Wim Stroot, de bekende ondernemer op de hoek Grotestraat/Schiltstraat, neemt in september afscheid van zijn modewinkel Stroot Modes. Het betekent ook dat hij zijn laatste Siepelmarkten als trouwe ondernemer en deelnemer heeft meegemaakt. 48 jaar Siepelmarkten heeft hij meebeleefd. “Waar blijft de tijd,” laat de Ootmarsummer weten. Hij blikt nog een keer terug op die bijna 50 jaar. Ieder jaar weer was Wim met zijn medewerkers/familieleden van de partij en wie kent niet de modeshows, die in de beginjaren van de Siepelmarkten door hem werden gegeven. Zijn winkel was ook een plek van ontmoeting voor deelnemers en bezoekers en altijd stond er wel een kop koffie klaar. Hierbij zijn terugblik op maar liefst 48 jaar Siepelmarkten.
48 jaar Siepelmarkten en allemaal meebeleefd
Tim Zweerink van de Siepelmarktcommissie vroeg me of ik een stukje wil schrijven over mijn belevenissen op de Siepelmarkten. Het is mijn laatste jaar geweest, omdat ik met mijn zaak stop.
De beginjaren waren echte pioniersjaren, maar het enthousiasme en met name de gemoedelijkheid straalde uit over de Siepelmarkten. Iedereen wilde er het beste van maken. Mijn broer Jos en Gait Brandehof haalden een os aan het spit uit Duitsland. Dat werd een geweldige publiekstrekker waar eigenlijk geld bij moest. Maar daar werd niet over gezeurd
Commercieel deden we allemaal ons eigen ding en werden er goed (door mijzelf) bedrukte T-shirts verkocht. Uit de buurt van Groenlo kwam jarenlang Dinie Wintermans.
Zij breide Grolsche wanten. De catering werd, soep of macaroni (de markt duurde toen nog van 10.00 uur tot 21.00 uur) door mijn moeder verzorgd. Het ging ‘zoals het been ‘t hef’, zoals men in Twente zou zeggen.
Zelf heb ik ook nog in de Siepelmarktcommissie gezeten, maar bespaar me de exacte jaartallen. Ik nam de Kindermarkt voor mijn rekening. De kinderen mochten ’s morgensvroeg een kavel innemen. Er was geen plek besproken, dus toen het nog donker was liepen de eerste kinderen al op straat om de mooiste plek uit te zoeken. Dat was al rond de klok van 4.00 uur en dus liep ik er ook om het goed te laten verlopen.
Later kwam de toenmalige Siepelmarktvoorzitter Ab Groothuis met het lumineuze idee kavels te verdelen en startten we om 8.00 uur de kindermarkt. Toen kregen de kinderen nog voor elk aangeleverd dier een kwartje, totdat een knaap met een pot met wandelende takken kwam………..Dat was betalen geblazen, maar wel slim van die jongen.
We maakten later de regel geen insecten en vissen en verder moesten de aangeleverde dieren ruim behuisd zijn. Nu is het ondenkbaar en verboden.
De Siepelmarkten vallen en staan bij de bereidwilligheid van de vrijwilligers en voor hen nog steeds grote complimenten.
Jarenlang kwamen Duitse boeren ‘zog schuhsolen’ bakken en kregen ze bij ons koffie.
En mandenmaker Hofsté uit Lattrop heeft menig sanitaire stop en koffie bij ons gehad.
Wat me vooral bijblijft is de gemoedelijkheid en het enthousiasme en natuurlijk het zeuren met elkaar. Iemand, die ’s morgens vijf minuten te laat kwam, werd begroet met ‘Goedemiddag’.
175 pannenkoeken gegeten in 48 jaar Siepelmarkten
Goede herinneringen heb ik ook aan de pannenkoekbaksters van de Hervormde Gemeente, die dit belangeloos doen voor de kerk. Zij zijn die waardering meer dan waard. Naar schatting heb ik er meer dan I75 pannenkoeken gegeten in die 48 jaar Siepelmarkten.
Ook mijn zus lne, die jaren in de zaak geholpen heeft, maakte veel mogelijk, zodat ik mijn gang kon gaan met de organisatie. In de beginjaren kon je bijna alles verkopen. lk vroeg mijn oudste zus, die huishoudlerares was, te helpen. “Dat kan ik niet,” zei ze. Maar ik had lndia kieltjes ontworpen en laten maken bij een Indiase producent in Amsterdam. Onze Truus wist niet waar ze rennen moest, want die dingen verkochten geweldig. Zelfs de kleuren van die kieltjes weet ik nog: havanna, zwart ,wolwit en bruin.
Van de kraam hebben we nog super 8 beelden, dus van die oude filmpjes.
Het blokfluitmeisje in klederdracht
Altijd blijft me nog het meisje met de blokfluit in klederdracht bij. Ze speelde op de kindermarkt zo serieus het vader Jacob, alsof ze in een concertzaal stond. Het zijn geweldig leuke herinneringen na bijna 50 jaar Siepelmarkten. Wat vliegt de Tijd !!!
Wim Stroot met zijn opvolgster Lotte