Jim van Ingen, Han Damhuis, Karel en Kas Meijers zijn de eerst exponenten van het ‘nieuwe’ vliegen binnen de Othmarvliegers. Maar ook andere leden kloppen op de deur!!!!
Vorig jaar was het al duidelijk met de geweldige prestaties van de combinatie Meijers dat er een andere wind door de vereniging blies. Dit jaar voegen Jim van Ingen en Han Damhuis zich nadrukkelijk bij deze combinatie. Maar ook andere leden staan te trappelen om de volgende stap naar een hoger niveau te kunnen zetten. In de uitslagen van de afgelopen weken is goed te zien wie daar bij horen. Het beste bewijs voor deze nieuwe schwung binnen de Othmarvliegers is het geweldige resultaat van de nog jonge Jim van Ingen, die met zijn duiven niet alleen binnen de vereniging, maar ook in Kring 2 , NPO Afdeling 9 een puike prestatie leverde. Jim voelt zich thuis op het warme nest van de Othmarvliegers. Een postduivenvereniging, die niet meer alleen tevreden is met de derde helft, maar elkaar stimuleert om beter te presteren, echter wel met dezelfde sfeer en kameraadschap. Hieronder het immer boeiende postduivenverhaal van Martin Weghorst.
Terugblikken in het verleden van een duivenvereniging vindt in de regel alleen maar plaats bij een jubileum. December 2012 was voor de Othmarvliegers zo’n historisch moment. Dergelijke momenten moet je koesteren, ze komen niet veel voor en ze zijn des te mooier als het onverwacht gebeurt. De wedvlucht vanuit Chateauroux, 728 kilometer vanaf Ootmarsum, was zo’n moment. De Othmarvliegers stond in het verleden bekend als een vereniging waar de gezelligheid de boventoon voerde. Presteren was mooi, maar de 3e helft net zo of misschien nog wel belangrijker was. Met de terugkeer van de “verloren zoon” Kas Meijers en de aanmelding van Han Damhuis en Jim van Ingen kwam er een nieuw elan in de vereniging. Wat bleef was de amicaliteit maar wat er bij kwam, was de drang naar beter presteren, niet in de laatste plaats aangezwengeld door Kas en Karel Meijers. Niet meegaan in die drift betekent thans onherroepelijk een plaats in de 2e helft van de uitslag. De liefhebber, die zichzelf enigszins serieus neemt, wil dit niet laten gebeuren. Gevolg daarvan is dat de toenemende prestaties zich als een olievlek uitbreiden over de vereniging. Het ultieme voorbeeld is de Chateauroux van zaterdag 6 juli 2013. Waar heel Nederland al maanden naar verlangt, was die zaterdag een feit: de zomer was gearriveerd. Tienduizenden duiven uit heel Nederland werden die dag om 07.15 uur gelost bij stralend weer en met een rustige noordoosten wind. De verwachting was dat duiven op de langste afstand zo ongeveer 11,5 uur nodig hadden om thuis te komen. Ga d’r maar aan staan en ik geef het je te doen, zo’n vlucht is te vergelijken met een zware bergetappe in de Tour de France.
Op de site van het grootste kweek- en vliegcentrum van postduiven van Nederland, Eijerkamp.com, (jawel, de meubelgigant) worden wekelijks de aankomsten online aangegeven. Hun duiven zijn topduiven en hun aankomsten vanuit Chateauroux zijn een indicatie wanneer er in Ootmarsum geconstateerd moet worden. De eerste melding was 17.42 uur, snelheid 64 km per uur en dat betekende dat er binnen een uur, hun afstand is 65 km minder, geconstateerd moet worden om hun duiven te kloppen. De lezer zal het al wel hebben aangevoeld: het was Jim van Ingen, lid van de Othmarvliegers en wonende te Denekamp, die binnen het uur een duif wist te constateren. Een supervroege duif: 1e in de vereniging, 1e in de CC Denekamp-Oldenzaal-Ootmarsum, 2e in Kring 2 en 10e in de Afdeling 9 te vinden op SBS 6 teletekst pagina 861.
Wat voor alle duivensportkroniekers geldt is: we need stories ! We hebben verhalen nodig om wat te schrijven. Onderstaande tekst kwam zondag 7 juli voor dag en dauw via de mail binnen. Jim van Ingen schrijft, doordrenkt met adrenaline:
Terwijl ondergetekende al enige tijd (05:45) bij zijn duiven vertoefd, leek het mij een mooie tijd om jou te voorzien van de nodige info.
