Kunstenaar Peter Broeze ontdekte zichzelf

Peter Broeze is 5 jaar in strijd geweest met zichzelf en de wereld om zich kunstenaar te kunnen en mogen noemen. Hij is het gevoel van overwinning nabij en opende op 19 September 2020 officieel zijn atelier en werkplaats.

Samensmelten Ambacht en Creativiteit
Het was zoals gezegd niet altijd even makkelijk in het leven van Peter Broeze. Na school werkte hij als timmerman, maar Peter werd een zoekende in de bouw, omdat er een gevoel van voldoening ontbrak. Hij probeerde dat te vinden in het vlees en is slager geworden. Hier ontbrak wat hem betreft meer en meer het ambacht. Toen koos hij er voor om die levenslessen te bundelen en de Interieur- en Meubelmakerij in te gaan. Peter Broeze werkte onder meer bij het ambachtelijke, maar nu verdwenen Ganzeboom. Tijdens zijn opleiding waren het met name zijn creatieve uitspattingen, die hem onderscheidden en zelfs tot ‘Uitblinker van het jaar 2012’ op het ROC maakten.

Tijdens een reis in Amerika, in 2015, hakte hij voor zichzelf de knoop door. “Ik wilde het Ambacht en mijn Creativiteit samensmelten en dit tot leven wekken. De logische conclusie was om daarvoor een werkplaats in te richten. De afgelopen 5 jaar zwoegde ik aan mijn werkplaats en atelier. Ik mocht deze bouwen in de schuur van mijn oom en tante in Ypelo. Gaandeweg kwam het besef dat ik kunstenaar was, iets waar ik me moeilijk in kon vinden. Dat had alles te maken met mijn achtergrond als nuchtere Twentenaar, timmerman, slager en ook met mijn persoonlijkheid,” vertelt Peter Broeze.


De werkplaats richtte hij in en dat deed hij onder het mom van ‘meubelmaker’. “Ik was toch een beetje bang voor veroordeling en ik wilde geen grote bek hebben, voordat iets hebt laten zien. Je zit toch als KUNSTENAAR, zweveriger is er bijna niet, bij een BOER, nuchter en handen uit de mouwen, op het erf. Toen de eerste serie kunstwerken gestalte kreeg, volgde ook eindelijk bij mij een gevoel van voldoening, alles viel op z’n plaats. De acceptatie waar ik op hoopte in de familie volgde. Ik durfde hierover ook mijn vrienden in te lichten. De reacties waren heel positief en dat deed me heel erg goed,” aldus een opgeluchte Peter Broeze.


Samensmelten van materialen

De tijd kwam hij tot voor kort door in de interieur- en de woningbouw en dat leverde hem de nodige financiering op. In zijn creaties blijft hij ontdekken en experimenteren om het natuurlijke karakter van het materiaal eruit te halen, het op unieke wijze samensmelten van materialen met hout als hoofdnoot.

Kunst van Peter staat al in tientallen huizen in de regio, maar ook opdrachten voor gemeentes en stichtingen krijgt hij binnen. Het publiek geniet daardoor al op tal van pronkplaatsen van zijn kunstwerken.
Het meest recente werk is het TeamWood, dat Peter heeft gemaakt voor het Waterschap Vechtstromen ten behoeve van de herinrichting van het Reggedal, en de BarkWood, die het Landschap ‘De Barkel’ in Wierden zal sieren. 2020 is helemaal het jaar van Peter Broeze Woodworks geworden.


Meer informatie is te verkrijgen via de mail info@pb-ww.nl of via de website
pb-ww.nl

1.

< Vorig / Volgende bericht >