“Kunst kent geen beperking”

Op het moment dat de terrassen in Ootmarsum weer opengaan, wordt ook de galerie Art Brut Kik geopend aan de Oostwal 12. Uniek eigenlijk dat in deze tijd van het Coronavirus de deuren van een galerie voor het eerst opengaan. Het geeft wel aan dat Hettie Scheper-Hulshof  en Jan Wegdam er veel zin aan hebben om kunst, gemaakt door mensen met een beperking, aan het grote publiek te laten zien. Op Tweede Pinksterdag om 12.00 uur in het pand Oostwal 12 is er een korte officiële opening, maar in verband met deze Coronatijd zonder genodigden.

Vijf jaar geleden startte Hettie Scheper met galerie Oostwal2 en vroeg ze Jan Wegdam om met zijn stichting ‘KIK’ (Kwaliteit investeren in kwetsbaarheid) mede invulling te geven aan haar droom om in haar geboorteplaats een kunstgalerij te realiseren. Vijf jaar later ‘lijken de rollen omgedraaid’ en is het de stichting KIK, die in het pand Oostwal 12 werken van kunstenaars met een beperking exposeert en zorgt voor de noodzakelijke financiële middelen.  Maar ook nu blijft ‘vrijwilliger’ Hettie Scheper nauw betrokken bij deze formule, die echt een plek verdient in het Ootmarsumse kunststadje.
“Vorig jaar is ons te kennen gegeven dat we op zoek moesten naar een nieuwe locatie. De eigenaar van het pand Oostwal2 wilde het verkopen of er een eigen invulling aan geven. Dat is allemaal in goed overleg gegaan. Wij moesten echter uitkijken naar iets anders en uiteindelijk zijn we een paar huizen verder uitgekomen in het geboortehuis van Bennie Heisterkamp, die de eigenaar van dit pand is. Dit past ons naadloos,” vertellen Hettie en Jan,” Eigenlijk wilden we al heel graag een wat grotere ruimte, en op deze locatie hebben we dat echt gevonden. Het is zo mooi dat we hier de kunst van onze kwetsbare medemens mogen laten zien, terwijl we er ook naar streven om er een verbindings – ontmoetingsplek van te maken. Zelf hebben we het idee dat we de juiste stap op het juiste moment hebben genomen. Het is echt hartverwarmend om te ervaren hoeveel steun we van alle kanten krijgen.”

Zuivere kunst
In 1949 choqueerde Jean Dubuffet de bestaande culturele elite in Parijs met een baanbrekende tentoonstelling. De Fransman maakte een zoektocht naar nieuwe, zuivere en spontane kunstwerken, ver weg van de gevestigde orde. Daarvoor bezocht hij psychiatrische instellingen, gevangenissen en hij verzamelde kindertekeningen en volkskunst. Deze vorm van nieuwe, zuivere en spontane kunst kreeg de naam Art Brut en hoe passend is deze naam op deze locatie waar de kunstwerken van mensen met een beperking in al hun schoonheid te bewonderen valt. “Bij mijn afscheid heb ik een goed doel mogen bepalen en het geld wat binnenkwam was voor de Twentse zorgcentra. Zelf hebben wij een zoon, die verstandelijk beperkt is, maar die tevens de bron is van mijn passie om juist hen een plek te geven in onze maatschappij. Hij heet Rogier en ik kan heel erg van hem genieten. In onze vorige galerie zat hij papieren zakjes te kleuren en dan kwamen mensen binnen, die hem een compliment gaven. Hij zei niets, kleurde verder en als het af was gaf hij dat gekleurde zakje aan die mensen, die hem complimenteerden en vertrouwen gaven. Dat zorgt voor vertedering en dat is juist datgene wat we ook hier mede willen creëren,” vertelt Jan Wegdam.

Deze kunst kent geen grenzen
Het is een genot om te ervaren hoe Hettie en Jan met hartstocht praten over de mogelijkheden en de kansen, die mensen met een beperking krijgen om te laten zien dat ze er zeker bij horen. “Kunst kan een diepere snaar raken dan alleen maar mooi zijn. Ik merk hoe mensen enorm genieten van deze kunstwerken. Ze vinden het hartverwarmend dat kwetsbare mensen zoiets moois kunnen maken. En ik hoop echt dat deze galerie een volwaardige en gelijkwaardige plek krijgt in vergelijking met de  andere galerieën in het kunststadje Ootmarsum. Dat verdienen onze kunstenaars. De kunstwerken in onze Art Brut Kik roepen verhalen op, waardoor ze zorgen voor verbinding. We hebben veel ruimte, en in deze Coronatijd voldoende mogelijkheden om afstand te houden. We zijn dan ook erg blij met deze locatie. We hopen echt dat we hier iets structureels en waardevols neer kunnen zetten. We kijken ook verder dan de regionale kunstenaars uit de verzorgingshuizen en instellingen of het begeleid wonen. Vanuit heel Nederland  krijgen we verzoeken dat ze graag bij ons willen exposeren en we kijken tevens naar het buitenland. Dit kan zo’n mooie plek worden om elkaar te ontmoeten en te laten zien dat kunst geen grenzen en geen beperkingen kent,” laten Hettie en Jan hun hart spreken.

