Aan veel dingen in de natuur is te merken dat de lente in aantocht is. De dagen worden langer en ’s morgens worden we wakker van de zangvogels en het getortel van de duiven. De territoria worden afgebakend en sneeuwklokjes en krokussen bloeien al uitbundig. Ook de leden van de vogelwerkgroep Ootmarsum komen uit ‘hun winterslaap’ al is dat vermoedelijk niet het goede woord, maar er is gewoon weer ‘werk in de lucht’. Met de moderne middelen van tegenwoordig is er al heel veel bekend over trekvogels. Vorige week brachten we op deze site nog het verhaal van de koekoek, voorzien van een zender, en dus overal te volgen. Ook het gebruik van WhatsApp is een handig doorgeefluik, want deze moderne tamtam zorgt er voor dat informatie heel snel wordt uitgewisseld. Onze Robert Westerhof houdt dat als fanatieke vogelaar nauwgezet bij en dat leverde weer een prachtige bijdrage op met dito foto’s.
Altijd spannend waar de kraanvogels overtrekken
Vele fanatieke vogelaars, die zich bezig houden met de vogeltrek, hebben ook een App groep, waarin ze onderling veel informatie kunnen uitwisselen. Het was dan ook de afgelopen week heel spannend wanneer de Kraanvogels op weg naar hun broedgebied in het noorden van Europa ons land zouden passeren.
Hiervoor hebben we zuidoosten wind nodig om een staartje van deze trek mee te krijgen.
Via deze app groep wisten we waar de grootste groepen kraanvogels zich ophielden. Van Zuid Spanje tot aan de eerste groepen in België en Limburg konden we de Kraanvogels op nauwe voet via de app berichten volgen. De afgelopen dagen hadden we ook nog eens zuidoost/oosten wind. Hierdoor kwamen er duizenden kraanvogels over Nederland. Ook over Ootmarsum zijn verschillende groepen kraanvogels gevlogen. Het was zelfs zo dat wanneer je een V-formatie zag vliegen de kans groter was dat het kraanvogels betrof dan ganzen.
Een klein overzicht van de overgevlogen Kraanvogels van dit weekeinde rondom Ootmarsum
3-3-2017: meerdere groepen kraanvogels over Ootmarsum waarvan 1 groep met minstens 80 exemplaren.
04.-03-2017: 183 kraanvogels vlogen eerst over de Binnenes van Ootmarsum en werden later ook gezien boven Ottershagen. 5 exemplaren werden die dag overvliegend gezien over de Witstaartweg in Agelo.
05-03-2017: 2 exemplaren werden aan de grond gezien door Gerrit Kamphuis. Hij tipte mij hierover en zodoende kon ik ze ook nog heel fraai bekijken en fotograferen.
Ook de komende dagen zou je nog Kraanvogels kunnen zien overvliegen. Mocht je gansachtige vogels zien vliegen met poten, die voorbij de staart steken, dan zijn het hoogstwaarschijnlijk kraanvogels.
De kraanvogel broedt sinds 2001 in het Fochteloërveen en maakte daarmee zijn comeback in Nederland als broedvogel, na eeuwen van afwezigheid. Een groot succes voor natuurbeschermers in Nederland. Kraanvogels broeden in uitgestrekte moerasbossen en hoogvenen. De kraanvogels die in Nederland doortrekken, broeden in Scandinavië en overwinteren in Zuid-Spanje en noordelijk Afrika. Ze pleisteren in enkele gebieden in Nederland zoals de Peel, het Dwingelderveld en het Leersumse veld. Hun trompetterende roep is onmiskenbaar. Overigens is de dichtstbijzijnde broedlocatie van de kraanvogel is de Engbertsdijksvenen!
De trek van kraanvogels
De in Nederland doortrekkende kraanvogels broeden in Scandinavië en overwinteren in Zuid-Europa en noordelijk Afrika. Eind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek. Tienduizenden kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken naar het noordoosten, richting de broedgebieden in Noord-Europa. Kraanvogels hebben tamelijke vaste verblijfplaatsen en dito trekroutes, zowel in het voor- als najaar. Ze trekken in lange slierten, V’s of in rommelige groepen. De Kraanvogels maken een trompetterend geluid en dat is bijzonder kenmerkend voor deze vogelsoort en duidelijk anders dan groepen ganzen.
Regelmatig maken ze ook gebruik van thermiek. Ze roepen veel, vooral bij landen en opstijgen. De piek in de najaarstrek ligt meestal eind oktober, maar loopt door tot december. Niet ver over de grens in Duitsland bij Diepholz zijn juist in het najaar tienduizenden kraanvogels te bewonderen. Een majestueuze vogel!!!
Dank aan Robert Westerhof voor deze bijdrage