De redactie van het jaarboek van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum en Omstreken had niet de intentie om de Kuiperberg als thema te kiezen voor het 38e jaarboek. Bij het binnenkomen van de artikelen werd echter steeds duidelijker dat een aantal verhalen zich afspeelden op en rond deze ‘berg’: dus vertrekpunt Kuiperberg. “De verhalen over de Hongaarse vluchtelingen, stadspicknick, Antoon van Toetjenske en de steenfabriek hebben allemaal een directe link met de Kuiperberg,” legt Ine Hulsman uit. Zij is de nestor en de coördinator van de redactie van het jaarboek. Rosalien Krabbe en Peter Baanstra completeren het trio, dat de inhoud van het jaarboek samenstelt.
Diversiteit, de kracht van het jaarboek
Het zijn natuurlijk niet alleen de verhalen rondom de Kuiperberg, die een plek hebben gekregen in het boekwerk. Het is echt een heel divers jaarboek geworden, waarbij we onze schrijvers een groot compliment mogen geven. Die diversiteit is ook de kracht van het jaarboek. En de bron met verhalen over Ootmarsum en haar naaste omgeving blijkt tot nu toe onuitputtelijk. Als redactie lezen we alle verhalen, die binnenkomen en ze blijven ons verrassen. Natuurlijk is er van onze kant ook inbreng en geven we een richting aan, maar het meeste komt spontaan binnen. Tevens vinden we altijd wel een schrijver, die een door ons aangedragen onderwerp wil oppakken. Daarnaast vragen we ieder jaar weer of de werkgroepen van de heemkunde een bijdrage willen leveren. “En ook dat is een bron waar we steeds uit kunnen putten,” verwoordt Rosalien Krabbe de belangrijke rol van ‘de verhalenbrengers’.
Afscheid met nieuw leven
Tijdens de afronding van het jaarboek kwam het ontstellende bericht dat één van de vaste schrijvers, Toon Bökkers, plotseling overleed. In de editie van 2021 heeft hij nog meegewerkt aan twee artikelen. Samen met Henk Eweg produceerde hij de bijdrage over Protocollenboeken. Zelf schreef hij over de Sequoia boom in Engels’ tuin. Het werd zijn afscheidsverhaal, maar wat is het mooi en bijzonder dat hij voor zijn overlijden nieuw leven plantte in het stadspark. Met zijn kameraden Paul Weierink en Harrie Oude Elberink en in het bijzijn van de vrijwilligers van Engels’ tuin werd een jonge Sequoia geplant. Om Toon te eren werd het eerste exemplaar van het jaarboek aan zijn vrouw Elly overhandigd. Een blijk van waardering voor een echte Siepel, die toch met het planten van de jonge Sequoia zorgde voor nieuw leven.
Veel variatie
Bijzondere verhalen dus, maar de kracht van het jaarboek blijft de variatie in de foto’s en verhalen. De mooie bijdrage van Robert Westerhof met prachtige foto’s over een uniek broedsel van de Grauwe kiekendief is het openingsverhaal. Uitgebreid wordt stilgestaan bij burgemeester Schimmelpenninck van der Oye, die in oorlogstijd en vele jaren daarna Ootmarsum met vaste hand leidde. De verhalen, die gerelateerd zijn aan de Kuiperberg hebben allemaal een eigen karakter. Waardevol en informatief. Dat geldt ook zeker voor bijdragen als het Protocollenboek, de historie van het Bergplein, de geschiedenis van de familie Kouijzer en hoe mooi zijn de uithangborden in Ootmarsum. Verrassend is het onderdeel ‘een ansichtkaart als briefkaart’ met foto’s vol nostalgie. De humor werd door de redactie ook niet vergeten. Verder is er een uitgebreid ‘Pröätke’ over één van de meest karakteristieke Siepels uit de laatste decennia en dat is Ben Morshuis. Het verhaal geeft een bijzondere kijk op de man, die met Miny als trouw maatje, heel veel voor Ootmarsum heeft betekend. Een drie-eenheid in het jaarboek zijn de bijdrages van de komende en gaande stadsdichter en het verhaal van Dré Budde over de muziekkoepel en haar 100 jaar oude oorkonde. Traditiegetrouw wordt het jaarboek afgesloten met de Kroniek van 2020 met dank aan Ans ter Huerne en Ine Hulsman. In deze kroniek zijn de meest memorabele feiten uit het jaar 2020 uit Ootmarsum en omgeving weergegeven. Op deze wijze is iedereen globaal en blijvend op de hoogte van wat er in een jaar allemaal gebeurt in ons stadje en haar prachtige omgeving.
Het jaarboek is inmiddels verspreid onder leden en donateurs. Wie een exemplaar wil hebben kan deze online of per telefoon bestellen bij Jos en Silvia Brummelhuis. De kosten bedragen 9,50 euro.
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
Jaarboek Heemhuis Ootmarsum vol verrassende verhalen
14 april 2023Het jaarboek 2023 van de Vereniging Heemhuis Poorten Frederik Ootmarsum kent weer vele verrassende v...
Lees verder >Jaarboek Heemkunde met een ‘schat aan verhalen’
16 maart 2022Het jaarboek 2022 van de Heemkunde Ootmarsum wordt officieel gepresenteerd op zaterdag 19 maart. Die...
Lees verder >Het is bijna zover………..
18 maart 2021Het is bijna zover…………….Nog een paar dagen en dan ziet het jaarboek 2021 van de vereniging...
Lees verder >