Twee Ootmarsumse oud-Indiëgangers waren donderdag 15 oktober in café-restaurant Rouwers gekomen voor de jaarlijkse reünie: secretaris Antoon Greven (89) en penningmeester Henk Hermelink (87). Het geringe aantal was voor hen geen verrassing. “Er hadden er hooguit twee meer kunnen zijn,” zei Henk Hermelink met enige berusting. Van tevoren was al afgesproken dat dit de laatste bijeenkomst zou zijn. Het aantal Ootmarsumse oud-Indiëgangers is zodanig teruggelopen, dat zo’n bijeenkomst geen zin meer heeft. Hiermee kwam een einde aan een jaarlijkse traditie die vanaf 1997 in stand was gehouden.
Het begon in 1996 met de uitgave van het boek “Oud-Indiëgangers uit Ootmarsum vertellen”, dat Harrie Oude Elberink en Ben Morshuis van de BMS hadden geschreven. In dat boek konden de oud-Indiëgangers hun belevenissen vertellen. Erg belangrijk in die jaren, toen in de pers tal van verhalen verschenen over misdragingen die Nederlandse soldaten zouden hebben gepleegd.
De Ootmarsumse auteurs gaven de plaatselijke oud-Indiëgangers de gelegenheid daarop te reageren en hun eigen verhaal te vertellen. Bijna 50 mannen maakten daarvan gebruik. (Later bleek dit initiatief op meerdere plaatsen in Nederland navolging te vinden)
De presentatie van het boek vond in 1996 plaats in het bijzijn van de oud-soldaten en hun partners. Het werd een geweldige gebeurtenis met een broodmaaltijd, toespraken door onder andere de burgemeester, het maken van een groepsfoto, een groots opgezette expositie over Indië en de andere dag een speciale viering in de kerk.
Dat alles maakte op de deelnemende oud-Indiëgangers zoveel indruk dat nog diezelfde dag werd afgesproken om elk jaar op de tweede donderdag van oktober bijeen te komen voor een plaatselijke reünie. Vanaf het begin was dit initiatief een succes en werden de bijeenkomsten door veel oud-strijders, vaak met partner bezocht. Herinneringen “aan toen” waren het belangrijkste gespreksonderwerp. Elke bijeenkomst werd geleid door Johan Weustink die tot voorzitter was gekozen en die op provinciaal en landelijk gebied ook veel voor de oud-Indiëgangers betekende. Bij elke bijeenkomst was ook de BMS vertegenwoordigd.
Een hoogtepunt in al die jaren vond in 2006 plaats, toen opnieuw op initiatief van de BMS een dank- en herinneringsplaquette werd onthuld op het Bergplein. Dat gebeurde in aanwezigheid van de burgemeester, maar ook van de schooljeugd. Johan Weustink had daarvoor speciaal klassen bezocht en over zijn belevenissen verteld.
Maar het was Johan Weustink die de laatste jaren moest constateren dat het aantal reünisten steeds meer terugliep. “Oons köppelke wodt ieder joar kleiner”. Dat köppelke was nu dan zo klein geworden, dat besloten is, aan de reünie een einde ta maken. Antoon Greven en Henk Hermelink hieven bij Rouwers voor het laatst hun glas op hun kameraden.
Op de foto
Antoon Greven (links) en Henk Hermelink