Tijdens Kunst in Ootmarsum wordt naast het exposeren van vele kunstwerken ook aandacht besteed aan een goed doel. Het evenement ondersteunt een aantal projecten, die zijn opgezet door de Ootmarsumse Maria Loman-Helthuis en haar vriendin en collega Annelie van der Linde. Het goede doel heet ‘Dunia Lulu Indiaproject’ en bestaat uit een aantal kleinschalige onderdelen.
In 2007 reisden Maria Loman-Helthuis en Annelie van der Linde met een reis mee naar India. Ze kwamen aan in het prachtige zuiden en daar vroegen ze zich af waar mensen met een beperking gehuisvest waren. Na wat informatie ingewonnen te hebben kregen ze contacten met een school, die door zusters werd geleid. Van het één kwam het ander en Maria en Annelie voelden dat ze iets moesten doen voor deze kinderen op deze school.
“Dat is de reden dat ik ongeveer 7 jaar geleden samen met mijn vriendin Annelie ben begonnen met diverse projecten in India. In eerste instantie dus deze school. We werken kleinschalig en direct en hebben zeer frequent contact met de lokale mensen daar. Zij houden voor ons controle over de gelden en middelen/materialen, die we aangeschaft hebben, “vertelt Maria Loman, “We gaan jaarlijks, op eigen kosten, naar India om de stand van zaken te bekijken en waar nodig verder te ondersteunen en te ontwikkelen.
In 2008 zijn Maria en Annelie dus gestart met een school in Kerala voor 140 kinderen met een verstandelijke beperking. “Daar kwam in 2010 een HIV-Home bij voor vrouwen en deze werd ook in Kerala gevestigd. In de zomer van 2014 hebben we 2 nieuwe projecten opgestart in het noorden van India. In Jaipur zijn we een schooltje aan het bouwen in de slums, zodat de kinderen daar onderwijs kunnen krijgen. De leerkrachten ondersteunen we in lesopzet en organisatie. Aan de MG universiteit is door ons een seminar verzorgd over speciaal onderwijs en inclusie,” beschrijft Maria Loman een aantal projecten.
In Pushkar wordt een schooltje voor kinderen met een verstandelijke en/ of lichamelijke beperking van hele arme families (jaarinkomen 300 euro) ondersteund. Voor het schooltje zijn al leermiddelen, schooluniformen, hygiëne kits met tandpasta/borstel en zeep gekocht en schoolgeld betaalt voor 1 kind (12 euro per maand). “Regelmatig geven we de kinderen naast een schoolmaaltijd iets extra’s te eten, bijvoorbeeld vers fruit, of iets lekkers. Verder wordt geld besteed om te zoeken naar passende arbeid voor jongeren met een verstandelijke beperking. Voor ons is ook belangrijk dat de kansarme jeugd onderwijs volgt, want onderwijs geeft kansen om een betere toekomst te krijgen,” geeft Maria Loman het grote belang aan van hun acties.
In het voorjaar van 2015 hebben Maria en Annelie twee zusters van de school in Kerala de gelegenheid geboden om naar Nederland te komen. “Dat was een geweldige ervaring,” blikt Maria Loman terug, “We hebben ze kunnen laten zien dat in ons land kinderen met een verstandelijke beperking toch werk kunnen vinden en dat heeft hen aan het denken gezet. Laatst kregen we een mailtje dat zij het in India voor elkaar hebben gekregen dat ook daar drie tot vier van deze kinderen een werkplek hebben gevonden. Daar doen we het voor en het geeft een hartverwarmend gevoel als je dan zoiets leest en dat het hen gelukt is.”
Maria Loman-Helthuis en Annelie van der Linde zijn zelf werkzaam binnen het speciaal onderwijs en willen met deze projecten hulp bieden aan kansarme jeugd en vrouwen. Jaarlijks reizen ze naar India om ook te kijken naar nieuwe projecten. “We kunnen daar goed in het Engels communiceren en dat is een groot voordeel. Verder kijken we heel goed naar de betrouwbaarheid van mensen en het moet kleinschalig en ook eindig zijn. Het is heel boeiend om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen, want India is een heel bijzonder en kleurrijk land. Via de organisatie van Kunst in Ootmarsum hebben we contact gezocht en zij vonden het prima dat we ons mochten promoten tijdens het evenement. Ik ben heel benieuwd naar de reacties en hoop veel informatie te kunnen geven over onze projecten,” vertelt een enthousiaste Maria Loman.
Na afloop van het openingsconcert op vrijdagavond 28 augustus om 20.00 uur in de RK kerk met medewerking van het Twents Kamerkoor Mardi le Vingt en soliste Karin Hertsenberg wordt aan de bezoekers een vrije gift gevraagd om dit doel ‘Dunia Lulu India Project’ te ondersteunen. Er is een infostand over dit project en op zaterdag 29 augustus staan Maria en Annelie met een kraam op de markt om spullen te verkopen.
“Voor deze projecten hebben we de komende jaren financiële middelen nodig om ter plaatse materialen en middelen te kunnen aanschaffen voor de kinderen. De financiële middelen krijgen we onder andere door donaties van particulieren en bedrijven, sponsoracties op scholen en het afgelopen jaar zijn we gestart met Dunia Lulu: verkoop van producten uit India. Daarnaast verkoopt galerie Oostwal 2 ook producten voor dit goede doel,” vertellen Maria en Annelie over hun inspanningen om geld bij elkaar te krijgen voor deze hartverwarmende projecten.
Voor meer informatie of een financiële bijdrage : marialoman@hotmail.com IBAN: NL 42 RABO 0107 7987 94, t.n.v. Maria Loman-Helthuis Ootmarsum.
Je kunt de info van de flyer gebruiken. wat de kunst markt betreft is er een infostand bij het concert van mardi le vingt (?) en een mogelijkheid voor een vrijegift na afloop. Ik ben zelf natuurlijk ook aanwezig.
Zaterdag sta ik met een kraam op de kunstmartkt.
Daarnaast verkoopt galerie Oostwal2 ook producten van mij tbv het goede doel.
en mensen kunnen altijd bij mij thuis info krijgen en spullen kopen.