Lokale lasten omlaag, investering in duurzaamheid, maatschappelijk vastgoed en inbreiding van woningbouw
Wie een financieel gezond huishouden wil runnen, weet precies hoe het gaat: je hebt veel wensen op je verlanglijstje, maar je kunt niet alles tegelijk. Dat betekent keuzes maken, zodat de uitgaven niet groter worden dan de inkomsten. “Bij de gemeente werkt dat hetzelfde. In de begroting voor 2018 staan de keuzes die wij voor volgend jaar hebben gemaakt”, vertelt wethouder Alfons Steggink. “De grootste uitgaven gaan naar duurzaamheid, maatschappelijk vastgoed en de inbreiding van woningbouw. Verder zijn we een financieel gezonde gemeente en daar mogen we best trots op zijn.” De gemeenteraad moet de begroting nog vaststellen. Dat gebeurt in de raadsvergadering op 7 november a.s.
De volledige begroting is digitaal beschikbaar via de site van de gemeente Dinkelland (type ‘Begroting 2018’ in via de zoekfunctie), maar de wethouder Financiën licht hieronder de drie grootste speerpunten uit de begroting toe. “Ik ben blij dat ik namens het college kan melden dat de totale lokale lasten omlaag gaan. Dat wil zeggen: de OZB blijft gelijk en tarief voor het vastrecht van afvalinzameling gaat met € 25,- omlaag. Hierbij wil ik de bewoners een groot compliment geven, want doordat zij goed afval scheiden wordt minder restafval aangeboden. We laten de bewoners graag meeprofiteren van dit voordeel.” De enige belasting die verhoogd wordt, is de rioolbelasting conform de in het verleden gemaakte afspraken vanuit het rioleringsplan.
Duurzaamheid is het eerste grote thema, waaraan de gemeente volgend jaar extra hard wil trekken. De gemeenteraad zal de duurzaamheidsambities binnenkort vaststellen, waarna concrete afspraken gemaakt worden. “We kijken verder dan het hier en nu, want we willen natuurlijk ook dat onze kinderen en kleinkinderen in een schoon en veilig milieu en in een fijne leefomgeving kunnen wonen”, aldus Steggink. “Samen met de gemeenten Tubbergen, Oldenzaal en Losser werken we aan onze duurzaamheidsambities. Daarbij kun je denken aan het bevorderen van duurzame energieopwekking, bijvoorbeeld biogas en zonnepanelen. Concrete stappen worden nog uitgezet, maar in ieder geval is hiervoor voor volgend jaar geld gereserveerd.”
Het tweede speerpunt is het maatschappelijk vastgoed, dat zijn gebouwen die in gebruik zijn voor cultuur of onderwijs. “Zo leggen we in 2018 bijvoorbeeld geld opzij voor de onderwijshuisvesting in de gemeente Dinkelland”, vertelt de wethouder. “Onder meer in Denekamp wordt samen met de bewoners en scholen nagedacht over de toekomstige huisvesting van de basisscholen. Wat daar het resultaat van is, weten we nog niet, maar wel dat we daar kosten voor moeten maken.”
De woningbouw trekt weer aan, maar de vraag naar grondgebonden woningen zal naar verwachting niet toenemen. Dat betekent dat de gemeente geen grote uitbreidingsplannen zal ontwikkelen, maar eerder zal kiezen voor het bouwen van een klein aantal woningen binnen al bestaande bouw. “Dit kost meer geld, omdat er eerst moet worden gesloopt, vaak ook nog gesaneerd en dan tussen bestaande bouw moet worden gebouwd. We nemen in de begroting daarom extra geld op om dit soort inbreidingsplannen, het derde speerpunt, te kunnen realiseren.”
Over zorg en welzijn kan de wethouder kort zijn: “We zijn nu een paar jaar verder nadat het rijk de zorgtaken heeft overgedragen aan de gemeenten en weten steeds beter wat dit van de gemeente vraagt. Iedere bewoner heeft de zorg ontvangen die hij nodig had en dat is natuurlijk ook de bedoeling. We gaan wat dat betreft op dezelfde voet verder.”
Deze begroting is de laatste van het college in deze raadsperiode. In maart 2018 zijn er verkiezingen en daarna gaan een nieuw college en nieuwe raad aan de slag. “Het is fijn om een begroting met zulke cijfers, en daarnaast ook een gezond meerjarenperspectief, te kunnen overdragen“, aldus een uitermate tevreden wethouder van Financiën.