Dunia Lulu
In de nieuwe galerie aan de Oostwal 12 is er plek ingeruimd voor het project Dunia Lulu. In 2007 reisden Maria Loman-Helthuis en Annelie van der Linde naar India. Ze kwamen aan in het prachtige zuiden en daar vroegen ze zich af waar mensen met een beperking gehuisvest waren. Na wat informatie ingewonnen te hebben kregen ze contacten met een school, die door zusters werd geleid. Van het één kwam het ander en Maria en Annelie voelden dat ze iets moesten doen voor deze kinderen op deze school. In het Indiase Pushkar wordt een schooltje voor kinderen met een verstandelijke en/ of lichamelijke beperking  van hele arme families ondersteund. Dat is ook direct de link met de galerie Art Brut Kik en dus is er een prachtige samenwerking ontstaan tussen de initiatiefnemers van deze galerie en de stichting Dunia Lulu. In het voorjaar van 2015 hebben Maria en Annelie twee zusters  van  de school in Kerala de gelegenheid geboden om naar Nederland te komen.  “Dat was een geweldige ervaring,” blikt Maria Loman terug, “We hebben ze kunnen laten zien dat in ons land kinderen met een verstandelijke beperking toch werk kunnen vinden en dat heeft hen aan het denken gezet. Na een paar maanden kregen we een mailtje dat zij het in India voor elkaar hebben gekregen dat ook daar drie tot vier van deze kinderen een werkplek hebben gevonden. Daar doen we het voor en het  geeft een hartverwarmend gevoel als je dan zoiets leest en dat het hen gelukt is.”  In de galerie verkoopt de stichting prachtige producten uit India, die daar met veel liefde zijn gemaakt.

Verwachtingen
In het prachtige pand aan de Oostwal 12 wordt er nog hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen.  “De Prinsengarde heeft zich beschikbaar gesteld om te klussen en daarnaast ondervinden we steun uit alle hoeken. Dat is van sponsors, vrijwilligers, noabers en noem maar op. Het is echt zo fijn om dit mee te maken. En al deze support, ook van de zorgcentra, doet ons heel erg goed. Ons streven is om op den duur met een nieuwe stichting deze galerie zelfstandig te kunnen runnen. We hebben natuurlijk echt onze verwachtingen om van deze prachtige locatie iets structureels van te maken. Iets dat een vaste plek krijgt en omarmt wordt door Ootmarsum en de Ootmarsummers. We zijn er van overtuigd dat we met deze galerie Art Brut Kik in dit kunststadje passen. We willen hier dan ook heel graag blijven om de kunst van mensen met een beperking te laten stralen, want dat is wat ze verdienen. Dus we nodigen ook de Ootmarsummers graag uit om eens binnen te lopen om met eigen ogen te zien wat kunst zonder beperking los kan maken dankzij de kunstenaars met een beperking,” sluiten Hettie en Jan treffend hun relaas af.

De foto’s zijn van Hanneke Spermon

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Twee ‘nieuwe parels’ bij galerie ArtBrut Kik

Twee ‘nieuwe parels’ bij galerie ArtBrut Kik

De kunstenaars Eva van de Burgt en Daniëlle Poorthuis exposeren tot het einde van dit jaar in de ga...

Lees verder >
Galerie ART BRUT KiK presenteert werken van twee nieuwe kunstenaars

Galerie ART BRUT KiK presenteert werken van twee nieuwe kunstenaars

Met gepaste trots presenteert Galerie Art Brut KiK werken van twee nieuwe kunstenaars. Het zijn Eva ...

Lees verder >
Twee nieuwe kunstenaars in Galerie ART BRUT KiK

Twee nieuwe kunstenaars in Galerie ART BRUT KiK

Dorothea Christiane Hassink en Anke Stoel zijn twee nieuwe parels binnen Galerie Art BRUT KiK in Oot...

Lees verder >