De bekende schrijver Marinus van den Berg liep al jaren rond met het idee om een lees-en kijkgids te schrijven over een aantal monumentale kunstwerken van de Ootmarsumse kunstenares Annemiek Punt. Vorig jaar maakte de auteur daarvoor 13 reizen en dat leidde tot een prachtig boek ‘De omweg waard’.
Marinus van den Berg beschrijft in het boek hoe hij de monumentale glaskunst van Annemiek Punt ervaart. Tevens doet hij verslag van ontmoetingen met mensen, die zich met de kunstwerken verbonden voelen. De creaties van de kunstenares roepen emoties op en die zorgden er voor dat de gesprekken leidden tot het toevertrouwen van levensverhalen aan de schrijver. Deze heeft van den Berg opgetekend en het resultaat is een prachtig boek met indringende ontboezemingen en kleurrijk beeldmateriaal. De kunstwerken van Annemiek Punt bevinden zich op plekken waar mensen samenkomen op belangrijke momenten in hun leven, bijvoorbeeld in kerken en op begraafplaatsen. Marinus schrijft onder andere over zijn ontmoetingen in het Syrisch Orthodox Klooster, de Nicolaaskerk in Denekamp, de Thaborkerk in Hengelo, maar ook de Nieuwe kerk in Delft en het monument bij de Canadese Begraafplaats in Holten.
Werken Annemiek Punt een bron van inspiratie
Annemiek Punt is één van de zeldzame vrouwen in het zware vak van de monumentale glaskunst. Sinds 1980 voerde ze meer dan zeventig opdrachten uit voor ramen, beglazingen, glaspanelen en glasreliëfs in kerken, stiltecentra, instellingen en woningen. Tegelijkertijd verrijkte zij haar vakgebied met nieuwe technieken, waaronder het glasversmelten. Het kleurgebruik van Annemiek Punt en de abstract-expressionistische stijl worden alom geprezen; haar glaskunst is over de hele wereld te zien, van Amsterdam tot Berlijn, van Lekkerkerk tot Nagasaki.
De kracht van het werk van Annemiek Punt is dat het de zwaarte van het leven laat zien, maar dat het tegelijkertijd bemoedigt. Mensen worden blij van haar kunstwerken. Zij ervaren een levensblijheid die ondanks de zwaarte hoop geeft. “De vreugde van het kijken,” noemt Marinus van den Berg dit. Hij schrijft onder meer: “Het licht in Annemieks werk brengt mensen ertoe hun levensverhaal te vertellen.. Ze vertrouwen me die verhalen toe. In dit boek geef ik die verhalen door, ook als ze indringend zijn. Soms lijken het sombere verhalen, maar schoonheid en kunst kunnen ervoor zorgen dat ze tegen het licht worden gehouden. Kijken naar de glaskunst van Annemiek Punt levert vreugde op: er is gelukkig licht dat vrij maakt, kleurrijk licht, dat ons aanstoot.”
Op zondag 25 maart om 13.30 uur presenteert de bekende schrijver Marinus van den Berg zijn nieuwste boek ‘Een omweg waard’ in de galerie van kunstenares Annemiek Punt. Beiden zijn aanwezig in de galerie aan de Kloosterstraat 5 in Ootmarsum.
Marinus van den Berg
Marinus van den Berg (1947) studeerde aam de Katholieke Hogeschool Utrecht en aan de Universiteit van Yale (New Haven, VS). Hij was acht jaar pastor in het Apeldoornse verpleeghuis Randerode, en vijftien jaar pastoraal vormingswerker voor de gezondheidszorg in Almelo. Daarna werkte hij als geestelijk verzorger bij zorgaanbieder Laurens te Rotterdam, in Antonius IJsselmonde en in het regionale palliatieve centrum Cadenza. Hij is actief als spreker en publicist over thema’s als afscheid, rouw en verlies, en zorg.
De kunstwerken van Annemiek Punt inspireerden hem tot het schrijven van teksten voor de boeken ‘De Glans van Licht’ in 2008, ‘Verlangen naar Licht’ in 2013, ‘Een Punt voor Jou’ in 2014 en ‘De Kracht van Licht’ in 2016. En nu dus, in 2018, tot het schrijven van ‘Een omweg waard’.
Annemiek Punt
Annemiek Punt (1959) begon al op 19-jarige leeftijd haar eigen glasatelier in Denekamp. Ze bekwaamde zich in het vak bij Duitse glazeniers en studeerde daarna schilderen en tekenen aan de AKI kunstacademie in Enschede. In 1994 vestigde zij zich in Ootmarsum (Ov), waar haar atelier en galerie te vinden zijn in een voormalig kindertehuis aan de Kloosterstraat. Daar ontwikkelde en verfijnde zij haar kenmerkende gebruik van kleuren en vond ze voldoende rust en ruimte om haar fascinatie voor kleur, vorm, techniek en gevoel tot uiting te brengen. Haar ontwerpen zijn zowel figuratief als abstract, maar altijd even boeiend en tijdloos. Naast het gebrandschilderde glas-in-lood heeft Annemiek zichzelf versmelten van glas eigengemaakt. In de veelkleurige glasobjecten ziet men haar ervaring terug, zowel in het glassnijden als in het kleur- en vormgevoel.
Specificaties van het boek
Titel: Een omweg waard
Auteur: Marinus van den Berg
Uitvoering: Paperback/softback
Afbeeldingen: 29 full colour afbeeldingen
Formaat: 17 x 22 cm
Omvang: 96 pagina’s
Kunstwerken: Annemiek Punt
Uitgeverij: Ten Have ISBN 9789025906443
Het boek is te verkrijgen via www.annemiekpunt.nl/boeken, in de galerie en bij de boekhandel.