De 1e duif was (officieel) VIP’S Mr. Richi. Deze doffer vloog tot nu toe 4x top5 (1xMidfond, 3xdagfon) in de vereniging, telkens bij snelheden lager dan 1200 mpm. Het is even wachten maar hij vliegt misschien wel teletekst. Op dit moment 10e NPO! Gezien de wind en ligging al een unieke prestatie, maar ook nog eens op -zo goed als- langste afstand van de afdeling. Een topdoffer gekweekt uit 2 duiven van vriend Richard Visscher uit Glanerbrug. De vader van deze duif kreeg ik op mijn 18e verjaardag (broer 2e en 3e NPO) En de moeder is een kleindochter Johnny Boy en gekregen van Richard toen ik in 2010 begon met postduiven.
Het mooie van deze prestatie: Ik wil en moest presteren, het liefst op deze – wat nu blijkt- zware Nationale vlucht. En dat is gelukt. De 2e in Kring 2 waarschijnlijk en natuurlijk voor het eerst de 1e prijs in CC de grensstreek. Het nieuwe systeem wat Van Ingen heeft bedacht voor de dagfond lijkt te werken met telkens resultaten bij de 1e 100 NPO én top 20 kring2. Ik ben een tevreden ‘ventje’.
Wie ongetwijfeld ook een ‘tevreden ventje’ is Han Damhuis. 6 minuten nadat Van Ingen geschiedenis heeft geschreven constateerde Han zijn 2e getekende duif en was daarmee goed voor een 2e in de vereniging, een 2e in de CC, een 6e in Kring 2 en 28e in Afdeling 9. Wat voor Van Ingen geldt, geldt ook voor Han: buitengewone prestaties waar een diepe buiging voor gemaakt moet worden, niet in het minst voor de duiven zelf. Gevraagd naar de afkomst van de duif van Han kwam het volgende naar voren. Citaat: Het is een halve Laarhuis, een hele had onderweg wel aangelegd ! Hoewel de duif van Han Damhuis is, genoot Marcel Laarhuis volop mee en dan weet je dat het in de vereniging goed zit.
Onder het genot van wat gerstenat kon het afslaan van de klokken niet lang genoeg duren.
Door deze uitslagen raakt de midfond wat ondergesneeuwd, zelfs in deze tijd van het jaar. Dezelfde dag, 6 juli, stond namelijk ook de laatste midfondvlucht op het programma. Het is vorige week al aangegeven, nagenoeg geen enkele vlucht kon aangemerkt worden als ‘normaal’ en voor Chalons en Champagne, 425 kilometer, geldt hetzelfde. Noordoostenwind, hoge temperaturen, een latere lossing, 9.45 uur en dat zijn precies de ingrediënten voor een zware vlucht met grote kans op verliezen van duiven die zich in de afgelopen weken voor in de uitslag hebben laten zien. Het kampioenschap midfond ging feitelijk nog maar tussen 2 hokken: de comb. Meijers en Theo Luttikhuis. De topduif van de combinatie, DreamGirl verkeerde de laatste weken niet in die vorm die ze een tijdje geleden etaleerde daar waar de vliegploeg van Luttikhuis, een waar vreemdelingenlegioen, als een waar leger de strijd met iedereen aanging. Het was DreamGirl die zich wist te herpakken en de vlucht wist te winnen, net voor een hokmaat van haar en voor de ‘509’ van Theo Luttikhuis. Eindconclusie was dat de comb. Meijers met een miniem verschil het midfondkampioenschap voor zich wist op te eisen. Op het moment van afslaan waren meerdere goed presterende duiven nog niet huiswaarts gekeerd. Wellicht de tol die betaald moet worden voor de zware vluchten van de afgelopen weken. Het is niet anders. De volledige eindstand in het midfondkampioenschap houdt u tegoed.
De volledige uitslag van Chateauroux, 8 deelnemers, 44 duiven en gesponsord door Luka Beveiliging te Oldenzaal:
1, 3 en 4: Jim van Ingen
2 en 5: Han Damhuis
Chalons et Champagne, 9 deelnemers, 62 duiven en gesponsord door Erwin Hemme, Nieuw en Verbouw te Ootmarsum:
1., 2. en 4: comb. K. en K. Meijers
3. Th. Luttikhuis
5. H. Damhuis