De grote tocht met paard en koets van Wit Rusland naar Parijs, in de voetsporen van Keizer Napoleon Bonaparte, tweehonderd jaar geleden, gaat op 22 april van start. De paarden worden getraind, de koets gereed gemaakt, de trailer ingericht en de crew maakt zich op om de tocht van 2300 KM te gaan maken.
Het is een uniek initiatief als kapstok voor een sponsorcampagne voor de Stichting Gichon die eigenaar is van een opvangtehuis in Wit Rusland voor de kinderen, die het slachtoffer zijn van de kernreactor-ramp in Tsjernobyl. Het tehuis moet helemaal ingericht worden en daarvoor zijn bouwmaterialen nodig. Tevens wil men daar een inrichting realiseren om les te kunnen geven en de kinderen onder te brengen en op te vangen.
Fervente leden van de Twentse rijtuigenvereniging “De Koetsenkeerls” hebben zich bereid verklaard deze geweldige tocht te gaan maken. De Stichting Napoleon-1812 is hiervoor opgericht met Gerrit Haakmeester als voorzitter, Hein Heun als vice-voorzitter, Harrie Mulder als penningmeester en Bennie Heun en Joost van Hövell tot Westervlier als bestuursleden. Zij vormen de kern van de crew die de reis gaan maken. Daarnaast gaat Erik Jager, de voorzitter van Gichon, een groot deel van de reis mee en verzorgd hij samen met Alexander Saphiazhynski en Joost van Hövell de navigatie tijdens de reis. Bennie Heun is de chauffeur van de Napoleon-trailer. Sjoerd Jan van Breemen gaat als begeleider mee in het kader van zijn opleiding paardenmanagement en Lieke Zweers en Mariëlle Vermeer gaan mee in het kader van de journalistenopleiding en zullen de verslaglegging van de hele reis verzorgen.
Een heel bijzonder gezelschap dat in de periode van 22 april tot 23 mei de reis van hun leven gaat maken. Het is niet zomaar met een koets elke dag 70 tot 80 kilometer afleggen: er komt heel wat bij kijken om deze taak te volbrengen. Er zijn 5 paarden gekocht, die een plek hebben in de trailer en waarvan er steeds twee voor de koets lopen. De heenreis en het paardentransport onderweg is door Hein Heun geregeld. Hij heeft een enorme trailer van 17 meter beschikbaar gesteld, waarin de 5 paarden, de koets en de reizigers onderdak vinden. Deze trailer gaat op 23 april ‘met inhoud’ naar Smogorni aan de Litouwse-Wit Russische grens waar de paarden en koets uitgeladen worden en de reis officieel op 26 april gaat beginnen.
Een reeks aan contacten op de route onderweg zijn gelegd. Ontroerende contacten, hartelijke contacten, geweldig enthousiasme is er nu al bij de voorbereiding van de reis ervaren. De doortocht met de Napoleon-koets zorgt er voor dat men er in veel plaatsen een geweldig feest van wil maken. Bij de start in Smogorni zal een lokaal Napoleon museum worden geopend en in Litouwen vinden op de route verschillende Napoleon evenementen plaats. Tijdens de doorreis door Polen wordt op veel plekken de crew ontvangen door het stadsbestuur. Ook in Duitsland wordt tijdens stops een ontvangst voorbereid en wanneer de Frans grens wordt bereikt gaat het naar een voorstadje van Parijs: Meaux. In dit Franse voorstadje heeft het stadsbestuur een eindafsluiting van de reis voorbereid bij het “Hotel de Ville”. In het restaurant van een grote manege hoopt de crew in een afsluitende bijeenkomst het welslagen van deze grote reis te kunnen vieren samen met hun partners, vrienden en belangstellenden.
Tijdens de reis zal van alle moderne media gebruik gemaakt worden om te kunnen volgen hoe de reis verloopt. Via GPS is steeds de locatie van de koets te peilen, er wordt dagelijks een weblog in samenwerking met het dagblad TC Tubantia gevuld met de belevenissen van de crew. Mogelijk wordt een webcam aan de trailer verbonden en wekelijks wordt een journaal afgedrukt in verschillende dagbladen en natuurlijk op de eigen website www.napoleon-1812.nl. Deze geeft steeds de actuele informatie en een routeschema, waar af te lezen is, waar het konvooi zich bevindt op die dag.
Op 22 april in Ootmarsum vanaf 14.00 uur, wordt de crew officieel uitgezwaaid. Marga Bult is de gastvrouw en zal aan de vele genodigden en sponsors de leden van de crew voorstellen en het konvooi uitzwaaien. Keizer Napoleon Bonaparte komt in de koetsen met de hofdames aan op het Kerkplein en wordt begeleid door het regiment grenadiers van het 3e keizerlijke regiment. Met authentieke musketgeweren zal het startschot voor deze gedenkwaardige reis worden gegeven. De Ootmarsumse Boerendansers begeleiden Napoleon en treden op tijdens deze grootse manifestatie.
Sponsoring van de tocht is mogelijk via een sponsorbedrag, maar ook door het adopteren van een aantal kilometers van de 2300 lange tocht. Sponsorformulieren staan op de websites www.napoleon-1812.nl en www.gichon.com en zijn op 22 april in Ootmarsum beschikbaar.