Lammerink Installatiegroep uit Ootmarsum heeft een groot project weten binnen te halen. Samen met Aannemingsmaatschappij Friso realiseert Lammerink de technische installatie voor de grootschalige nieuwbouw in Marknesse. Dat doen zij in opdracht van de Nationale kennisonderneming voor de Lucht – en Ruimtevaart (NLR).
Grootschalig project
Het NLR is toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor zowel de overheid als het bedrijfsleven.
Het project wordt uitgevoerd midden in Marknesse (Flevoland). Op het bestaande NLR-terrein wordt een bedrijfsgebouw met industrie- kantoor- en bijeenkomstfuncties gerealiseerd. De bouwwerkzaamheden bestaan uit de nieuwbouw van een centraal gebouw van drie lagen met onder andere de entree, een auditorium (aula) en een restaurant. Daarnaast worden er drie kantoorgebouwen gebouwd met op de begane grond een onderzoeksruimte en op de tweede en derde laag kantoorruimtes. De corridor, ook wel de centrale as genoemd, wordt de verbindende factor tussen het centrale gebouw en de kantoren en hallen. In de totaal zeven productiehallen vinden specifieke werkzaamheden plaats waar hoge eisen worden gesteld aan trilling en geluid. De hallen kunnen ingedeeld worden in kleinere ruimte en zijn in sommige gevallen voorzien van tussenverdiepingen (entresols). De hallen zijn zodanig opgezet dat deze in een kortere of langere vorm kunnen worden uitgevoerd (groei- en krimpmogelijkheden).
Hoogwaardige technologie
Lammerink Installatiegroep realiseert een totaalpakket aan werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties in het nieuwe onderkomen. Bijzonder aan het gebouw zijn de duurzame energiesystemen, zo wordt er gekoeld met water uit de vijver en wordt gebruik gemaakt van een WKO-systeem. Er worden strenge klimaateisen gesteld wat betreft temperatuur en luchtvochtigheid. Dit wordt geregeld door een geavanceerd gebouwbeheersysteem (GBS) dat de luchtbehandeling, verwarming en koeling aanstuurt. Dit GBS stuurt ook de (LED)verlichting, toegangscontrole en diverse beveiligingsinstallaties. Ook worden er drie middenspanningsinstallaties door Lammerink gerealiseerd inclusief 10 kV stations. Naast diverse elektrotechnische voorzieningen ten behoeve van testopstellingen wordt hiervoor ook een compleet hydraulisch en persluchtsysteem aangelegd met daarbij diverse technische gassen.
Goede naam in Nederland bij universitaire labaratoria
De ervaring bij diverse universitaire laboratoria heeft ertoe bijgedragen dat Friso en Lammerink zijn geselecteerd voor dit project. Het is verreweg het grootste project in de geschiedenis van Lammerink. De bouw van het complex biedt de komende twee jaar voor ruim veertig mensen werk.
Volgens een ontwerp van architectenbureau Inbo is rekening gehouden met de bestaande structuur van het grootschalige terrein. In het plan vormt het NLR het functionele hart; een door bomen omzoomd gebouwencluster welke verbonden wordt dooreen waterpartij. Het landschap loopt als het ware door in het gebouw. In het gebouw worden fysieke en visuele verbindingen gelegd tussen de diverse afdelingen. Na oplevering van de nieuwbouw in Flevoland zullen de medewerkers van het NLR over een werkomgeving beschikken die voldoet aan alle moderne eisen ten aanzien van energiehuishouding en duurzaamheid, met een uitstraling die past bij het hightech onderzoekswerk van de 300 medewerkers op de NLR-locatie in Marknesse.