De gezichten van de therapeuten Eric Melchert, Renée van Helden en Rik Lammerink zijn inmiddels meer dan bekend binnen volleybalvereniging Springendal Set-Up ’65. Dat heeft alles te maken met een stuk professionalisering binnen de club. De oefenstof is niet alleen maar gericht op het volleybalspelletje, maar krachttrainingen worden steeds meer geïntegreerd in de opbouw van de trainingen. Dergelijke trainingen zijn niet alleen bestemd om meer spierkracht te krijgen. Ook het werken aan souplesse en coördinatie is een zeer belangrijk onderdeel en door het lichamelijk stabieler worden, kunnen de sporters blessures voorkomen. Bij het bedrijf Kamplacon op de Mors wordt bijvoorbeeld de selectie van het eerste damesteam maandag en woensdag onderworpen aan een krachttraining van een uur.
Daar blijft het voor de inzet van de therapeuten niet bij, want ook tijdens de reguliere trainingen en wedstrijden staan Eric Melchert, Renée van Helden en Rik Lammerink om toerbeurt klaar om bij te springen waar dat nodig mocht zijn.
“We hebben onze opbouw in de krachttrainingen doorgesproken met de hoofdtrainer van dames 1 Brahim Abchir. Maar ook de Technische Commissie weet van onze ambities om de volleybalvereniging te ondersteunen. Tijdens de laatste training van de Volleybalschool van Springendal Set-Up ’65 hebben we allerlei testen afgenomen bij de jeugd en die resultaten worden geïnventariseerd. De gegevens worden gebruikt om in overleg met de trainers de trainingsopbouw goed te doseren. Niet alleen voor wat betreft de groepstraining, maar ook individueel. Het mooie is dat we veel gericht zijn op de posities in het veld. Een aanvalster heeft een andere vorm van training nodig dan een libero, terwijl een spelverdeelster meer getraind moet worden op souplesse en techniek.
Dat is een heel mooi proces dat we met de staf overleggen, zodat de speler of speelster daar het meeste baat bij heeft”, vertellen Renée van Helden en Rik Lammerink. Beiden werken vanuit Fysio Ootmarsum en samen met Eric Melchert hebben ze veel kennis in de medische wereld. “Onze lijnen zijn natuurlijk kort, waardoor we met eventuele blessures direct actie kunnen ondernemen. We hebben dit seizoen met de club goede afspraken kunnen maken en er is veel overleg met onder meer hoofdtrainer Brahim Abchir.
Eén van ons is altijd aanwezig in de aanloop naar de wedstrijden van het eerste damesteam en tijdens het duel. Onze werkwijze in de Volleybalschool van Springendal Set-Up ’65 is natuurlijk anders dan bij een senioren selectie. Het lichaam van een 12-jarige vraagt een andere benadering dan dat van bijvoorbeeld een 23-jarige. Onze insteek is duidelijk. Aan de ene kant is het een stuk preventie en aan de andere kant werken we aan de specifieke eigenschappen, die een volleyballer heeft. Stabiliteit, coördinatie, sprong – en slagkracht en techniek zijn de belangrijkste basisprincipes in deze sport. Onze oefenstof is in dat kader erg functioneel. De geluiden vanuit de teams en de Volleybalschool zijn erg positief over onze aanpak en begeleiding”, geven Renée en Rik een inkijkje in hun aanpak, die ze dus samen uitvoeren met Eric Melchert.
“Voor andere teams en of leden van de club zijn we beschikbaar en is er de mogelijkheid om een afspraak te maken. In onze praktijk merken we dat het ‘sportverhaal’ drukker wordt.
Onze patiënten komen uit een steeds groter deel van de regio en daaruit blijkt wel dat er in de sportwereld duidelijk behoefte is aan advisering, behandeling en vooral door gericht te trainen preventief blessures te voorkomen. Daar willen we graag ons steentje aan bijdragen”, besluiten Renée van Helden en Rik Lammerink hun verhaal.
foto’s Caspar Kouijzer