Champagnestreek nabij Reims. De duivensport bestaat al meer dan 100 jaar en voor veel vernieuwingen moet je niet bij de duivenmelkers zijn. Toch kent ook de duivensport voortschrijdend inzicht. Tot voor een jaar of wat terug losten alle afdelingen vanuit plaatsen zonder echt veel rekening te houden met anderen. Het zou dus zo maar kunnen gebeuren dat duiven uit het westen van het land gelost werden in oostelijker gelegen losplaatsen en duiven uit het oosten, onze afdeling, losten in meer westelijk gelegen losplaatsen. Daardoor ontstaat een zogenaamde kruislossing welke met name voor de jonge duiven gevolgen kàn hebben, namelijk duiven die meetrekken naar een ander gedeelte van het land. Verliezen dus. Bij de oude duiven zal dat wellicht meevallen maar toch, landelijk beleid is nu dat er geen kruislossingen meer mogen voorkomen en dat betekent voor onze afdeling dat er meer oostelijk gelost wordt. Een mooi voorbeeld daarvan was de vlucht vanuit Chalons en Champagne. Een andere afdeling, van midden Gelderland tot de kop van Overijssel, loste in Sezanne, nagenoeg dezelfde afstand maar meer westelijk gelegen. Als het goed is, camera’s zijn er nog niet bij, kunnen deze duiven elkaar dus niet kruisen en krijg je een evenwichtiger verloop van de vlucht. Cruciaal is en blijft het weer. Er stond een harde westenwind en in ieder geval op het tijdstip dat de duiven konden arriveren in Ootmarsum trokken felle buien vanuit het westen over. Gerrit Schepers wist het treffend te omschrijven: ‘Koomp ê (de wind) oet de west, dan is ’t vuur Oatmössche nig best. Een waarheid als een koe,  want met een dergelijke wind is er onherroepelijk een afdrijving naar het oosten en kunnen Ootmarsumse duivenmelkers een topklassering in groter verband vergeten. Het plaatselijke spel is echter minstens zo interessant op dit moment.

IMG_7741
De omstandigheden waren dus niet helemaal optimaal en dat wil nog wel eens voor verrassende uitslagen zorgen. Zo ook deze vlucht, hoewel, de overwinnaar klopte de laatste weken al nadrukkelijk op de deur met meerdere keren een plek  in de top 5 en top 10. We hebben het hier over Oscar Ossenvoort, telg uit een roemrijk duivenmelkersgeslacht van moederszijde, zijnde de gebroeders Ramaker uit Ommen. Topliefhebbers en dan is het niet verwonderlijk dat er meerdere goede duiven richting de oomzegger uit Ootmarsum verhuisden. Die duiven zijn inmiddels gekruist met Heremansduiven, afkomstig van Kas en Karel Meijers en dat leverde de afgelopen weken prima resultaten op, uitmondend in een klinkende overwinning op Chalons en Champagne. Gelost om 09.15 uur op een afstand van 424 km. was een telg uit deze kruising de rapste van alle Ootmarsumse duiven en goed voor een snelheid van bijna 90 km per uur.

Een liefhebber, die dit seizoen van meet af aan dit top presteert,  is Gerrit Schepers en met zijn duiven, vooral de ‘925’ moet altijd rekening worden gehouden. Deze vlucht goed voor een 2e plek, net voor het ‘wonder van de Nutterseweg’, de ‘579’ van Kas en Karel Meijers. In het vorige verslag kon u al meer lezen over deze topduif van het Lambrechts-soort. Inmiddels wordt duidelijk dat deze duivin in het individueel klassement hoge ogen scoort en ongetwijfeld nog meer gaat scoren. Wordt vervolgd dus.

Daar waar Schepers de ‘925’ heeft, heeft Bennie Senger de ‘924’, een duif goed voor meerdere topklasseringen en deze vlucht goed voor een 4e plek. Aanstaand weekend staat er een vitesse- en een eendaagsefondvlucht op het programma. De weersvooruitzichten zijn tropisch warm dus de heren convoyeurs kunnen met de watervoorziening voor onderweg aan de bak !

De volledige uitslag van Chalons en Champagne, 30 mei 2015, 12 deelnemers met 126 duiven en gesponsord door schildersbedrijf Gerald Wassink uit Ootmarsum:

  1. O. Ossenvoort
  2. G. Schepers
  3. Comb. K. & K. Meijers
  4. B. Senger
  5. M. Weghorst

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >