Beste leden en geïnteresseerden van het stadsberaad Ootmarsum en omgeving
De Start van het Stadsberaad
Het bestuur van de Stichting Stadsraad Ootmarsum heeft 2 jaar geleden een gedaantewisseling ondergaan. Door een gebrek aan raakvlakken met de bewoners van Ootmarsum, Oud Ootmarsum en Nutter, is de in 2004 gestichte stichting stadsraad Ootmarsum leeggelopen. Van een levendige spreekbuis van de bevolking was niet veel meer over. Onder leiding van Gerard Bult heeft een denktank zich gebogen over dit probleem.
Draagvlak
De uitkomst hiervan is, dat het vermoeden bestaat dat er wel een draagvlak gecreëerd kan worden voor een nieuwe stadsraad. Een stadsraad die makkelijk te benaderen is, die zichtbaar is, die onderdeel is van de Ootmarsumse samenleving. Doordat we hebben ervaren dat de ‘oude’ stadsraad acteerde als een mini-gemeenteraad, en door die ‘ambtelijkheid’ waarschijnlijk zijn achterban is kwijtgeraakt, zijn we van mening dat het niet gaat om een ‘raad’ maar om ‘beraad’, dat wil zeggen, overleg, gesprek, dialoog.
Evaluatie
Dit was 2 jaar geleden de opzet, en nu nog steeds. We vinden het tijd voor een evaluatie. Zijn de doelstellingen behaald? Hebben we overleg, gesprekken en is er een dialoog op gang gekomen? Ja op alle punten. Maar wel met een grote ‘maar’: veel te summier. We hebben een maandelijkse inloopavond voorafgaand aan onze reguliere vergadering bij hotel de Rozenstruik. Daar is zeker wel 4!!! keer gebruik van gemaakt! Veel te weinig dus.
Ronde-tafel gesprekken en ‘Mijn Ootmarsum 2030’
Inmiddels zijn we bezig met zogenaamde ‘ronde-tafel gesprekken’ over de toekomst van Ootmarsum en omgeving in het kader van ‘mijn Ootmarsum 2030’. Daarvoor zijn alle wijken benaderd, om te vragen of een afvaardiging van de wijk met ons in gesprek wil gaan over de problemen, maar vooral de wensen voor de wijk in de toekomst. Hoe gaan we met elkaar om? Hoe geven we de wijk of buurt vorm? Wat zijn de uitdagingen? Dit soort vragen. Resultaat: 4 gesprekken.
Is het Stadsberaad een verrijking?
Nu willen wij graag weten of de inwoners van Ootmarsum en omgeving het stadsberaad een verrijking vindt, als intermediair tussen gemeente en inwoner. Is er vanuit de bevolking behoefte aan zo’n beraad. De gemeente heeft er wel belang bij. Dat is althans de stellingname. In de praktijk is gebleken dat de input van de gemeente ook minimaal is. Het stadsberaad is vooral een buffer tussen de inwoner en de gemeente, geen gesprekspartner.
Heeft het Stadsberaad nog toekomst?
Natuurlijk is er resultaat behaald, we hebben belanghebbenden en geïnteresseerden met elkaar en de gemeente in contact gebracht, hebben wensen en klachten overgebracht. Maar nu is het tijd om de vraag te stellen: Hoe denkt u als u, inwoner van Ootmarsum en omgeving, over het Stadsberaad. Ga naar http://www.stadsberaad-ootmarsum.nl/contact/ en vul het contactformulier in, of schrijf een mail naar info@stadsberaad-ootmarsum.nl. Maar u kunt uiteraard ook aanschuiven bij de volgende bijeenkomst bij de Rozenstruik op 9 januari 2017, vanaf 19:30 uur. We kijken uit naar uw komst en/of reacties,
Laat uw hart spreken over het Stadsberaad.