Kunstenares Desireé Groot Koerkamp vierde vorige week dat ze 10 jaar gevestigd is in Ootmarsum. Daar voelt ze zich inmiddels helemaal op haar plek. “Die tijd is omgevlogen,” benadrukt een gepassioneerde kunstenares, “Mijn zus vroeg me tijdens het feestje wat ik anders had willen doen in die afgelopen 10 jaar. Ik heb gezegd ‘Helemaal niets’ en daar geef ik wel mee aan dat ik me hier in Ootmarsum helemaal thuis voel. “
De eerste drie jaar bevestigden dat beeld nog niet direct, maar na de verhuizing naar het pand Bloemen begonnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen . “We hebben eerst in het pand van de voormalige slager Arens gezeten. Dat was af en toe best een heftige periode, maar op het juiste moment kwam Richard Bloemen langs en hij bood ons het pand aan waar we nu zijn gevestigd. Op dat moment was het een wondertje en dat heb ik vaker in mijn leven meegemaakt. Blijkbaar is er iemand of iets ‘boven’, die niet wil hebben dat ik stop met mijn werk,” aldus Desireé Groot Koerkamp.
Het kunstenaarsleven lacht haar momenteel toe. In die tien jaar Ootmarsum is haar manier van werken compleet veranderd. Continue is ze bezig om zich verder te ontwikkelen en is Desireé op zoek naar steeds nieuwe uitdagingen in haar kunstwerken. Die metamorfose vindt plaats in haar vele creatieve talenten, maar ook met de materialen levert ze een boeiende ‘strijd’ om nog meer mogelijkheden te ontdekken. “Ik wil geen kopie van mezelf zijn en ben zeker niet een kunstenaar van de massaproductie. Met bestaande verven ben ik aan de slag gegaan en heb deze als het ware door ontwikkeld. Dat doe je niet met opdrachten, maar tussendoor maak ik een paneel en dan zeg ik tegen mezelf ‘Deze mag ik verknallen’. Dat gebeurt dan ook regelmatig, “ lacht de kunstenares, “Dat vind ik niet erg, want verschillende keren zie ik iets dat ik echt mooi vind. Dat maakt het ook zo razend boeiend om daarmee te experimenteren en het geeft een kick als daardoor nieuwe mogelijkheden zich aandienen. Ik kan mijn werken nu voorzien met een achtergrond die bestaat uit meerdere kleuren en dat creëer je door te kijken naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen,” laat een enthousiaste Desireé Koerkamp weten.
De kunstenares kan dan ook meerdere technieken hanteren. Glas in lood en gebrandschilderde panelen geven haar voldoening, maar het zijn juist de nieuwe technieken met glasfusing en het maken van glasschilderijen die zorgen voor nog meer tevredenheid bij de glaskunstenares.
Door haar werk in de afgelopen 10 jaar is de waardering voor Desireé Groot Koerkamp alleen maar toegenomen. Zij heeft haar plek gevonden in Ootmarsum, maar Ootmarsum en vele anderen hebben haar kunstwerken zeer zeker ontdekt en die plek op de kunstenaarsladder heeft ze zelf afgedwongen door creativiteit en kwaliteit te leveren. “Het lijkt ook wel of de opdrachten groter en makkelijker worden. Nieuw werk neemt de overhand en de opdrachtgevers vertellen mij alle vertrouwen te hebben in mijn eigen keuzes. Dat geeft voldoening en voelt ook als een stuk waardering. Het geeft ook mij de mogelijkheid om ‘mijn eigen ding’ te kunnen doen en dan blijf je dus heel dicht bij jezelf,” is de stellige overtuiging van Desireé Groot Koerkamp.
Vele projecten heeft ze inmiddels al achter haar naam staan. Samen met Bote Holman maakte ze de Astronomische klok voor Ootmarsum. Voor Wonderrijck creëerde ze een kunstwerk, dat tijdens de opening werd onthuld. Bovenop de Kuiperberg staat een zeer aansprekend gedenkteken voor de Twentse dichter en schrijver Willem Wilmink. Inmiddels heeft ze van de gemeente Dinkelland de opdracht gekregen om op diezelfde Kuiperberg de ontstaansgeschiedenis van 35 miljoen jaar in beeld te brengen van dit unieke stukje Twente. “Het is echt een prachtig project. Er wordt daar richting de Kleikoel een muur van oude stenen, die destijds in de steenfabriek van Scholten zijn gemaakt, gemetseld. Op die muur komen zeven panelen, waarvan ik het ontwerp al klaar heb. Die beelden dus onder meer de verschillende geologische lagen uit. Mijn uitgangspunt voor deze zeven panelen is om het er niet alleen leuk uit te laten, maar het moet ook nog een educatieve functie hebben. Het is dus echt een combinatie van Kunst en Educatie en samen met de Heemkunde Ootmarsum en archeoloog Hans Oude Rengerink hebben we deze kunstwerken besproken om een letterlijk en figuurlijk mooi beeld te creëren van de ontstaansgeschiedenis van de Kuiperberg. Het wordt nog wel hard werken, want in mei 2016 moet deze klus worden afgerond,” beschrijft Desireé dit unieke project.
Na 10 jaar Ootmarsum voelt ze zich dus helemaal thuis in de Siepelstad. Niet alles ging over rozen, maar de kunstenares toonde zich veerkrachtig door vooral zichzelf te blijven. “Het zoeken naar uitdagingen en je steeds blijven ontwikkelen hebben er mede voor gezorgd dat ik nu in een positie ben dat ik gewoon mijn eigen ding kan blijven doen. Er komen nog steeds nieuwe mogelijkheden op mijn pad. Daarom ben ik eigenlijk best trots dat ik hier in Ootmarsum 10 jaar heb mogen werken. En er is ook geen enkele reden om dit plekje op te geven, omdat ik het geweldig naar mijn zin heb. Daarnaast voel ik vertrouwen en krijg ik de waardering, waardoor ik enorm gemotiveerd blijf om mezelf te blijven ontwikkelen, heerlijk mijn eigen gang in de kunst te kunnen gaan om daardoor mijn eigen ambities en doelen te kunnen nastreven. Ik ben begonnen met een nieuwe sieradenlijn van glas en bladgoud/zilver. En wat er verder nog komt is allemaal verborgen in de glazen bol. Tien jaar Ootmarsum zijn voorbij gevlogen en in de toekomst kijken is lastig, maar de uitdagingen blijf ik zoeken en daarom verveelt dit werk nooit en kijk ik vol vertrouwen uit naar de volgende 10 jaar in dit mooie stadje,” laat een zelfbewuste Desireé Groot Koerkamp weten.
Meer weten over deze kunstenares? Dat kan via de site http://www.dechauxglasdesign.nl of kom gewoon langs bij Grotestraat 18. De Galerie DechauxGlasDesign is woensdag tot en met zondag in de middaguren geopend.
Foto’s zijn van Caspar Kouijzer